StoryEditor
Kazalište‘KUKCI‘ NA SCENI, BOL U SRCU

Bili smo u splitskom HNK na probama za najdivniju i najtužniju premijeru na svijetu: Često smo na rubu suza, priznaje ravnateljica. Nemoguće je preboljeti Anočića

25. svibnja 2021. - 20:09

Bit će ovo najdivnija i najtužnija premijera na svijetu. Dok radimo, često smo na rubu suza. Nepravedno je da je redatelj neće vidjeti.

Ovim riječima dočekala nas je ravnateljica Drame splitskog HNK Marina Vujčić na probi predstave "Kukci... zaustavljena priča", koju prema djelu braće Karela i Josefa Čapeka dovršava čitav ansambl nakon iznenadne smrti redatelja Saše Anočića.

Naslov predstave nedavno je zbog toga izmijenjen, a u početku je glasio "Iz života kukaca".

Ovakva situacija, koliko se pamti, nikada se nije zbila u teatru; bilo je bezbolnijih slučajeva, kada bi netko odustao od posla, a drugi bi ga se prihvatio, ali kod "Kukaca" svi su se okupili, zbili i zajednički dovršavaju Anočićeve misli.

Zatekli smo ansambl koji je posjedao ukrug, kao oko logorske vatre.

Predstava je zapravo dovršena, premijera je ovoga petka, ali traži još malo kraćenja kako ne bi trajala dulje od dva sata. Do rješenja, izgleda, dolaze lako, bez suvišnih rasprava, a s puno poštovanja - sve što je upamćeno, koristi.

Da izbacimo jednu scenu?

- Imamo dvije slične scene udvaranja. Da izbacimo jednu?

- Ali, on je govorio da su baš potrebne, da se jedna ogleda u drugoj.

image
A što ćemo izbaciti iz teksta?
Saša Burić/Cropix


- Onda skratimo tekst.

- O.K. Križajmo.

Tako leptiri, balegari, cvrčci i mravi uređuju predstavu, a Marina Vujčić napominje:

- Za sve nas ovo je velika trauma, ali ponosna sam na ovu hrabru ekipu koja je odlučila privesti posao kraju. Saša je preminuo u utorak, a u četvrtak smo odlučivali što ćemo.

Kao da nam daje upute

U prvi mah svi smo mislili stati, ali dan kasnije jednoglasno smo odlučili da idemo dalje. Sjetili smo se scene iz Anočićevih "Kauboja" gdje umire redatelj i daje naputke glumcima kako nastaviti.

Osjećali smo kao da nam daje upute - i to je presudilo. Bio je velik, a skroman, ugodan, na svakoj sitnici, na stvarima koje se same po sebi podrazumijevaju zahvaljivao je i to nas je jako poticalo - prisjeća se ravnateljica.

image
Leptiri, balegari, cvrčci i mravi uređuju predstavu, a Marina Vujčić kazuje: Za sve nas ovo je velika trauma
Saša Burić/Cropix


Drama braće Čapek odvest će publiku u izmaštani svijet kukaca, koji se po funkcioniranju u svom društvenom uređenju ne razlikuju previše od ljudi.

Djelo britkim i toplim češkim humorom te ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički.

Priča o vodencvijetu

Branimir Rakić, pomoćnik redatelja, veli kako je većina scena bila osmišljena, ali trebalo ih je povezati. Uz to, nastojali su u zadnju scenu, rođenje vodencvijeta, kukca koji živi samo jedan dan, ugraditi i epitaf Anočiću, ali na jednostavan način i bez suvišne patetike.

Anja Ostojić, mlada glumica, zadužena je za scenski pokret, veoma važan segment predstave.

- Odavno me privlači neverbalni izričaj, a pokojni redatelj dao mi je puno slobode u osmišljavanju kretanja kukaca koji imaju i ljudske karakteristike.

Bit će, naravno, i veselo i duhovito, ali usred veselja uvijek vas nešto klepne po glavi. Bit će smijeha s knedlom u grlu - kaže Anja Ostojić.

Ana Marija Veselčić ima prilično distanciranu ulogu, kaže. Ona će visjeti u žičanoj sjedalici - koja predstavlja kukuljicu - u iščekivanju širenja vlastitih krila.

image
Ana Marija Veselčić ima neuobičajenu, distanciranu ulogu
Saša Burić/Cropix


Maro Drobnić promijenit će veći broj kostima, odnosno tumačit će više likova: od balegara koji teži gomilanju i stjecanju, neiskvarenog cvrčka do mrava-ratnika. Uvjeren je - predstava će biti odlična.

Čini mi se da ga čujem

Zorana Kačić Čatipović pripada roju leptira koji su opsjednuti seksualnošću i svojim ljubavnim dramama. Ona kaže:

- Bilo je tako lijepo raditi s Anočićem, i tim ga je veća šteta bilo izgubiti. Njegova pažnja, ljubaznost i zahvalnost jako su nas poticali, upravo smo se otvarali, rasli u svojim ulogama.

A Pere Eranović dodaje: Meni se čini da ga neprestano čujem. Pretpostavljamo što bi mislio ili nam rekao, i zato smo i mogli nastaviti.

image
Marjan Nejašmić Banić
Saša Burić/Cropix


Kompletan tim predstave čine Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev.

Dramaturg je Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Matija Antolić, a oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Marko Mandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 07:37