StoryEditor
Kazalište‘MARULI‘ I ‘DRŽIĆI‘

Briljirao Gavellin ‘Kiklop‘, šefica drame HNK Split Marina Vujčić prvonagrađena za ‘Plodnu vodu‘: Želim da se igraju drame mladih autora, više se izvode po svijetu nego doma!

21. travnja 2021. - 22:21

U foyeru splitskog HNK upriličena je dodjela nagrada za prošlogodišnje, 30. po redu Marulićeve dane koji su morali biti prekinuti zbog epidemioloških mjera, a istovremeno su podijeljene Nagrade Marin Držić za najbolji dramski tekst za ovogodišnji, 31. po redu festival drame.

Kao najbolju predstavu u cjelini ocjenjivački žiri nagradio je 'Kiklop' Ranka Marinkovića u izvedbi zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella koja je pobrala pregršt nagrada Marul: za režiju i dramatizaciju Saše Anočića, za umjetničko ostvarenje Zdravka Stolnika, kao i za najbolju mušku ulogu Franje Dijaka kao Melkiora.

image
Srećko Šestan intendant HNK Split, nagrađeni glumac Franjo Dijak i glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor
Paun Paunović/Cropix


Nagradu Marul za najbolju žensku ulogu dobila je Ana Marija Veselčić u vlastitoj predstavi 'Domaši' u zajedničkoj produkciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu; za najbolji suvremeni dramski tekst Ivor Martinić za predstavu 'Dobro je dok umiremo po redu' Zagrebačkog kazališta mladih.

image
Srećko Šestan u društvu nagrađene Ana Marije Veselčić i Tomislava Aljinovića
 
Paun Paunović/Cropix


Najbolju dramu ove godine napisala je Marina Vujčić, 'Plodna voda', drugu nagradu podijelile su Monika Herceg za 'Ubij se, tata' i Dorotea Šušak za ' Vježbanje smrti ili pauze u disanju...', a treću nagradu tri autorice: Marija Dejanović za 'Ne moramo više govoriti, svi su otišli', Anja Pletikosa za 'zaivanaradica@gmail.com' i Nikolina Rafaj za 'U pakao, lijepo molim'.

image
Iva Hraste Soco i nagrađena Anja Pletikosa
Paun Paunović/Cropix


Bila je ovo definitivno ženska godina kad je dramska riječ u pitanju, kako je primjetila i Nenni Delmestre u ime prosudbenog povjerenstva, te potpuno u duhu proslave 500.te godišnjice od tiskanja 'Judite' Marka Marulića.

Inače, na natječaj za nabolju dramu ove godine je pristigao 71 tekst, što je najveći broj dosad, a činjenica da je odabran baš onaj književnice Marine Vujčić koja obnaša dužnost ravnateljice Drame HNK Split opravdava to što su svi autori svoja djela slali pod šifrom.

Uostalom, ovo je njen treći po redu 'Marin Držić', ove godine prvonagrađen:

- Jako sam zadovoljna, nagrada mi puno znači – kaže ova spisateljica.

- S prijateljima se šalim da sam, izgleda, naučila napisati dobru dramu. Jer, prva nagrada je – prva nagrada. Tek ove godine uprizorene su moje drame 'Umri ženski' u kazalištu Kerempuh, nagrađena prije šest godina, i 'Podmornica' u Kazalištu slijepih i slabovidnih koja je 'Držića' dobila prije četiri godine.

Kad sam s pozornice splitskog kazališta tom prilikom pozvala ravnatelje kazališta, redatelje i dramaturge da barem pročitaju nagrađene drame hrvatskih autora, nisam ni sanjala da ću se ja naći u poziciji da sudjelujem u kreiranju repertoara nekog kazališta.

'Planiram pročitati sve nagrađene'

Prije mjesec dana sam, evo, za slijedeću godinu uvrstila za izvođenje dramu Ivane Vuković '55 kvadrata', mlade splitske autorice koja je dobila 'Držića' prije dvije godine, a drama joj nije bila dosada ni pročitana.

Kad sam dolazila na mjesto ravnateljice naglašavala sam moju želju da se igraju drame mladih autora, jer naši dramski pisci se izvode više po svijetu nego doma. Tena Štivičić i Ivor Martinić, primjerice, nikad nisu praizvedeni u splitskom kazalištu. Tako da planiram pročitati sve ove nagrađene drame, osim moje – rekla je Marina Vujčić.

image
Uručenje nagrade Marin Držić, prvonagrađena Marina Vujčić
 
Paun Paunović/Cropix


Intendant HNK Split Srećko Šestan najavio je ovogodišnji, 31. festival drame Marulićevi dani za 18. listopada, a odvit će se u ozračju za hrvatsku kulturu važne proslave 500 godina 'Judite' Marka Marulića. Tada se pored 13 najboljih predstava hrvatskih kazališta planira i čitanje naboljih drama, okrugli stolovi, promocije knjiga, susreti akademija...

U razgovoru s novinarima kazao je i da je epidemija "katastrofalno" utjecala na vlastite prihode kazališta, one od prodaje ulaznica, pa je zarada sa 1,2 milijuna kuna u ovoj godini pala na niti 100 tisuća kuna. Troškovi su srezani, no pripreme za Splitsko ljeto su počele. U skladu sa vremenom, planira se više scenarija za odvijanje ljetnog festivala, no njegovo održavanje je neupitno.

image
Paun Paunovic/Cropix


Inače, svečanosti dodjele nagrada u splitskom HNK prisustvovala je izaslanica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, pročelnik gradske Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić i pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu i kulturu Tomislav Đonlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 08:34