StoryEditor
Kazališteunosna izolacija

Ne pravite drame, pišite dramski tekst: HNK Zagreb raspisao natječaj za domaći tekst, nagrada 50 tisuća kuna, rok do 15. svibnja

Piše PSD.
30. ožujka 2020. - 13:02
Nacionalna kazališna kuća odolijeva virusima, potresu, besparici i prosječnosti HNK Zagreb

Onima koje je koronavirus zabio u stanove nije lako. A još je gore onima koji se od virusa ne mogu zavući u stanove jer ih je u Zagrebu razorio potres.

Ali iz Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, čiju su 125 godina staru zgradu statičari proglasili uporabljivom bez ograničenja, gledaju dalje, prema bliskoj budućnosti kada će stanovi biti obnovljeni, a koronavirus svladan.

Iz HNK Zagreb upravo su, prvi put nakon 1969. godine, raspisali natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta pod geslom “Ostani doma i piši tekst za HNK”. HNK Zagreb krenuo je u to i zato što je u Hrvatskoj, poručuju, za razliku od većine europskih scena, suvremeno dramsko pismo odlično prihvaćeno.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s prebivalištem u RH ili s hrvatskim državljanstvom, ali, skribomani oprez, sa samo jednim tekstom. Prijavljeni dramski tekstovi moraju biti pisani na hrvatskom jeziku te ne smiju biti ranije izvedeni, objavljeni niti prijavljeni na neki drugi natječaj. Moraju, naravno, biti prikladni za izvođenje na velikoj pozornici HNK. Pobjednički tekst bit će postavljen na sceni HNK u Zagrebu u izvođenju ansambla Drame HNK u Zagrebu. Rok slanja rukopisa je 15. svibnja.

Zbog preporučenih mjera sigurnosti povodom pandemije koronavirusa, dovoljno je tekst s naznakom za Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta te podacima o autoru poslati na e-mail adresu drama@hnk.hr.

O pobjedničkom tekstu odlučit će ocjenjivački sud Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

I zadnje, ali ne najmanje važno, pobjednički tekst bit će otkupljen za 50 tisuća kuna, a taj iznos obuhvaća i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobjedničkog teksta tijekom sezone 2020./2021. godine u produkciji HNK u Zagrebu.

Dakle: ostajte doma, ne stvarajte drame nego pišite dramu. Pandemija će proći, a tekstovi ostati. A novac nećete morati potrošiti na dezinficijense i maske nego na neke ljepše stvari.

#HNK ZAGREB#NATJEČAJ ZA DRAMSKI TEKST

Izdvojeno

25. svibanj 2020 23:11