stdClass Object ( [id] => 1332771 [title] => 40 godina od mjuzikla ‘Tijardović, život i vrijeme‘: Kako su Smojini politički žalci razljutili maestrova sina... [alias] => 40-godina-od-mjuzikla-tijardovic-zivot-i-vrijeme-kako-su-smojini-politicki-zalci-razljutili-maestrova-sina [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kazalištâ, diljem svijeta, nisu poznata samo po svojim velikim umjetnicima što su ih iznjedrila ili nezaboravnim produkcijama što su ih izvela; ne, kazalištâ u kolektivnim memorijama vlastitih i nacija i zavičaja čuvaju duboko u svojoj pohrani i one predstave koje su, svaku u svoje vrijeme, označili i kakvi skandali ili nesporazumi. Nećemo ovdje burdižati po stogodišnjoj povijesti našega kazališta u Splitu kad su posrijedi predstave izvedene s vlastitim ansamblom (kazališna zgrada, evo, navršila je i svoj 130. rođendan); ama, zadržat ćemo se na jednom nesporazumu kojem je nedavno u dugoj historiografiji HNK Split zaokružena 40. obljetnica od događaja. Govora je o kazališnom glazbeno-scenskom kolažu, mjuzikualnom operetoidu imenom Tijardović, život i vrijeme praizvedenom na pozornici HNK 5. kolovoza 1983., što su ga bili osmislili redatelj Ljubiša Ristić i pisac Miljenko Smoje, tada već vrlo iskusan meštar u pisanju scenarija za televizijske serije, ali i u dobroj kondiciji za izradu adaptacijâ svojih inih djela za kazališnu pozornicu.

Kako je Smoje bio zadužen za romansiranu biografiju Ive Tijardovića u vidu libreta prirediti za scenu, a Ristić odabrati ulomke iz kompozitorovih vokalno-instrumentalnih komada za glazbeni segment spektakla, došlo je do disonantnih akordâ na relaciji sa skladateljevim sinom Ivicom Tijardovićem, nasljednikom očevih autorskih prava.

Ovo je bio prvi veći skandal u splitskom Teatru ove vrste; prvi, ali je već dogodine došlo opet do diskrepantnih nesuzvučja između Silvija Bombardellija i Tomislava Kuljiša. Oni su bili polomili koplja glede zajedničke režije Verdijeve Aide na Peristilu, koja je 1984. imala dočekati svoje prvo obnoviteljsko-premijerno ruho nakon punih 30 godina trajanja. Eksces je eskalirao dotle da je Bombardelli odustao od dirigiranja, pa je na pult uletio tada već dobro u Splitu ukotvljeni Vjekoslav Šutej.

Neumiveni skandal

Ne računajući sitne trzavice i eksplozije taštinâ – što su redovite pojave u umjetničkom svijetu, navlaš onome kazališnom – idući veći faul dogodio se prilikom postavljanja drame Ucjena (1996.), uglednog splitskoga sveučilišnog profesora i teatrologa, glumca i redatelja Vlatka Perkovića, kad je on kao autor bio zabranio premijeru netom pred praizvedbu, smatrajući da je redatelj Petar Veček falsificirao njegovo autorsko djelo.

Ako je splitska publika i zaboravila taj događaj, predstavu izvan predstave nikad kasnije izvedenu, a onda zacijelo većini još uvijek bruji u ušima dosta bučna polemika oko postavljanja Euripidove drame Bakhe (2008.) u režiji Olivera Frljića. To je bio baš onako neumiveni skandal, koji se nije ticao samo kazališne čeljadi i rastezljivosti provokacijâ kod umjetničkih interpretacijâ, već je u sve bila umočena i visoka politika na čelu s ondašnjim premijerom Ivom Sanaderom, bivšim intendantom i budućim utamničenikom…

U konkretnom slučaju predstave Tijardović, život i vrijeme, nesporazumi su počeli nakon intervjua koji je Ljubiša Ristić bio dao Jošku Čelanu za Slobodnu Dalmaciju. Do tada je u HNK Split ovaj osebujni umjetnik bio režirao, zajedno s Nadom Kokotović, predstavu Miroslava Krleže, također na Splitskom ljetu (7. kolovoza 1979.), te već krajem iduće sezone i Hamleta Williama Shakespearea (4. lipnja 1980.) s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi. Kontroverze su se uvijek vezivale uz ovoga genijalno šašavog artista, pa je to bilo očekivano i u ovom slučaju.

