StoryEditor
KazališteSPLITSKO LJETO

Baletna noć zavodnika na Sustipanu: obožavatelji baleta uživali u premijeri dvočinke ‘Mozart à 2 & Don Juan‘

Piše Jasmina Parić
13. kolovoza 2021. - 23:38

Ovogodišnje Splitsko ljeto stiglo je do same završnice, i na Sustipanu je u petak navečer održana zadnja premijera.

Riječ je s baletnoj dvočinki "Mozart à 2 & Don Juan" uglednog francuskog koreografa Thierry Malandaina.

Ovi baleti, su na repertoaru mnogih kazališnih kuća već više godina. Uz glazbu Mozarta i Glucka bave se temom ljubavi koja dolazi u različitim oblicima - od nježnosti do strasti - a često ju je teško zadobti i još teže zadržati. Ljubav je inače najčešća tema kojom se bavi Malandian, autor više od osamdeset neoklasičnih koreografija i profesor na Umjetničkoj akademiji u Parizu.

Sa splitskim ansamblom predstavu je postavio asistent koreografa Giuseppe Chiavaro.

Prvi dio, "Mozart à 2" kroz pet parova istražuje fizionomiju ljubavi koja se ponekad može mjeriti i prazninom. Parovi na pozornici dočarali su uz glazbu iz Mozartovih klavirskih koncerata nježne susrete, intimnost, udaljavanje, duboku privrženost, žestoku potrbu za tjelesnom bliskošću - i prolaznost osjećaja.

Prolaznost ljubavi Malandain istražuje i u Don Juanu, najpoznatijem literarnom zavodniku koji pažljivo pleše na granici ljubavi i smrti. U odnosu na prvi balet "Mozart à 2", Don Juan pun je nezasitne energije. On ne traži vječnu ljubav već neumorno lovi trenutke jednokratnog zadovoljstva.

Kako je sam koreograf kazao, fatalni zavodnik traži jednu ženu kroz mnogo njih, a možda, zapravo, traži samog sebe.

Jednom bi se možda trebao i stvarno zaljubiti, ali to mu ne polazi za rukom. On ne pronalazi ispunjenje u nečem stabilnom, u jednoj osobi. Uživa jedino u trci, u mnoštvu, i hrani se isključivo trenucima koje provodi pored tuđeg tijela, ali svoje tijelo i dušu ne predaje nikada do kraja. Predat će ih samo smrti i u noj pronaći smirenje.

Veoma efektne figure i slike donose oba baleta, a u drugom se članovi ansamla izmjenjuju u ulogama zavodnika i zavedenih.

Ovaj balet bit će na programu i u subotu, na zatvaranju Splitskog ljeta, a potom će se nastaviti izvoditi u zgradi HNK, kao dio repertoara nove sezone.

item - id = 1119908
related id = 0 -> 1131667
related id = 1 -> 1121664
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 12:29