StoryEditorOCM

STIŽE LISTOPADKada krenuti u berbu, kako se pripremiti, što nakon berbe? Odgovore ima agronomski stručnjak Marijan Tomac

Piše mr.sc. Marijan Tomac
19. rujna 2024. - 09:18

Prema prognozama, ove će jeseni berba maslina započeti ranije nego ikada prije. Prije same berbe potrebno je odrediti najpovoljniji trenutak njezina početka.

Različite su teorije kada treba započeti s berbom: u trenutku kad masline počinju mijenjati boju od zelene prema žutoj, kad je trećina plodova žuta, trećina ljubičasta, a trećina crna, ili treba pričekati kad plodovi posve poškure.

Važno je znati da dozrijevanje maslina počinje kad plod još nije dostigao punu veličinu. Optimalni trenutak berbe masline povezan je s pigmentacijom ploda. Prvi je vanjski znak procesa zrenja promjena boje pokožice.

Mijenjanje boje ploda počinje od vrha ka peteljci. Dozrijevanje počinje ranije na starim stablima nego na mlađima. Na istoj grančici ranije dozrijevaju niži plodovi, a kasnije plodovi pri vrhu grančice. Oštećeni plodovi počinju ranije sazrijevati, kao i plodovi na prstenovanim granama. Obilnost roda usporava početak zrenja. Dužina izloženosti direktnim sunčanim zrakama također utječe na količinu ulja.

Procesom zrenja plodova maslina povećavaju se antocijani, a smanjuje se klorofil, osobito polifenoli, dakle sastojci o kojima ovisi aroma i okus maslinova ulja.

Prije same berbe treba redovito pregledavati stanje maslina, naći raspoloživu radnu snagu te se dogovoriti s uljarom o preradi i okusu ulja koji preferiramo.

Priprema za berbu

Berba ne znači samo doći u maslinik i počupati plodove sa stabla, treba obaviti pripreme koje joj prethode.

Treba provjeriti jesu li cerade i mreže, koje se stavljaju ispod stabala i na koje padaju plodovi, dobre ili su ih u konobi pojeli miševi, ili su nekim slučajem istrunule od stajanja i držanja na vlažnom mjestu.

Skale, ako su drvene, također treba provjeriti, da netko od berača ne završi na kirurgiji.

Treba pronaći i grabljice za berbu, jer ih se obično nakon završetka berbe baci negdje u konobu ili ih se zaboravi u masliniku. Njihova cijena nije visoka pa je u nekom trenutku lakše kupiti nove nego tražiti stare.

Danas se za berbu najviše koriste akumulatorski tresači. Po potrebi prije berbe treba obaviti servis, a posebno provjeriti stanje akumulatora.

Potrebno je pripremiti i kašete ili druge posude za berbu maslina i prijevoz u uljaru. Nikako nije dobro ubrane masline stavljati u jutene i mrežaste vreće jer oštećuju ubrane plodove.

Treba pokositi travu i korove u masliniku. Nije dobro obaviti kultivaciju jer će u slučaju kišnog vremena tijekom berbe kretanje berača biti otežano, a kašete i masline šporkat će se pa eto problema.

Treba dogovoriti s uljarama termin prerade, da masline ne stoje ubrane u kašetama ili na hrpama dulje vrijeme, najbolje iz maslinika u uljaru. Nikako ne valja ubrane plodove držati u morskoj ili slanoj vodi jer je to više nego katastrofa.

image

Ovako je bilo prošli put u berbi maslina u Vrisniku kod Jelse. Treba sve pripremiti za berbu, provjeriti jesu li mreže za berbu u dobrom stanju...

Mirko Crnčević

Berba maslina

U berbi treba paziti na to da se plodovi ne oštete, jer oštećeni plodovi brzo gnjiju i daju ulje niže kakvoće. Za dobivanje ulja visoke kakvoće najbolje je da plodovi ne padaju na tlo. Zbog toga je dobro plodove s grana direktno brati u košare ili da padaju na plastične mreže koje se prostru ispod krošnje.

Zbog pomanjkanja radne snage i radi većeg učinka, sve se više koriste strojevi za mehaniziranu berbu. Ovisno o površini maslinika i uzgojnom obliku, današnje tržište nudi različite modele strojeva za berbu maslina. U manjim maslinicima, kakvih je kod nas najviše, koriste se strojevi koji češljevima brste plodove maslina. Plodovi padaju na cerade rasprostrte ispod krošnje.

Ubrane masline treba očistiti od otpalog lišća, grančica i drugih nečistoća, te ih pakirati u plastične kašete s rupičastim stijenkama ili u drugu odgovarajuću ambalažu, a nikako u mrežaste vreće jer one oštećuju ubrane plodove.

Zaštita od bolesti i štetnika

Berbom posao u masliniku nije završen. Nakon berbe treba poprskati masline bakrenim pripravcima da bi se onemogućilo širenje bolesti paunova oka i bakterioze. Važnost je prskanja pripravcima na bazi bakra u sprječavanju ulaska bakterija u masline kroz oštećenja nastala tijekom berbe, pogotovo ako se rabe razni tresači.

19. rujan 2024 09:21