---

image

Ljubiša Ristić

Franck Fife/Afp
---

O budućem kazališnom projektu Ljubiša Ristić reče: “Miljenko Smoje i ja, naime, evo već nekoliko mjeseci prelistavamo stare novine kako bismo mogli dublje razumjeti Tijardovića, njegov život i vrijeme u kojemu je živio. Njegove operete nisu tu samo operete, već estetski artefakti, koje nose neke znake svoga vremena i na svoj način sudjeluju u krupnim historijskim zbivanjima kojima je Tijardović bio svjedok. Ne treba posebno napominjati koliko je to bio zanimljiv život – kad bi čovjek birao, teško je da bi mogao izabrati uzbudljiviju epohu za življenje od njegove (…) Neće to biti ni ‘Spli’ski akvarel’ ni ‘Mala Floramye’, ni ‘Kraljica lopte’ niti ‘Dioklecijan’, već sve to zajedno: maestrov život i vrijeme. Dakle, ni drama, ni biografija, ni opereta nego jedan, da tako kažem, multimedijalni događaj srodan mjuziklu. Tijardovića ne mislimo ni revalorizirati, niti mu dodavati ovo ili ono, već težimo iznaći jedan dublji pristup njegovu djelu, iznijeti ocjenu i procjenu o tome kako je on sudjelovao (i sudjeluje) u društvenom životu svog i našeg vremena. Iznosim sve ovo uz punu svijest da je projekt u procesu – teško je reći šta će sve od toga biti. Najkraće rečeno: bit će svašta! (…) Ne, ne očekujemo da bismo mogli imati problema s Tijardovićevim nasljednicima – nije tu riječ o ovakvoj ili onakvoj postavci nekog autorovog djela, nego o sasvim novoj ‘priči’” (“Slobodna Dalmacija”, 26. lipnja 1983.).

Pismo Ivice Tijardovića

Ristić je bio loš prorok, jerbo je sin Tijardovićev redakciji “Slobodne” bio uputio pismo koje je objavljeno u rubrici “Reagiranja”. Inženjer Ivica Tijardović piše: “Cijenjeni druže uredniče, s pažnjom sam pročitao razgovor novinara Joška Čelana i redatelja Ljubiše Ristića. Želio bih u ime nasljednika svoga oca, pokojnog Ive Tijardovića, a u vezi s djelom ‘Tijardović – život i vrijeme’ autora Smoje i Ristića, da odmah upozorim javnost na neke detalje i da preciziram naše mišljenje, tako da se izbjegnu eventualne nesuglasice kasnije.

Svako kazališno djelo mog pokojnog oca Ive je jedinstveno djelo koje se može samo kao takvo i prikazivati! To je cjelovito djelo i ne postoji mogućnost kraćenja, prepravljanja, prikazivanja u zajednici s nekim novim djelom ili da se pojedini odlomci koriste posebno. Djela mog oca su nam najveća dragocjenost i mi u njih ne damo dirati! A vjerujem da ona predstavljaju blago i za čitav naš narod.

Isto tako ne možemo prihvatiti da se ime mog oca pojavljuje u tom novom djelu, kao koautora. Za vrijeme svog života moj otac nije imao za suradnika ni Smoju ni Ristića, pa nema razloga da se to dogodi kada ga više nema među nama.

Ako je kazališno djelo autora Smoje i Ristića ‘Tijardović – život i vrijeme’ jedno sasvim novo djelo, mi mu želimo mnogo uspjeha i mi ćemo ga gledati s pažnjom. Želimo uspjeh autorima, ali, molim vas, ne dirajte u opus mog pokojnog oca!

Uz zahvalnost na objavi mojih redaka želimo ‘Nedjeljnoj Dalmaciji’, čiji smo vjerni čitaoci, mnogo uspjeha” (“SD”, 17. srpnja 1983.).

