- Poštovanje, evo šaljem slike maslina iz Komina. Novi sam u ovome, pa ako može vaš stručnjak da mi kaže kada brati ove Leccino masline? Već su dobro počele mijenjat boju, a pošto mi je ovo prva godina berbe, ne znam točno kada? Hvala i lijepi pozdrav! - pitanje je koje smo dobili na našu mail adresu prije koji dan.
Na njega odgovara vodeći maslinarski stručnjak, agronom Edi Družetić, a ako i vi imate nedoumice slobodno nam se obratite na maslina@slobodnadalmacija.hr.
- Leccino je rana sorta i ne bi je trebalo jako kasno brati jer kad je zrela u velikoj mjeri izgubi svježe arome. Nije baš bogata polifenolima (koji ulju daju gorčinu) pa će i ulje iz rane berbe biti ugodno za korištenje. Stvar je osobne preferencije u kojem trenutku ćete se odlučiti za berbu, znajući da zriobom količina ulja polako raste do maksimuma u stadiju potpune obojenosti mesa ploda.
S druge strane kvaliteta, koju možemo izraziti prema sadržaju ugodnih, sviježih mirisa i okusa, sadržaju vitamina, polifenola i drugih korisnih sastojaka, počinje lagano padati već od stadija obojenosti kožice plodova veće od 50% da bi od potpuno zrelih plodova dobili ulje bez svježine i vrlo prigušenih aroma.
Budući da je ovo slikano još prije 25. rujna, vidimo da je zrioba uranila barem desetak dana, a uljare u Dalmaciji ne žure s otvaranjem, preporučam da se bere čim se prva uljara u blizini otvori.
Napominjem da je pri odluci o izboru roka berbe stvar odluke što vam je važnije, količina ili kvaliteta, izbjegavajući krajnosti i znajući da od faze potpune obojenosti kožice do završetka obojenosti mesa, količina ulja raste polako a kvaliteta opada ubrzano.