StoryEditorOCM

dajte mu imeMarjanske masline su obrane, solidno su plaćale, skoro 50 litara ulja se napravilo, a sad su na redu slatke brige

Piše Merien Ilić
22. studenog 2021. - 12:11

Maslina je obrana! I to ne jedna, nego njih na desetke zahvaljujući vrijednim rukama pedesetak volontera koji su se tijekom subote i nedjelje odazvali berbi marjanskih maslina.

- Prezadovoljni smo rezultatima i odazivom! Ubrano je 370 kilograma i dobiveno 48,5 litara ulja od marjanskih maslina. Sada čekamo nalaz analize kvalitete, a kako stvari stoje, riječ je o mastrinki, poludivljoj maslini koja služi za navrtanje drugih sorti na nju. Rijetka je i kažu da daje vrhunsko ulje - radosno nam je objavila Lara Javorčić, volonterka udruge "Zasadi stablo, ne budi panj" koja je koordinirala ovu udruženu akciju branja maslina u suradnji s Društvom Marjan, javnom ustanovom Park šuma Marjan, te Gradom Splitom.

Opremljeni kanticama, češljevima za masline, dobrom marendom i još boljom voljom, volonteri su vikend proveli u prvoj organiziranoj berbi maslina na potezu od rampe kod vodospreme pa duž Marjanskog puta gdje već dvadesetak godina rastu masline zasađene u nekoj davnoj akciji.

image
Joško Ponoš/ Cropix

Nakon berbe masline su prešale u uljari Vukšić koja je izašla u susret beračima i to besplatno, a polovica dobivenog ulja će biti donirana udruzi Most koja brine o splitskim beskućnicima dok će druga polovica biti flaširana, etiketirana i donirana udrugama poput Slave Raškaj, Anđelima za njihovu humanitarnu prodaju, Centru za odgoj na Brdima...

Zlatnih bobica još ima na marjanskim stablima, pa Lara najavljuje nove berbe, sve dok se ne pobere i zadnja maslina, o čemu će građani biti obaviješteni, a berbu će koordinirati djelatnici JU PŠ Marjan jer šteta da nam ovo 'zlato propadne'.

Ono što još preostaje su slatke brige - kako nazvati ulje dobiveno od maslina s Marjana.

- Kap uja s Marjana, Zlatno uje Marjana, Mastrinka s Marjana - prijedlozi su za koje se može glasati preko Facebook stranice Društva Marjan, a slijedi i nagrada 'najuspješnijem prstu'.

05. listopad 2024 08:26