---

image

Tijardović - Život i vrijeme: Zdravka Krstulović 

HNK SPLIT
---

Ipak, na ove riječi sina Tijardovića treba nadovezati i jednu pripomenu; jerbo, 12 godina ranije – i opet na Splitskom ljetu! – u Dvorani depandanse JNA (današnji “Koteksov neboder”) izvedena je predstava Biseri ‘Spli’skog akvarela’ i ‘Male Floramye’, koju je u jedinstvenu i konzistentnu predstavu bio adaptirao polivalentni splitski kazališni umjetnik Berislav Mudnić. Uz tadašnju dvoranu Doma brodogradilišta “Split”, ovo je bila druga zatvorena alternativna lokacija na kojoj je HNK Split nakon požara u petak 13. (u veljači 1970.) odigravao svoje produkcije. Od 15. travnja do 21. studenoga 1971. ovaj je potpuri izveden ukupno 14 puta. Mudniću su prvi suradnici bili dirigent Eduard Tudor, scenograf Herbert Hoffman, kostimograf Ivica Raunig i koreograf Franjo Horvat. Predstava je bila jako lijepo primljena, a kako je te 1971. godine sâm skladatelj Ivo Tijardović bio živ, bit će da je on bio i odobrio separatno izvođenje ovih svojih dviju operetâ, odnosno stvaranje kompilacije rabljenjem već postojećih brojeva u jedno drugačije cjelovečernje djelo.

A i Miljenko Smoje, prevažan akter u cijelom ovom pothvatu, na paginama žurnala Slobodne Dalmacije – ne u vidu autorskog teksta, već u odgovoru na pitanje Jakše Fiamenga – bio je ostavio trag akonto ove “tijardovićijane”. Teštimonijanca šjor Šunje ovako izgleda: “Meni je Ristić rekao: Ajmo ka radit mjuzikal, a ja san rekao: Dobro. Sram me je bilo priznat da ne znam što je to mjuzikl. Onda je Ljubiša, kojega ja puno volin i cijenin, otiša u Ameriku, a kad se vratija, govori je sve nekako po ingleški, ništa ga živo nisan razumi, pita me jesan li šta napravija. A nisan ništa, reka san mu, a oli je tribalo? Tribalo je, samo ti piši, ja već režiran. A kako će režirat kad mu još ništa nisan da? A on je meni da pri Amerike nekih sedandeset kili materijala, dokumenata, novina, faksimila… I napisa san nešto, nije da nisan” (“SD”, 5. kolovoza 1983.).

Narator Dvornik

I, povuci-potegni, inšoma, premijera ove dugo žuđene i u čudnovatim okolnostima nastale teatarske tvorevine najposlije se i zbila. Baš petog dneva kolovoza 1983., na blagdan Gospe Sniježne. Glazbene je numere bio priredio Davor Rocco, aranžiravši ih prilagođeno za smanjeni sastav orkestra na čelu kojega je bio Loris Voltolini. Vrijedi notirati da je ovo bila prva samostalna premijera maestra Voltolinija, koji je kao diplomant već dirigirao izvedbama opere Tosca Giacoma Puccinija, nekim baletima i predstavama na repertoaru, a u istoj je ovoj predstavi nastupio i kao pijanist, akompanjirajući i zbor i soliste.

Ostatak lokomotive konkretne premijere činili su scenograf Miodrag Tabački, kostimografkinja Doris Kristić i koreografkinja Nada Kokotović. Glavnu rolu, onu Ive Tijardovića, odigrao je i otpjevao Boris Dvornik, koji je kao narator vazda bio na sceni, a Zdravka Krstulović bila je važan dramaturški oslonac cijele večeri, kao i nezamjenjiva njegova sjena kad se imala odigrati kakva značajnija scena.

