StoryEditor
KazališteHNK u fokusu

Novi članovi splitske Drame nisu objavljeni iako po kazališnim aktima postoji rok, a intendant Srećko Šestan kaže kako se sve radi u skladu sa zakonom

Piše Jasmina Parić
13. ožujka 2021. - 08:00

Oko četiri nova radna mjesta u ansamblu Drame splitskoga HNK-a u proteklih se mjesec dana stvorila poprilična drama, a tko će se nakon intendantova poziva i provedene audicije zaposliti u splitskoj nacionalnoj kazališnoj kući, trebalo bi biti poznato idućeg tjedna.

Podsjetimo, još u siječnju je Kazališno vijeće izmijenilo Pravilnik o unutarnjem ustroju i načinu rada HNK-a Split, pa unutar organizacijsko-programske cjeline Drama može biti 30 zaposlenih. Trenutno ih je zaposleno 22, ali to ne znači da u teatru, kako je svojedobno kazao intendant Srećko Šestan, namjeravaju iskoristiti sve mogućnosti zapošljavanja. Dva radna mjesta "oslobodio" je odlazak Ksenije Prohaske, nacionalne prvakinje, u mirovinu, a još četiri su zatražena od Grada.

Intendant nam je svojedobno potvrdio kako je odaslao pozive za zapošljavanje na četiri adrese. O imenima se kazalište nikada nije očitovalo, premda se neslužbeno zna da su pozive primile Katarina Romac, Monika Vuco Carev, Ivana Gudelj Tešija te Silvana Stanić.

Potom je došlo do prilično burnih reakcija, u javnosti i samom teatru, budući da su se spominjali politički utjecaji i pritisci; napomenimo kako intendantu zakon omogućuje da zaposli nekog pozivom, dakle direktno, a druga je mogućnost raspisivanje audicije.

U konkretnom slučaju, Srećko Šestan se nakon što je dokumentacija pristigla nije odlučio na izravno potpisivanje ugovora o radu, nego je osnovao povjerenstvo za audiciju, na koju su pozvane četiri glumice.

Dobar dojam Katarine i Monike

U povjerenstvu se po službenoj dužnosti našla ravnateljica Drame Marina Vujčić, a imenovani su i glumci Snježana Sinovčić Šiškov te Goran Marković.

Kandidatkinje su imale deset dana da pripreme po dva monologa koje same odaberu, audicija je održana, zapisnik je sastavljen i predan intendantu, a i osobe koje su pristupile audiciji obaviještene su o rezultatima.

Toliko se može doznati iz kazališnih izvora, a službene objave još nema.

Međutim, iz kazališnih se akata da iščitati kako i za to postoji rok, odnosno, rezultate treba uskoro objaviti.

– Postupak je još u tijeku, i sve se radi u skladu sa zakonom, s kazališnim Statutom i pravilnicima – kazao nam je intendant.

Od trenutka kad je uputio pozive za zapošljavanje pozvane su osobe morale dostaviti dokumente u roku od osam dana.

Od tog roka teče novi – onaj od trideset dana u kojem treba donijeti odluku, a nakon donošenja odluke valja je i službeno priopćiti – opet u roku od osam dana.

Kad se svi ovi rokovi zbroje, dolazi se do zaključka da bi rezultati trebali biti konačni i javni sredinom idućega tjedna. Glumice ne moraju dobiti rješenja istoga dana, jer ni njihove prijave nisu stigle istog dana.

Neslužbeno se doznaje da su dobar dojam ostavile Katarina Romac i Monika Vuco Carev, ali bez intendantova potpisa postupak se ne može držati zaključenim.

Također, nakon što se okonča "prvi krug" zapošljavanja, koji je ispao prilično nespretan, očekuje se da će se odluke o daljnjim zapošljavanjima donositi nakon audicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 13:50