StoryEditor

Izložba Tonća Ercega, slikara iza kojega stoji silni rad, beskrajan talent te dirljiva čestitost, ali i kolorit koji dira u dušu

Piše M.Sesartić
17. studenog 2021. - 21:35

- Sve što je na ovim zidovima, to san ja, i sve šta gledate, to je moja igra. Ja se samo igran...I ako Bog da igrat ću se i dalje – poručio je tako Tonći Erceg prilikom otvaranja svoje samostalne izložbe koju je u solinskoj Galeriji Zvonimir priredila Likovna udruga "Salonaart" čiji je član.

Tonći Erceg je bio i naš dugogodišnji kolega, cijeli svoj radni vijek proveo je u "tiraži", prodaji "Slobodne Dalmacije", pa je tako o Tonćevim radovima punim koloritne senzibilnosti, a isto tako i o njihovom dugogodišnjem prijateljstvu i druženju na marendama u obližnjeg, kultnog "Basketa", kroz simpatične anegdote govorio i njegov bivši kolega iz Slobodne, grafički urednik Dragan Stojković, također član solinske udruge.

image
Dragan Stojković govori na otvaranju izložbe
 
Joško Šupić/Cropix

Predsjednica "Salonaarta" Vera Sinovčić u svome je obraćanju navela kako se Tonći slikarstvom počeo ozbiljnije baviti pri upisu na Pedagošku akademiju i kako je izlagao samostalno i grupno u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tonći je i hrvatski branitelj, pa je tako sudjelovao i na izložbama s braniteljima, te brojnim likovnim kolonijama.

image
 Kućicama iz Zagore Erceg oslikavanjem daje novi život
Joško Šupić/Cropix

- Ovo je prilika da grad Solin upozna radove Tonća Ercega čiji duh ni ruka ne miruju. To je slikar iza kojeg stoji silni rad i beskrajan talent te umjetnikova dirljiva čestitost. Zapravo, ono što fascinira u Tonćevom opusu je lakoća stvaranja i kolorit, kad se tople boje pretaču u svjetlost.

tople boje zavičaja

Oslikavanjem daje novi život, bez obzira da li se radi o maslinama, kućicama iz Zagore ili mandračima, kroz vizije svojeg likovnog svijeta. Ne želeći sugerirati prepoznatljivost predložaka, treba pustiti gledatelju ugođaj jedne iskustvenosti kojoj se slikar predaje bez ostatka. Virtuoznost njegove slikarske vještine samo potvrđuje kako je Tonći slikar atmosfere – kazala je Vera Sinovčić zahvalivši se potom i Gradu Solinu na pokroviteljstvu izložbe, dok se autor, osim govornicima, zahvalio još jednom prijatelju iz udruge na potpori, Stipanu Stipančeviću.

image
Tonći Erceg, Vera Sinovčić i Edita Vrgoč
Joško Šupić/Cropix

Solinskoj publici umjetnik se predstavio ovom prilikom sa 25 slika, maritimnih motiva te pejzaža našeg zavičaja.

- Po središnjoj slici izložbe - "Dugovječni život", Tonću ovdje najdražoj, i naši su večerašnji glazbeni gosti nazvali svoju točku – kako je navela Edita Vrgoč, članica udruge koja je vodila program. predstavivši članove benda u kojem je sadašnji vlasnik "Basketa" Tomislav Gracin i ekipa: Frane, Jakov i Luka.

image
Na otvaranju su nastupili Tomislav Gracin i Frane, Jakov i Luka
Joško Šupić/Cropix

Uz njihove note likovnjaci su nastavili razgledavanje i druženje, razgovor o daljnim planovima..., a mogli su o autoru pročitati i u katalogu izložbe iz pera profesorice Lade Žigo Španić, inače Tonćeve nećakinje, te njegovog kolege iz udruge, prof. Duška Aničića.

image
Jedna od slika Tonća Ercega, vladara različitih motiva  
Joško Šupić/Cropix
item - id = 1143875
related id = 0 -> 1140927
related id = 1 -> 1140538
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2021 21:36