Za recepciju svake kazališne premijere u HNK Split, oduvijek su se najrelevantnijim recenzijama smatrale one objavljene u Slobodnoj Dalmaciji. A Mirjana Škunca, ondašnja muzička arbitrica u Novini, napisala je opširni kritički ekspoze iz kojeg lučimo ovaj fragment: “Loris Voltolini se povremeno, uz dirigiranje, s lakoćom i pravim muzikantskim nervom prihvaćao sviranja na klaviru kao sudionik u scenskoj radnji. Plesači su uz plesanje pjevali, pjevači uz pjevanje plesali, glumci i pjevali plesali, a svi su skupa prevladali sebe u dinamičnoj, tek na spojevima još malo krutoj ali skoro filmski brzoj igri, sugestivno se namećući gledalištu i obuhvaćajući ga. Igru je vodio i povezivao izvanredni Boris Dvornik. Tumačio je Ivu Tijardovića umijećem i darovitošću velikog i svestranoga glumca, dokazujući u mnogim situacijama još i svoju izrazitu muzikalnost. Muzikalnost i snalažljivost u glazbenim epizodama pokazala je uz sve svoje znane glumačke sposobnosti još i Zdravka Krstulović” (SD, 8. kolovoza 1983.).

Gostovanje u Beogradu

Nije se to puno puta dogodilo, ali je znala biti izolirana praksa da istu glazbeno-scensku premijeru u “Slobodnoj” ocijene i glazbeni i dramski kritičar. Ovo je bio jedan takav slučaj, pa aversu ocjeniteljske medalje glazbenice Škunca donosimo i revers ulomka Anatolija Kudrjavceva, koji se bio osvrnuo na scenski nukleus iste. U vrijeme pisanja recenzije Tolji su mladenačke 43 godine, ali njegov prepoznatljiv ironijsko-podjebantski žalac bio je nabrušen i naoštren već u prvoj rečenici: “Eto, ni druga premijerna najava Splitskog ljeta nije održala većinu svojih obećanja, i, najneposrednije rečeno, na kraju se zbila kao nerazgovijetno razočaranje, doduše uočljivo tek nakon što se gledalac otrese prvog, paradnog dojma izazvanog kvantitetom zornih ristićevskih provokacija” (SD, 9. kolovoza 1983.).

Pustivši prste po makinjeti u ritmu kako mu se misao razbaškarila, Kudrjavcev je nastavio secirati viđeno: “Tijardović je, kratko i jasno, u ponuđenom mjuziklu ušutkan kao glazbenik, a demagoški raspričan u nekom pravcu koji nikuda bitno ne vodi prema istini o njemu” (ibidem).

---

image

Miljenko Smoje

---

Uvidom u specijalističku hemeroteku, odnosno osobni karton ove produkcije što čini kronikalnu arhivaliju sagledanu sa sviju strana, mogla bi se o ovoj po svemu naročitoj teatarskoj umotvorini napisati obilata knjiga. Žonglirajući naoko objektivnim svjedočanstvima iz stručne kritike i stihijskim subjektivnim apercepcijama doživljenim od iskusne publike, naravno, može se steći svakojaki dojam. Ono što, pak, ostaje jest činjenica da je predstava javno i izvedena, premda je, vidjeli smo, bilo naznaka i za moguće sudske posljedice.

Štoviše, dva i pol mjeseca kasnije kompletni je splitski ansambl gostovao u Beogradu, odigravši nekoliko predstava pred prepunim Sava-centrom. Tom je jadranskom izletu u dunavske krajeve pod Kalemegdanom jamačno pridonijela i neviđena medijska propaganda, budući da su se još za vrijeme splitskih priprema ovoga mjuzikla bile raspisale i sve jugoslavenske najviđenije i najčitanije novine, od Zagreba i Sarajeva, preko Ljubljane i Maribora, do svih relevantnih tiskovina u Beogradu.

Ne postoje sačuvani ni libreto ni partitura komada Tijardović, život i vrijeme. Iz svega dosad viđenog, bit će da je posrijedi bila obilata improvizacija i stvaralački rad u hodu. Jedini postojeći trag predstave, mimo žurnalističkih svjedočanstava i sjećanja preživjelih aktera, jest snimka u vlasništvu HNK Split, koju je bio načinio vrijedni i harni teatarski rabotnik Tihomir Snitko.

