StoryEditor
KazalištePRILAZI ZA KOČIJE

Dođite u subotu ispred teatra, za to imate 4 sjajna razloga: slavi se rođendan, otvaranje obnovljenog trga, ‘Judita‘... Arije i glumci su spremni za Splićane

26. svibnja 2021. - 18:26
Posljednjih mjeseci pred zgradom HNK Split užurbano se radilo kako bi Splićani ove subote obilježili višestruku obljetnicu  Tom Dubravec/ Cropix

Ove subote 29. svibnja ispred splitskog HNK bit će održan koncert za koji je više povoda: 128. obljetnica splitskog teatra, otvorenje obnovljenog Trga Gaje Bulata, petstota godišnjica objavljivanja Judite i užežin Dana državnosti RH.

Koncert počinje u 20 sati, a građani će se moći okupiti na trgu, dok će se izvođači smjestiti pred vratima zgrade. Koncert je poklon kazališta građanima Splita.

Na programu je nastup Zbora i Orkestra HNK Split sa solistima sopranisticom Antonijom Teskerom, tenorom Božom Jurićem Pešićem i basom Božom Župićem.

Uz njih će nastupiti i glumci Trpimir Jurkić, Katarina Romac, a program će voditi Ana Marija Veselčić​ i Pere Eranović.

image
Među ostalim solistima, Trg Gaje Bulata otvorit će i sopranistica Antonija Teskera
Josko Ponoš/HANZA MEDIA


Za koncert, kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović, su odabrana djela Josipa Hatzea, Ive Tijardovića, Jakova Gotovca i Ivana pl. Zajca, a čut će se predigre, zborovi, arije i dueti iz opera i opereta "Adel i Mara". "Spli'ski akvarel", "Mala Floramye", "Ero s onoga svijeta" i "Nikola Šubić Zrinjski".

Intendant splitskog HNK Srećko Šestan podsjeća na to da je upravo dovršena prva faza obnove kazališne zgrade koja je uključivala popravak fasade, ugradnju lifta, prilagodbu loža na mezaninu za osobe s invaliditetom, i, naravno, trg.

Među najljepšim kazališnim trgovima

- Uvjeren sam da će trg biti među najljepšim kazališnim trgovima u Hrvatskoj. Koncert na otvorenom već smo i lani u ovo vrijeme održali, i pokazalo se to uspješnim potezom.

Sada, kada je trg dovršen, zbor će se zgodno smjestiti na kosinama, nekadašnjim prilazima za kočije pred samim vratima.

image
Tom Dubravec/ Cropix


S balkona će se okupljenima obratiti i glumci - Trpimir Jurkić podsjetit će na govor Gaje Bulata prilikom otvorenja zgrade - a njegova statua pozdravljat će gledatelje na trgu - dok će Katarina Romac izvesti dijelove iz Marulićeve "Judite", najavio je intendant.

Podsjetimo, kazališna zgrada Obćinskog kazališta otvorena je 6. svibnja 1893. na Dobrome. Zgrada svoju prvu obnovu doživljava 1920., kada se i osniva prvi profesionalni dramski ansambl pod službenim nazivom Narodno pozorište za Dalmaciju. Godine 1940. ponovno se obnavlja kazališna zgrada i osniva Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, koje u svom sastavu ima Operu, Dramu i Balet.

Nakon što je stradala u požaru 1970., nova je zgrada, potpuno obnovljena i proširena, svečano otvorena 19. svibnja 1980.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 14:12