StoryEditor
KazalištePRŠTAVA PREDSTAVA

Baletna gala večer u splitskom HNK poput vedrog otoka zaborava: unatoč prorijeđenoj publici, kazalište je odjekivalo od aplauza

25. veljače 2021. - 00:28

Aplaudiralo se svom snagom u srijedu navečer u splitskom HNK nakon što su se na pozornici okupili svi plesači i plesačice na završetku Baletne gala večeri. Rijetki gledatelji dobro raspoređeni u "Covid gledalištu" nadoknadili su sav manjak, njih sedam, osam puta više koliko ih inače stane - i sve je odjekivalo od aplauza i odobravanja iz publike.

Bila je to večer odabranih ulomaka iz nekih od najljepših naslova klasičnog baleta u kolažu sa nekoliko fragmenata suvremenih koreografija, puna glazbenog naboja, raspoloženih solista i ansambla, šarenih kostima i umirujućih ambijentalnih slika.

U svih deset točaka na programu solisti i ansambl su djelovali uigrano i pripremljeno, možda su se izvedbom ipak nametnuli plesači u duetima i solo točkama.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Emotivnom izražajnošću Ivan Boiko i Nozomi Miura u Adagiu iz baleta 'Spartak', te Nozomi Miura sa Yotom Mutaiem u 'Souls Touching', dok su Hazuki Tanase i Jurgen Rahimi u pas de deuxu iz 'Sylvie' i Eva Karpilovska i Aaron Kok u 'Don Quioteu' podigli temperaturu u publici svojim bravurama.

Dva sola Irine Čaban Bilandžić - u 'Smrti labuda' i modernijem 'Za nju' na glazbu Nine Simone - djelovala su kao da su "skrojena" po mjeri njenog talenta i baletne zrelosti, a varijacija iz 'Taras Buljbe' u izvedbi Daniela Erchov Zayasa je bila poput vatrometa.

Ulomak iz baleta 'Paquita' bio je lijep uvod u baletnu večer, sa brojnijim ansamblom i nadahnutim solistima Danelom Hoekom i Bojanom Lipovšćak, a publika se podsjetila i na noviji naslov sa repertoara splitskog HNK, 'Correr o Fado'.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Također, izvedena je duhovita plesna pričica 'Tri mušketira' koju su I. Boiko, J. Rahimi i autor koreografije Aaron Kok otplesali na "brzopotezni" Offenbachov 'Cancan' u furioznom tempu.

Kolažne baletne večeri poput ove uvijek su put do zadovoljne publike, tako da u sezoni epidemije i prevladavajuće melankonije treba čestitati Baletu HNK Split na uvrštavanju jedne ovako prštave predstave na repertoar.

Za nekoliko desetaka zaljubljenika u ples Baletna gala večer bila je nakratko poput vedrog otoka zaborava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 20:24