Očekivao sam da je bilo više glazbe i pjesme u ovom komadu, međutim, dominantni su ipak dramski prizori što počivaju na tekstu. Ristić je iskoristio i lože iz kojih su dopirali povremeni komentari na političku situaciju, ponajviše vezanu uza hrvatsko-srpske odnose i vrijeme djelovanja Stjepana Radića u beogradskoj Skupštini. Glas je Radiću posudio Josip Genda, koji je u nekoliko navrata s visine bio zagrmio: “Radi mora je Srbija izazvala svjetski rat!” Ili: “Glasate kao stoka! Hoćete li stokom i ostati, u parlament ne dolazite!” Znakovito je da praizvedba operete Spli’ski akvarel (1928.) koincidira s atentatom na Radića u Skupštini…

Pjevački dio predstave predvodili su tenor Hrid Matić i sopranistica Marina Jajić, koji su svojim lirskim glasovima dali jako puno ovoj izvedbi u cjelini. U jednom se trenutku pojavljuje i klapa na pozornici, sačinjena od pjevača iz Zbora HNK, kad je među tenorima bio i neprežaljeni Vinko Coce

Dominantna figura bio je ipak, jasno, Boris Dvornik, Tijardovićev alter ego, ali i šjor Pepo Pegula. On je bio narator u predstavi, koji je konstantno prepričavao pojedine zgode iz Tijardovićevog života, a naročito se bio okomio na Antuna Dobronića, skladatelja i muzikologa, koji je Tijardovića posprdno titulirao kao “operetnoga kompozitora”, a njegova je djela kritizirao na način da ih je smatrao – “na granici talenta”…

---

image

Tijardović - Život i vrijeme: Zdravka Krstulović, Marina Jajić i Hrid Matić

HNK SPLIT
---

’Bella ciao’

Kao iskusni tumač Tijardovićevih likova, ali i Smojinih dakako, Dvornik je doista briljirao u ovoj neobičnoj predstavi. Nije samo glumio i pjevao, nego je čak i dirigirao zborom, gdje je iskazao doista dobro izvježbanu manualnu tehniku s preciznim označavanjima pojedinih doba u taktu! Multitalentiran, kakav je već bio, u jednom je trenutku podigao maestra Lorisa s klavira, sjeo za nj i svirajući predvodio izvođenje slavne kancone “Bella ciao”… A ta ga je pjesma pratila i u filmu Most Hajrudina Krvavca, koji je Boris bio snimio petnaestak godina ranije. Pokojni maestro Voltolini pričao mi je kako je Dvornik bio jednostavan i vrlo susretljiv pri suradnji. Boris i Loris, sjajan tandem.

Kako bilo, predstava “Tijardović i vrijeme” pokazala se kao istinsko osvježenje u kazališnom životu Splita početkom osamdesetih godina lanjskog stoljeća, o kojoj se govori i dandanas. Potvrdila je neumrli status Ive Tijardovića, ali svakako i Miljenka Smoje, koji je one političke žalce što ih je bio provodio u seriji Velo misto samo nastavio tri godine kasnije: umjesto na televiziji – u kazalištu. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kazališni glazbeno-scenski kolaž praizveden je na pozornici HNK Split 5. kolovoza 1983., onako kako su ga osmislili redatelj Ljubiša Ristić i pisac Miljenko Smoje, tada već vrlo iskusan meštar u pisanju scenarija za televizijske serije, ali i u dobroj kondiciji za izradu adaptacijâ svojih inih djela za kazališnu pozornicu. Ali mjuzikl do pozornice nije došao bez nesporazuma i ekscesa, vezanih uz nezadovoljstvo Tijardovićeva sina Ivice tretmanom očeva opusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘EKSCES‘ U HNK SPLIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Kazališni glazbeno-scenski kolaž praizveden je na pozornici HNK Split 5. kolovoza 1983., onako kako su ga osmislili redatelj Ljubiša Ristić i pisac Miljenko Smoje, tada već vrlo iskusan meštar u pisanju scenarija za televizijske serije, ali i u dobroj kondiciji za izradu adaptacijâ svojih inih djela za kazališnu pozornicu. Ali mjuzikl do pozornice nije došao bez nesporazuma i ekscesa, vezanih uz nezadovoljstvo Tijardovićeva sina Ivice tretmanom očeva opusa ‘EKSCES‘ U HNK SPLIT 2 0 15419 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-17 12:05:51 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-23 08:56:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-23 08:56:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Kazališni glazbeno-scenski kolaž praizveden je na pozornici HNK Split 5. kolovoza 1983., onako kako su ga osmislili redatelj Ljubiša Ristić i pisac Miljenko Smoje, tada već vrlo iskusan meštar u pisanju scenarija za televizijske serije, ali i u dobro [metadata] => robots= author= title=40 godina od mjuzikla 'Tijardović, život i vrijeme': Kako su Smojini politički žalci razljutili maestrova sina... [metakey] => tijardović - život i vrijeme, Ivo Tijardović, ivica tijardović, ljubiša ristić, HNK Split, miljenko smoje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25868338.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25868336.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25868337.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25868339.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25868341.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25873971.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/1874881.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/17510262.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["HNK SPLIT","HNK SPLIT","HNK SPLIT","HNK SPLIT","HNK SPLIT","Franck Fife\/Afp","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prizor iz mjuzikla \u201dTijardovi\u0107 - \u017divot i vrijeme\u201d u HNK Split<\/p>","

