StoryEditor
MoreU PRODAJI NOVI BROJ

Zaboravite sjekiricu, u obveznu opremu ušao je radar reflektor

Piše O. M.
3. srpnja 2020. - 09:34
Novi broj Otvorenog mora

Značajan broj fatalnih nesreća na moru nastao je zbog slabe vidljivosti malih brodica, pa je napokon u popis obvezne opreme za sve koji plove noću ušao radar reflektor, jednostavna, jeftina i vrlo korisna naprava. To nije jedina novost na popisu stoga smo u novom broju Otvorenog mora pobrojali sve što po kategoriji plovidbe i dužini svaki brod mora imati spremno.
Dobar konop je jedna od stvari koja se svakako isplati, pogotovo ako vama ili nekome susjedu otkaže motor, pa se trebate odvući do najbližeg zaklona. Koja su pravila tegljenja i kako na siguran način povezati dva broda donosimo u stručnom pregledu našega vještaka Damira Višića.
Iz pozicije pouzdanosti najbolji je novi brod, pa predstavljamo ponudu s ovogodišnjeg sajma male brodogradnje održanog u Marini Kaštela. Jedan od zanimljivih izložaka bio je slovenski polietilenski gliser Roto s motorom vrijedan deset tisuća eura. Koliku brzinu postiže i koje su mu prednosti i mane provjerili smo na usporednom testu u verzijama s 25 i 40 konja na krmi.
Jedan od najpoželjnijih gumenjaka na tržištu, talijanski ZAR 85 SL, zaplovio je u opasnoj crno-crvenoj kombinaciji, s 400 konja na krmi i joystickom za filigransko manevriranje. Kakve su njegove performanse i koliko košta imati takvu zvijer u garaži, pročitajte u srpanjskom izdanju Otvorenog mora.
Za sve koji znaju kako je to biti na moru bez pitke vode isprobali smo australski prijenosni desalinizator koji radi na baterije, struju ili benzinski motor. Uz osvrt na rekordnu regatu do Sušca Krešimir Đakulović donosi priču o roditeljima i promatračima koji su zbog nevere na regatnom polju optimista digli paniku pa je lažna vijest o havariji malih jedriličara obišla internet. Ribolovni stručnjak dr. Alen Soldo odgovara na upit zašto se i kako neke ribe napuhuju, a Šime Duvančić, pak, otkriva savjete za uspješan ljetni lov s obale. Ambicioznijim ribolovcima s puškom dobro će doći drugi nastavak šampionske škole podvodnog ribolova Mislava Čale.
U novom broju pročitajte i kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Ede Šegvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom ljetnom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 13:49