StoryEditorOCM

PROJEKT COOPeRU Splitu održana konferencija ‘Meet the Olive‘, razgovaralo se o povećanju konkurentnosti proizvodnje kroz prekograničnu suradnju

Piše Meri Šilović
9. srpnja 2022. - 08:17

U Splitu je, u hotelu "Briig" na Bačvicama, 10. lipnja održana Međunarodna konferencija "Meet the Olive – prezentacija projekta COOPeR Povećanje konkurentnosti proizvodnje maslina u programskom području kroz prekograničnu suradnju".

U ovom projektu oko masline su se okupile snage triju maslinarskih država Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sve kako bi maslini, maslinarima i maslinarstvu bilo bolje, prosperitetnije, uspješnije. Projekt se događa u pravom trenutku, prateći i dajući svoj obol snažnom uzletu maslinarstva u svim zemljama na istočnoj obali Jadrana.

U posljednjih desetak godina događa se prava renesansa maslinarstva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Sade se novi maslinici, obnavljaju stare masline, pažljivo bira vrijeme berbe, njeguje maslinovo ulje. Taj entuzijazam i trud rađa danas maslinova ulja koja su po svojoj kvaliteti u samom svjetskom vrhu.

Mala Hrvatska, koja predstavlja samo 0,20 posto svjetske proizvodnje maslinova ulja, na Svjetskom šampionatu maslinovih ulja u New Yorku, najprestižnijem svjetskom natjecanju maslinovih ulja, po broju osvojenih nagrada je danas treća najjača maslinarska zemlja na globusu.

Već drugu godinu s tog prestižnog natjecanja s medaljama se vraćaju maslinari Bosne i Hercegovine, a od ove godine medaljama za svoja maslinova ulja se diče i crnogorski maslinari. I u tom ozračju i na tom dobrom valu događa se projekt COOPeR.

Započeo je u prosincu 2020. godine, traje dvije godine i najvećim dijelom je sufinanciran sredstvima Europske unije. Partneri u projektu su Grad Mostar, Hrvatska gospodarska komora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Privredna gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine i Maslinarsko društvo Boka iz Crne Gore.

Lider partner je Grad Mostar gdje će u sklopu projekta COOPeR izrasti prekogranični razvojni centar za maslinarstvo. Do kuda se stiglo, što se postiglo i što će se još događati na konferenciji su govoriti partneri, sudionici projekta COOPeR. Konferenciju je moderirala Meri Šilović, glavna urednica našeg i vašeg časopisa Maslina.

Pozdravljajući kao domaćin sudionike konferencije Joze Tomaš, predsjednik HGK – Županijske komore Split, istaknuo je: "Ovaj projekt je rezultat i primjer uspješne dugogodišnje suradnje gospodarskih komora u okviru Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora".

O projektu su u ime Grada Mostara govorili stručna savjetnica za EU fondove i razvoj poduzetništva Amela Sjekirica-Suljić i Bojan Spasojević, viši stručni suradnik za zelene površine grada Mostara, te Zvonimir Miletić, šef službe za suradnju s EU fondovima iz Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

U ime Udruženja maslinara "Boka" govorila je izvršna direktorica Vesna Đukić, a o stručnom aspektu i potrebama projekta dr. sc. Slavko Perica sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Ovom prilikom podršku projektu iskazali su i predstavnici hercegovačko-neretvanske vlasti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović te potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić.

Iako projekt ide svom kraju, projektne aktivnosti neće prestati s datumom njegova završetka krajem ove godine. Stoga je nakon panel-rasprave potpisan i Memorandum o suradnji između partnera projekta.

01. srpanj 2024 11:11