Tijardovi\u0107 - \u017divot i vrijeme: Zdravka Krstulovi\u0107, Marina Jaji\u0107 i Hrid Mati\u0107<\/p>","

Tijardovi\u0107 - \u017divot i vrijeme: Zdravka Krstulovi\u0107\u00a0<\/p>","

Tijardovi\u0107 - \u017divot i vrijeme<\/p>","

Tijardovi\u0107 - \u017divot i vrijeme: Boris Dvornik i Marina Jaji\u0107<\/p>","

Ljubi\u0161a Risti\u0107<\/p>","

Miljenko Smoje<\/p>","

Miljenko Smoje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","52:42","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_25868338_1920.jpg":"1920x1080","k_25868338_1280.jpg":"1280x1280","k_25868338_1024.jpg":"1024x1024","k_25868338_640.jpg":"640x640","k_25868338_480.jpg":"480x480","k_25868338_340.jpg":"340x340","k_25868338_220.jpg":"220x220","o_25868338_1280.jpg":"1280x852","o_25868338_1024.jpg":"1024x682","o_25868338_640.jpg":"640x426","o_25868338_480.jpg":"480x319","o_25868338_340.jpg":"340x226","o_25868338_220.jpg":"220x146","h_25868338_1280.jpg":"1280x854","h_25868338_1024.jpg":"1024x683","h_25868338_640.jpg":"640x427","h_25868338_480.jpg":"480x320","h_25868338_340.jpg":"340x227","h_25868338_220.jpg":"220x147","pp_25868338_1280.jpg":"1280x1628","pp_25868338_1024.jpg":"1024x1303","pp_25868338_640.jpg":"640x814","pp_25868338_480.jpg":"480x611","pp_25868338_340.jpg":"340x432","pp_25868338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_25868336_1920.jpg":"1920x1080","k_25868336_1280.jpg":"1280x1280","k_25868336_1024.jpg":"1024x1024","k_25868336_640.jpg":"640x640","k_25868336_480.jpg":"480x480","k_25868336_340.jpg":"340x340","k_25868336_220.jpg":"220x220","o_25868336_1280.jpg":"1280x878","o_25868336_1024.jpg":"1024x702","o_25868336_640.jpg":"640x439","o_25868336_480.jpg":"480x329","o_25868336_340.jpg":"340x233","o_25868336_220.jpg":"220x151","h_25868336_1280.jpg":"1280x854","h_25868336_1024.jpg":"1024x683","h_25868336_640.jpg":"640x427","h_25868336_480.jpg":"480x320","h_25868336_340.jpg":"340x227","h_25868336_220.jpg":"220x147","pp_25868336_1280.jpg":"1280x1628","pp_25868336_1024.jpg":"1024x1303","pp_25868336_640.jpg":"640x814","pp_25868336_480.jpg":"480x611","pp_25868336_340.jpg":"340x432","pp_25868336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1226","hd_25868337_1920.jpg":"1920x1080","k_25868337_1280.jpg":"1280x1280","k_25868337_1024.jpg":"1024x1024","k_25868337_640.jpg":"640x640","k_25868337_480.jpg":"480x480","k_25868337_340.jpg":"340x340","k_25868337_220.jpg":"220x220","o_25868337_1280.jpg":"1280x817","o_25868337_1024.jpg":"1024x653","o_25868337_640.jpg":"640x408","o_25868337_480.jpg":"480x306","o_25868337_340.jpg":"340x217","o_25868337_220.jpg":"220x140","h_25868337_1280.jpg":"1280x854","h_25868337_1024.