StoryEditor
KazališteOtvorili prvi

Komedija ‘Laponija‘ za post korona eru: Kazalište je prije predstave dezinficirano, maske su obavezne a gledateljima je na ulasku mjerena temperatura

Piše Jasmina Parić Ante Čizmić/Hanza media
19. svibnja 2020. - 10:45
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suprugom Danielom i redateljicom Nenni DelmestreAnte Cizmic/Cropix

Nakon više od dva mjeseca stanke zbog pandemije, u HNK Split je u ponedjeljak navečer odigrana prva predstava, komedija "Laponija" katalonskih autora Cristine Clemente i Marca Angeleta, u režiji Nenni Delmestre.

Ovo je prva kazališna "post-korona" izvedba u Hrvatskoj i u regiji i jedna od prvih u Europi nakon popuštanja preventivnih mjera.

Održana je u skladu s novim preporukama, kazalište je prethodno dezinficirano, gledateljima je na ulasku mjerena temperatura bezkontaktnim toplomjerom, maske su bile obavezne, dezinficirale su se ruke i obuća a načinjen je i poseban raspored sjedenja.

U novim okolnostima teatar može primiti 150 gledatelja, a oni su planski razmješteni po parteru i ložama.

Gledalište bi u normalnim okolnostima, ovako izgledalo malo otužno i praznjikavo kada se ne bi znalo da je interes toliki da se uprava odlučila na tri, umjesto na dvije izvedbe koliko je u početku bilo planirano.

I pubika i članovi ansambla izrazili su veliko zadovoljstvo zbog toga što je teatar ponovno otvorio vrata, a na izvedbi je bio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suprugom Danijelom koji je rekao da je sretan što se teatar vratio gradu i grad teatru, te da ne bi ovaj događaj nizašto propustio.

Poruke podrške

Čestitao je uz to umjetnicima i ostalim kazališnim djelatnicima koji su se u proteklom vremenu pripremali za nove nastupe, a u predvorju kazališta, na ekranu su se mogle vidjeti poruke podrške i čestitke splitskom HNK iz čitavog svijeta.

Komedija "Laponija", priča o obiteljskom okupljanju u kojem dramski sukob proizlazi iz sraza mediteranskog mentaliteta, obilježenog socijalnom bliskošću i otvorenošću, s onim skandinavskim, tradicionalno distanciranim, izvedena je premijerno lani u prosincu na Sceni 55.

Sada se preselila na veliku pozornicu, pa je scenografkinja Lina Vengoechea načinila manje preinake zbog novog prostora, a redateljica Nenni Delmestre je pripazila da se glumci, Monika Vuco Carev, Siniša Novković, Zorana Kačić Čatipović i Nikša Arčanin suzdrže od zagrljaja i poljubaca na onim mjestima gdje su se ranije bili previđeni.
Pazilo se pogotovo i na dezinfekciju scene i rekvizita, jestivih i nejestivih.

U ovom će tjednu dramski ansambl HNK Split "Laponiju" izvesti još dva puta, srijedu i petak, 20. i 22. svibnja. Ulaznice za sve izvedbe su podijeljene besplatno kao poklon publici koja je duže od dva mjeseca bila lišena mogućnosti odlaska u kazalište.

#HNK SPLIT

Izdvojeno

07. srpanj 2020 14:58