StoryEditor
MoreVENEZUELA

Patrolni brod Naiguata udario u njemački kruzer pa potonuo

Piše Ž. S.
23. lipnja 2020. - 14:45
VENEZUELA KRUZER 2

S obzirom na to da je kolizija njemačkoga kruzera i patrolnog broda venezuelske mornarice prošla bez žrtava, o njoj se manje-više može pisati na šaljiv način. Naime, njemački kruzer RCGS Resolute (na slikama), dug 124 metra, nedavno je plovio u međunarodnim vodama kod Kariba, blizu otoka Tortuga, i na njemu nije bilo putnika jer se posada bavila servisom i testovima brodskih motora MaK 8M453C.
Oko ponoći im se približio patrolni brod venezuelske mornarice GC-23 Naiguata i zapovjedio da promijene kurs i pristanu u njihovu luku Isla Margarita. Nijemci su to glatko odbili rekavši da se nalaze u međunarodnim vodama, na što su s Naiguate zapucali radi upozorenja. Kada ni to nije urodilo plodom, patrolni brod klase Guaicamacuto od 1720 tona zaletio se i udario u pramac pet puta težeg Resolutea od 8445 BRT. Na njihovu žalost, nisu znali kako njemački brod izgrađen 1991. u finskom škveru Lauma ima posebno ojačani trup (Eisklasse E4), kako bi i bez pomoći ledolomaca mogao ploviti po zamrznutim područjima.
Pogađate već što se dogodilo – udarac kruzeru nije prouzročio nikakvu štetu, ali je zato oplata patrolnog broda pukla i u njega je počelo ulaziti more. Naiguata se jedva udaljio, a Nijemci su bili fer pa su poslali poziv za pomoć suparnicima u ovom duelu. Ujutro je objavljeno kako su svi mornari iz Venezuele spašeni i neozlijeđeni, ali im je patrolni brod na kraju potonuo.
(Ž. S.)

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 15:11