StoryEditor
KazališteU MEŠTROVIĆEVOM KAŠTELETU

Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću: ‘Kad svijeće dogore‘ večeras na Splitskom ljetu

19. srpnja 2021. - 10:31

Večeras će na Splitskom ljetu biti izvedena gostujuća predstava "Kad svijeće dogore", nastala u koprodukciji zagrebačkog HNK i Teatra Erato. Izvedba će biti u Meštrovićevu kašteletu u 21 sat.

Predstavu prema romanu Sándora Máraia i adaptaciji Christophera Hamptona režirao je Branko Ivanda, a u njoj nastupaju Siniša Popović, Goran Grgić i Iva Mihalić. Mihalić, koja će igrati u Splitu, se inače u nastupima izmjenjuje sa Zrinkom Cvitešić.

Branko Ivanda je u rodnom Splitu završio klasičnu gimnaziju, apsolvirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, te diplomirao filmsku i kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U dugoj karijeri režirao je igrane TV filmove, drame, glazbene emisije, dokumentarne i promotivne filmove, a ovom predstavom ponovno se vratio kazališnim daskama.

Odabrao je djelo mađarskog pisca Sándora Máraija, koje oslikava intimni svijet lica kontradiktornih moralnih stavova.

- Ako je smrt zadana i neizbježna, onda postaju dominantna pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdajstva, moralnost ubojstva u namjeri, i kao kruna: Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti?

Preskaču se banalnosti

Maraijeva dramatična introspekcija budi kreativnu strast i neodoljivu potrebu da se dramska lica oplode životnom uvjerljivošću, a publici udahne jedinstveni emotivni doživljaj. Marai preskače banalnosti i piše o suštini - stoji u najavi predstave.

Priča prati susret dvojice prijatelja koji se nalaze poslije trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju s dugo prešućivanom tajnom njihova odnosa.

Što ih je razdvojilo i što ih je ponovno spojilo u jednoj burnoj noći da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću.

Evocirajući prošlost, skidajući sloj po sloj s tajanstvenoga događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe.

Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor.

A odgovor daje i kreativni tim predstave koji potpisuje dramaturšku prilagodbu.

Ivanda slijedi Maraijev put prema središtu tamnih prostora naše psihe. Odriče se efekata teatra vizualnih i fizičkih atrakcija te vodi svoje glumce do dubokih intimnih odnosa u kojem svaka riječ, ponekad šapat, traži uvjerljivost u privatnosti glumčeve osobe.

Vrijeme je

Redatelj napominje:

U svom Dnevniku Marai je 5. siječnja 1989. zapisao posljednju bilješku:

- Čekam poziv, ne požurujem ga, ali i ne odlažem. Vrijeme je.

Nepuna dva mjeseca nakon ove sudbinske najave, gotovo potpuno slijep i prepušten samoći četrdesetogodišnjeg izgnanstva, Sandor Marai je pod sunčanim nebom San Diega izvršio samoubojstvo.

Veliki mađarski pisac ovim činom potvrdio je hrabrost i dosljednost opsesijama svojih romana i eseja, izbjegavajući pomodnost dominantne literalne klime. Sudbine njegovih lica su egzistencijalno dramatične, krajnje senzibilne i duboko introspektivne.

U domovini pomalo zaboravljen, u svijetu otkriven tek u dvadeset prvom stoljeću, danas je jedan od najznačajnijih pisaca našeg vremena.

item - id = 1113704
related id = 0 -> 1127039
related id = 1 -> 1117803
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 03:06