StoryEditor
Auto motoBVM TEHNOLOGIJA

‘Dva para očiju’: Sorento je prva Kia u Europi koja će dobiti ovaj napredni sustav asistencije

17. svibnja 2020. - 20:35
Kia

Kia će na novom Sorentu predstaviti tehnologiju BVM (Blind-Spot View Monitor). Ovaj vozačev “drugi par očiju” namijenjen je unaprjeđenju sigurnosti svih sudionika u prometu eliminiranjem vozačeva mrtvoga kuta na obje strane vozila.

Sorento je prva Kia u Europi koja će dobiti ovaj napredni sustav asistencije. To će biti tek jedna od mnogih funkcija koje omogućava novi, potpuno digitalni 12,3-inčni Supervision zaslon na instrumentnoj ploči. BVM poboljšava vozačevu preglednost unatrag na obje strane vozila tijekom vožnje na autocesti i povezan je s pokazivačima smjera.

Video visoke rezolucije prikazuje se na lijevoj i desnoj strani TFT-LCD instrumentne ploče, kad vozač uključi pokazivač smjera i u njegovu mrtvom kutu se skriva vozilo. Video mrtvog kuta odmah zauzima mjesto na zaslonu mjerača brzine ili brojača prijeđenih kilometara (ili mjerača hibridnog sustava kod hibridnih izvedbi Sorenta), dok ujedno još uvijek prikazuje trenutnu brzinu vozila.

Video se prikazuje pomoću dvije širokokutne kamere visoke rezolucije, koje se nalaze u kućištima bočnih ogledala. Kamere omogućavaju širi kut prikaza od samih ogledala nudeći vozaču znatno bolji prikaz vozila iza njega.

Kijina BVM tehnologija bit će na raspolaganju kupcima Sorenta u Europi kao dio paketa u kojem je prikaz događanja oko vozila (Surround View Monitor) i sustav asistencije PCA za sprječavanje sudara prilikom parkiranja (Parking Collision-Avoidance Assist), kao i audiosustav Bose Performance Series.

U Europi će kupcima taj paket biti na raspolaganju uz sustav za upozoravanje na vozila u mrtvom kutu – BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Sustav BCA pomaže vozačima u izbjegavanju sudara s vozilima iz mrtvog kuta jer djeluje kad prepozna približavanje sudara.

Kijini Supervision digitalni mjerači namijenjeni su pružanju informacija vozačima koliko je moguće jasno. Sa zaslonom visoke rezolucije (1920x720 piksela), digitalni mjerači zamjenjuju uobičajeni mjerač brzine i brojač prijeđenih kilometara s jedinstvenim zaslonom koji prikazuje izoštreni digitalni brojčanik s podacima o vozilu i motoru.

Multifunkcijski zaslon među mjeračima prikazuje navigacijske upute “turn-by-turn”, informacije audiosustava, detaljnije putne podatke, dijagnostička upozorenja, kao i “pop-up” obavijesti povezane s različitim aktivnim tehnologijama i sustavima asistencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 22:13