StoryEditor
Kazalištepraznik teatara

Umjetnici Drame HNK Split iz domova poslali poruku za Svjetski dan kazališta: Ljudski duh može prevladati svaku nevolju, a teatar podsjeća na humanost

Piše Jasmina Parić
27. ožujka 2020. - 16:05
Glumac Stipe Radoja sudjelovao je u čitanju poruke  Saša Burić/hanza media

Danas je Svjetski dan kazališta. Umjetnici Drame HNK Split iz svojih su domova poslali poruku koju je tim povodom napisao dramaturg i producent Kazališta Jasen Boko.
- Kazalište je, više nego bilo koja druga umjetnost, ovisno o društvenoj interakciji, o odnosu gledatelja u publici i umjetnika na sceni, o zajedništvu njihovog umjetničkog doživljaja.
Zato je smanjivanje društvenog kontakta i posljedice koje je izazvala pandemija COVID-a 19, u svim segmentima ljudskog i društvenog života snažno pogodila i kazališnu umjetnost.

Ipak, kazalište je i umjetnost koja je kroz dva i pol tisućljeća otkad se rodila pod otvorenim nebom grčkog Mediterana, preživjela brojne ljudske katastrofe, sigurno gore u smrtonosnije od virusa koji je iznenadio svijet ove godine, pa će se, kao i cijelo društvo, znati izboriti i s ovom nevoljom. Na sreću, živimo vrijeme virtualne stvarnosti pa će se naše kazalište i u ovim vremenima izolacije moći nastaviti boriti za neki bolji svijet scenskom umjetnošću.

Podjela na publiku u parteru i glumce, plesače, pjevače i glazbenike na sceni, dobit će novu, dosada nepoznatu dimenziju. I dok čekamo nove susrete u našoj kazališnoj zgradi, jedni i drugi boravit ćemo u svojim domovima, ali to neće spriječiti kazališnu interakciju: scenska umjetnost prebacit će se u virtualni svijet.

image
Zorana Kačić Čatipović
 
Nikola Vilić/hanza media

Pjevat ćemo, svirati, glumiti, govoriti stihove za vas i stalno vas podsjećati koliko je kazališna umjetnost bitna u svakom društvu. Zajedno ćemo se angažirati kako bismo potvrdili da ni jedna nevolja ne može trajati vječno i da je čovječanstvo, koje je svojim duhom bilo u stanju stvoriti umjetnost, uvijek može prevladati.

Kazalište je od nastanka uvijek služilo, u lijepim kao i u teškim vremenima, da podigne i stimulira ljudski duh, da nas emotivno dodirne, podsjeti na humanost, na snažne ljudske emocije u nama. Da mijenja svijet na bolje!

Scenska umjetnost unosi empatiju u svijet koji tu važnu potrebu u vremenima svakodnevne jurnjave za profitom često zaboravi. Iskoristimo ovo razdoblje, dok čekamo povratak u normalnu svakodnevicu, kako bismo postali bolji ljudi, na što nas kazalište oduvijek upozorava. A kad izađemo iz svojih domova i ponovno ugledamo ljude i izvan virtualnog svijeta, nadam se da ćemo kao Miranda iz Shakespeareove "Oluje" moći reći: „Divota! Kolika su krasna tu stvorenja! Kako lijep je ljudski rod! O divni novi svijete, što u sebi imadeš takve ljude!"

Kazalište će i sada, dok je svijet zastao, ali i kad se, uskoro, nadamo se, vratimo na našu scenu i s vama podijelimo užitak u scenskoj umjetnosti, biti tu da nas svih zajedno podsjeti na ove riječi.

Poruku su pročitali glumci Drame HNK Split: Trpimir Jurkić, Petra Kovačić Pavlina, Elvis Bošnjak, Andrijana Vicković, Stipe Radoja, Andrea Mladinić, Bruna Bebić, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Anastasija Jankovska, Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić, ravnateljica Drame Jelena Bosančić i redateljica Nenni Delmestre.

Poruku možete vidjeti i podijeliti na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=HObjvhi7NKc&feature=youtu.be

#HNK SPLIT

Izdvojeno

27. svibanj 2020 09:10