StoryEditorOCM

skladišta su praznaOva godina bila je dobra za trgovce traktorima i drugom poljoprivrednom mehanizacijom

28. prosinca 2021. - 11:56

U studenom ove godine u Hrvatskoj je prodan odnosno novoregistriran ukupno 121 novi traktor, što je najveća mjesečna prodaja još od 2008. godine, izvijestili su iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, ističući i da je cijela 2021. za njih bila dobra godina.

"Ta količina, koja je šest puta veća nego npr. u studenom 2014. i 2015. godine, rezultat je uspješne proizvodne godine i posebno visokih cijena poljoprivrednih proizvoda", kaže potpredsjednik Udruge Franjo Dominković.

Porast prodaje u ovogodišnjem studenom u odnosu na lanjski, kako navodi, rezultat je rasta prodaje traktora veće snage, koji su inače značajnije zastupljeni na našem tržištu kao npr. vodeći John Deere, ali i Case, Deutz i Claas.

S također pozitivnim prodajnim trendom tu su i Lamborghini i Valtra, ali je osjetan pad prodaje kod Fendta i Steyra, što je vjerojatno posljedica namjeravane promjene zastupnika na našem tržištu, napominje Dominković.

Traktori manjih snaga kao što su Same, Kioti, Lovol i Landini također su ostvarili porast prodaje u odnosu na lanjski studeni, a solidne rezultate postigli su i domaći Hittner i Labinprogres.

S velikom prodajom u ovogodišnjem studenom, kaže Dominković, sigurno ćemo preći 1.000 prodanih novih traktora na godišnjem nivou, pa i premašiti brojku novoregistriranih traktora u 2019. godini.

U Udruzi drže kako pozitivne trendove u prodaji traktora, ali i druge poljoprivredne mehanizacije, i bez potpora iz EU programa ruralnog razvoja treba očekivati i u nadolazećoj godini, ali tek u drugom polugodištu jer su skladišta kod domaćih trgovaca gotovo prazna, a rokovi isporuke za tekuće narudžbe dolaze tek od sredine sljedeće godine.

"Za neke tipove traktora, ali i drugu mehanizaciju, rokovi isporuke za sadašnje narudžbe su tek u prvom kvartalu 2023. godine", navode iz udruge.

Kažu i da se na tako duge rokove isporuke privikavaju i poljoprivrednici, no problem će biti kod dugih rokova obrade zahtjeva za EU-ove potpore za najavljene natječaje kao npr. za opremu za navodnjavanje gdje su rokovi isporuke opreme već nekoliko godina duži od godinu dana.

"Klimatske promjene prisutne su i u zemljama koje imaju daleko veće površine pod navodnjavanjem nego što je to u Hrvatskoj i njihovi su poljoprivrednici davno shvatili neminovnost zaštite od suše ali se i osvjedočili koliko navodnjavanje podiže prinose i produktivnost", kažu u Udruzi prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme.

03. lipanj 2024 09:16