StoryEditorOCM

potpisan sporazumSplitsko sveučilište uskoro pokreće novi program, Sinj postaje sjedište Studija mediteranske poljoprivrede

Piše PSD
17. siječnja 2022. - 16:12

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Splitu i Grada Sinja o izvođenju sveučilišnog preddiplomskog studija Mediteranska poljoprivreda potpisali su u ponedjeljak, 17. siječnja, u sinjskoj Gradskoj vijećnici prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Uz zajednički rad na provedbi studija, Grad Sinj i splitsko sveučilište će surađivati i na osnivanju istraživačkog centra za ispitivanje bilja i poljoprivrednih proizvoda koji bi u budućnosti trebao biti smješten u zgradi „Štalija“, a u planu je i izvođenje praktične nastave studija na poljoprivrednom zemljištu u Sinjskome polju, površine oko 1 hektar.

Potpisivanju Sporazuma su nazočili i prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor za nastavu, prof. dr. sc. Ivan Pavić, voditelj studija Mediteranska poljoprivreda, prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora, Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika Sinja, kao i pročelnice Upravnih odjela Grada Sinja.

Rektor Ljutić je izrazio zadovoljstvo dobrodošlicom i prihvaćanjem u Gradu Sinju, istaknuvši važnost suradnje Sveučilišta i lokalne zajednice.

- Drago mi je da nam gospodin gradonačelnik i njegov tim daju maksimalnu podršku kako bismo zajedničkim snagama mladima pružili šanse za napredak. Naša ideja je osnovati istraživački centar u Sinju kako bi se upravo ovdje učilo o bavljenju poljoprivredom najnovijim tehnologijama, biti primjer da se i ovdje može stvarati vrhunska, svjetska znanost.

image
Unist

U ovo vrijeme negativnosti, imamo dobru priču, oslonjenu na  izvanrednu mladost koja teži znanju, stoga sam uvjerenja da ćemo utemeljiti nešto zaista kvalitetno u našoj Provansi. To nije pitanje samo znanja, to je pitanje i demografije, ostanka mladih, pokretanja novih OPG-ova – to je prihvaćanje nečega što nas vodi ka boljitku – ustvrdio je rektor Ljutić.

Gradonačelnik Bulj je istaknuo kako je danas za Sinj važan dan jer postaje sveučilišni grad.

- Najznačajniji segment za grad Sinj je omogućavanje našim mladim ljudima da studiraju ovdje, da ne odlaze u druge krajeve naše države.

Stoga bih želio zahvaliti rektoru Ljutiću i njegovim suradnicima na velikom zalaganju u smislu utjecaja Sveučilišta u Splitu na širu lokalnu zajednicu, našeg najboljeg sveučilišta na brojnim svjetskim ljestvicama.

Najveći potencijal Dalmatinske zagore je poljoprivreda, a Grad Sinj i splitski bazen su nerazdvojivo tijelo bilo u ekonomskom ili gospodarskom smislu – kazao je gradonačelnik Bulj, pridodavši kako se upravo u korona krizi bitnim pokazala samodostatnost u proizvodnji hrane, ali i energetike te vodnog bogatstva, što su upravo i veliki potencijali Cetinskog kraja.

19. travanj 2024 10:08