StoryEditor
MoreYAMAHA

Vodeni skuter Waverunner EX Sport 2020. nudi puno gušta za malo para

Piše Ž. S.
30. lipnja 2020. - 09:05
YAM EX1

U skupini Yamahinih Waverunner vodenih skutera za 2020. godinu spada model EX Sport. S obzirom da je dio Recreation kategorije, cijena mu je dosta povoljnija u odnosu na modele Yamahine više klase (High Performance i Sport), pa je pravi izbor za one koji žele guštati u vodenim sportovima, jurišati po moru ili odlaziti na jednodnevne izlete do otoka.
Yamaha EX Sport je oblikovana s pouzdanošću i tehničkim inovacijama s drugih WaveRunner skutera, ali s pristupom izrade bez ukrasa daje pristupačnost i onima skromnijeg osobnog budžeta.
Kada pričamo o modelu EX Sport najvažnije je istaknuti kako ga pokreće
Yamahin četverotaktni DOHC TR-1 benzinac s 4 ventila i 3 cilindra obujma 1049 ccm. Potpisnik ovog teksta je više puta isprobao TR-1 na manjim jetovima tvornice iz Iwate i on je uistinu vrlo moćan, a svakako treba istaknuti da ima odlično ubrzanje. Pogonski stroj je predstavljen pred nekoliko godina i pokazao se jako dobrim, pa ga Japanci s razlogom ne mijenjaju.
A zašto i bi kada TR-1 daje dovoljno snage i naprosto spada u pobjedničku formulu tržišnog uspjeha. Promjer i hod klipa su mu 82,0 x 66,2 mm, omjer kompresije je 11.0: 1, ima vodeno hlađenje i elektronsko ubrizgavanje goriva. Međutim, nije samo pogonski stroj zaslužan za takvu pokretljivost inačice EX Sport, nego tu važnu ulogu ima i visokotlačna mlazna pumpa HyperFlow. Ona itekako doprinosi trenutnom odzivu gasa i ubrzanju kombinacijom visokoprotočnog usisa i impelera od nehrđajućeg čelika, smještenih unutar precizno izrađenog kućišta.
Potencijalne kupce će jamačno zanimati informacija o broju putnika. Dobra vijest je kako na ergonomski dizajniranom i precizno izrađenom udobnom sjedalu mogu stati maksimalno 3 osobe. To znači da obitelji s jednim djetetom mogu vrlo lako odlaziti na kupanje u udaljene vale po Jadranu, ali je isto tako otvorena opcija izleta trojice prijatelja, odnosno triju prijateljica. Ispod sjedala se nalazi praktičan spremnik koji uvijek ostaje suh, a namijenjen je pohrani vrijednih stvari kao što su mobiteli, fotoaparati, dokumenti, novčanici... Korisniku su također na raspolaganju pretinac za rukavice i dodatno spremište na provi.
Na skuteru su dva retrovizora kao i pregledni, informativni višefunkcijski LED pokazivači ugrađeni u modernu ploču kokpita. Najvažniji su naravno brzinomjer i tahometar, kao i pokazivači razine preostalog goriva u spremniku od 50 l, kao i sati rada. Vrlo su praktični ručka i stepenica za ponovno ukrcavanje nakon kupanja ili slučajnog pada u more. Tu je snažna kuka za vuču za skijaše, wakeboarding i druge vodene igračke.
Vodeni skuter nema prvoklasni RiDE sustav, ali je za kočenje i manevriranje sasvim dovoljna mehanička vožnja unatrag.
Dimenzije modela EX Sport su 3,14 m (dužina), 1,13 m (širina) i 1,15 m (visina). Teži 265 kg i ima zasebno uljno korito, te spremnik ulja kapaciteta 3,5 litara. Ukupna zapremina svih spremišta za pohranu stvari iznosi 37.8 l.
Vodeni skuter Yamaha EX Sport za 2020. po cijeni od 77.490 kn prodaje ovlašteni distributer, tvrtka TM Zagreb, kao i cijela mreža njenih dilera. (Ž. S.)

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 11:03