StoryEditor
Kazalištekomentar

Split treba glumce, ne glumatala: nećemo, valjda, dopustiti da HDZ, HGS ili netko treći dogovara tko će igrati Barunicu Castelli, a tko Kralja Leara

2. veljače 2021. - 22:32

Zapošljavanje je nacionalna politička priča posljednjih desetljeća. Popularno je u Splitu, pa i u kulturi, a u doba korone ima dodatnu težinu jer je za njega teško naći pokriće, priljeva nema, a turistička sezona je daleka i neizvjesna.

U pandemiji kazalište izvodi predstave na kapaljku za malobrojne gledatelje pa je teško naći posla i za postojeće kadrove. Unatoč tome, Kazališno vijeće HNK Split, na prijedlog intendanta Srećka Šestana, primijetilo je da u dramskom ansamblu ima mogućnosti za zapošljavanje čak osam glumaca! Ali realni intendant bi se, u prelasku s mogućnosti na djela, zadovoljio sa samo šest.

Iako se čini da najviše manjka dobrih redatelja, splitskom teatru i dobrih glumaca nikad dosta. Onih koji će nositi repertoar, oduševljavati publiku i kritiku. Obično se zapošljava po par mladih glumaca, onih koji su se nametnuli prethodnim ulogama i uskladili s ansamblom. Ho-ruk zapošljavanje dramskog osmerca ili šesterca podsjeća na akciju gdje kvantiteta često zasjeni kvalitetu. Među šest glumaca lakše je utrapiti "žuntu", nekoga tko nije toga ranga.

Da stvar bude gora, za teatar je do sada bila zainteresirana i politika, na koju i sada pušu opečeni kazalištarci. HDZ je nositelj gradske vlasti i gospodar blagajne, a i sada ga se dovodi u vezu s kandidatkinjom Ivanom Gudelj Tešija. Na prvu čudno, ali istinito, i HGS, odnosno Željko Kerum od prvog mandata imao je interesa za HNK. Tada je intendantsko mjesto nudio Tonyju Cetinskom, pa je postavio Duška Mucala, skidao "Maršala", s krunicom prosvjedovao protiv predstave Olivera Frljića, povezivao se s transferom svoga "barakaša" Filipa Radoša iz GKM-a u HNK, kao i s nedavnim kadroviranjima u Operi (Jure Bučević), a sada i u Drami (Silvana Stanić).

Kerum je prošli tjedan u "Otvorenom" priznao da se tako dogovara u politici. Hoće li, tragom tog obrasca, HDZ, HGS (što nije kratica za Hrvatsku glumačku stranku) ili netko treći u idućem sazivu koalicijski bez diktafona dogovoriti da ta i ta mora igrati Barunicu Castelli, a taj i taj Kralja Leara?

Ako nitko ne bi htio to režirati, našlo bi se dragovoljaca iz bogate stranačke baze. U tome vrlom novom kazališnom svijetu izvanstranački glumci mogli bi igrati samo stolice.

Da ne citiramo druga Josifa da je kadrovsko pitanje najvažnije, recimo da je izbor kadrova, pa tako i glumaca, kao i definiranje prostora. Kada ga netko zabetonira, teško se vratiti na staro bez bolnih miniranja i gliboderiranja, kao na primjer na Žnjanu, gdje su graditelji fatalno definirali prostor. Izbor loših glumaca bilo bi betoniranje teatra u prosječnosti, koje bi izazvalo kolutanje očiju publike i struke, manji utržak na blagajnama, slaba mjesta i u najboljim postavama, velike ideje i male izvođače.

Splitu stvarno treba još dobrih glumaca. Samo treba dobro paziti da umjesto njih ne dobijemo glumatala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 07:45