StoryEditor
Kazališteča je pusta korona

Festival hrvatske drame, 31. Marulićevi dani, od 16. travnja kreće u Zagrebu i Splitu, s udaljenošću među gledateljima od 4, a ne 7 ‘kvadrata‘

Piše Jasmina Parić
25. ožujka 2021. - 08:15

Na sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame "Marulićevi dani" predstavljeno je i usvojeno izvješće izbornice Gordane Ostović o odabiru predstava za ovogodišnji festival, 31. po redu. U planu je odigrati trinaest predstava.

Festival će se održavati u Splitu od 19. do 27. travnja, a prethodit će mu nekoliko programa u Zagrebu. Lani je festival bilježio okruglu, tridesetu godišnjicu koja se zbila u vrlo nepovoljnim okolnostima pa je bilo prekidanja i odgađanja programa. Ove godine, manifestacija koja nosi ime oca hrvatske književnosti pada na petstotu obljetnicu tiskanja Marulićeve "Judite" i taj će joj jubilej dati poseban pečat.

Uz trinaest predstava predviđeni su stoga i razni popratni programi, a kako kaže intendant Srećko Šestan, pripremaju se kao da će sve biti u redu; čak će se malo ublažiti i mjere u teatrima pa će za jednog gledatelja trebati osigurati četiri "prazna" četvorna metra umjesto dosadašnjih sedam, što znači više publike.

Ali epidemiološka će se situacija kao i do sada pratiti od dana do dana, pa će se u slučaju pogoršanja predstave premještati u neke druge, povoljnije termine.

Trinaest odabranih predstava, rečeno je na sjednici, kvalitetom potvrđuju da kreativnost ne posustaje, usprkos nezavidnim okolnostima izvođenja predstava, koje je još otežao i zagrebački potres.

'GRUNTOVČANI' U VELOM MISTU

U službenoj konkurenciji za nagrade "Marul" igrat će tri splitske predstave. To su "Usidrene" Elvisa Bošnjaka u režiji Anastasije Jankovske, a djelo je nastalo u koprodukciji HNK-a Split, Gavelle iz Zagreba i HNK-a Zadar. Potom, "Francuzica" Ilije Zovka u režiji i izvedbi Trpimira Jurkića i Snježane Sinovčić Šiškov, te mjuzikl "Bambina" Ane Tonković Dolenčić i redatelja Krešimira Dolenčića uz glazbu Nene Belana.

Uvrštena je izvedba "Hotela Zagorje" Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić u produkciji kazališta "Gavella", te još jedna "Gavellina" predstava; "Zagreb 2020", autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.

Na programu je i "Monovid 19", redateljice Anice Tomić u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih – za ovu predstavu devetnaest je hrvatskih pisaca napisalo tekstove s temom izolacije.

Slijedi djelo Marine Vujčić "Umri ženski" s nizom ženskih glasova i sudbina; redatelj je Rajko Minković, a nastupa Satiričko kazalište Kerempuh. Oni će izvesti i "Gruntovčane" Mladena Kerstnera, a redatelji su Rajko Minković i Boris Svrtan.

Slijedi "Štajga" Ivane Šojat u režiji Jasmina Novljakovića i izvedbi Gradskog kazališta "Joza Ivakić" iz Vinkovaca – predstava je posvećena kolodvoru i željezničarima. Prema noveli Jeana Gionoa "Čovjek koji je sadio drveće" redatelj Peđa Gvozdić postavio je predstavu "Grane smo na vjetru" s kojom stiže Gradsko kazalište "Zorin dom" iz Karlovca.

Autorski projekt Olje Lozice i Teatra ITD "Dobro je ništa" bavi se temom mentalnih problema. "10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života" Ivana Ožegovića romantična je rock komedija, monodrama u kojoj muškarac preispituje svoj ljubavni život i veže ga uz pojedine glazbene brojeve. Iza projekta stoje Centar za kulturu Trešnjevka, Bjelovarsko kazalište i Teatrum/Kreator.

Publika će pogledati i autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine "Fešta" Teatra Exit u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, a komad govori o neuralgičnim točkama ljubavnih i bračnih odnosa.

BOGAT POPRATNI PROGRAM

Od 16. do 18. travnja tri festivalske izvedbe predstave "Monovid" bit će izvedene u Zagrebu, kao i predstava "Zagreb 2020.", a potom slijedi početak festivala u Splitu, 19. travnja. Izvan konkurencije, na zatvaranju, 27. travnja, bit će izvedena najbolja prošlogodišnja predstava festivala: Marinkovićev "Kiklop" u režiji Saše Anočića i "Gavellinoj" izvedbi.

– Ovogodišnje predstave tematski su doista raznolike, neke od njih bave se naravno posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge, pak, na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa. Ovo je i godina u kojoj su se u predstavama našli jaki ženski likovi, hrabri, ranjivi i ponosni, ponekad veći od života. S obzirom na pandemijsku 2020. godinu u kojoj su profesionalna kazališta izvela 34 posto manje produkcija, brojem i kvalitetom prijavljene predstave zapravo ne odudaraju odviše od prosjeka prijašnjih godina – kaže izbornica Gordana Ostović.

Na festivalu će biti dodijeljene i nagrade "Marul" za najbolja lanjska ostvarenja, te nagrade "Marin Držić" za nova dramska djela.

Za članove Ocjenjivačkog suda festivala odabrani su teatrologinja dr. art. Mira Muhoberac, redatelj Saša Anočić, glumica Andrea Mladinić, književnik Renato Baretić i kostimograf Mladen Radovniković.

Uz službeni, odvijat će se i bogat popratni program od promocija do radionica. Održat će se i tradicionalna pjesnička manifestacija "Ča, more, judi" na Šolti, uz polaganje vijenca na kuću boravka Marka Marulića u Nečujmu.

Intendant Šestan posebno skreće pozornost na izložbu o Marulićevoj "Juditi" koju će Muzej grada Splita postaviti u staroj vijećnici na Pjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 00:42