jpg":"1024x683","h_25868337_640.jpg":"640x427","h_25868337_480.jpg":"480x320","h_25868337_340.jpg":"340x227","h_25868337_220.jpg":"220x147","pp_25868337_1280.jpg":"1280x1628","pp_25868337_1024.jpg":"1024x1303","pp_25868337_640.jpg":"640x814","pp_25868337_480.jpg":"480x611","pp_25868337_340.jpg":"340x432","pp_25868337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1893x2672","hd_25868339_1920.jpg":"1920x1080","k_25868339_1280.jpg":"1280x1280","k_25868339_1024.jpg":"1024x1024","k_25868339_640.jpg":"640x640","k_25868339_480.jpg":"480x480","k_25868339_340.jpg":"340x340","k_25868339_220.jpg":"220x220","o_25868339_1280.jpg":"1280x1806","o_25868339_1024.jpg":"1024x1445","o_25868339_640.jpg":"640x903","o_25868339_480.jpg":"480x677","o_25868339_340.jpg":"340x479","o_25868339_220.jpg":"220x310","h_25868339_1280.jpg":"1280x854","h_25868339_1024.jpg":"1024x683","h_25868339_640.jpg":"640x427","h_25868339_480.jpg":"480x320","h_25868339_340.jpg":"340x227","h_25868339_220.jpg":"220x147","pp_25868339_1280.jpg":"1280x1628","pp_25868339_1024.jpg":"1024x1303","pp_25868339_640.jpg":"640x814","pp_25868339_480.jpg":"480x611","pp_25868339_340.jpg":"340x432","pp_25868339_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1879x2693","hd_25868341_1920.jpg":"1920x1080","k_25868341_1280.jpg":"1280x1280","k_25868341_1024.jpg":"1024x1024","k_25868341_640.jpg":"640x640","k_25868341_480.jpg":"480x480","k_25868341_340.jpg":"340x340","k_25868341_220.jpg":"220x220","o_25868341_1280.jpg":"1280x1834","o_25868341_1024.jpg":"1024x1467","o_25868341_640.jpg":"640x917","o_25868341_480.jpg":"480x687","o_25868341_340.jpg":"340x487","o_25868341_220.jpg":"220x315","h_25868341_1280.jpg":"1280x854","h_25868341_1024.jpg":"1024x683","h_25868341_640.jpg":"640x427","h_25868341_480.jpg":"480x320","h_25868341_340.jpg":"340x227","h_25868341_220.jpg":"220x147","pp_25868341_1280.jpg":"1280x1628","pp_25868341_1024.jpg":"1024x1303","pp_25868341_640.jpg":"640x814","pp_25868341_480.jpg":"480x611","pp_25868341_340.jpg":"340x432","pp_25868341_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1315x920","hd_25873971_1920.jpg":"1920x1080","k_25873971_1280.jpg":"1280x1280","k_25873971_1024.jpg":"1024x1024","k_25873971_640.jpg":"640x640","k_25873971_480.jpg":"480x480","k_25873971_340.jpg":"340x340","k_25873971_220.jpg":"220x220","o_25873971_1280.jpg":"1280x895","o_25873971_1024.jpg":"1024x716","o_25873971_640.jpg":"640x447","o_25873971_480.jpg":"480x335","o_25873971_340.jpg":"340x237","o_25873971_220.jpg":"220x153","h_25873971_1280.jpg":"1280x854","h_25873971_1024.jpg":"1024x683","h_25873971_640.jpg":"640x427","h_25873971_480.jpg":"480x320","h_25873971_340.jpg":"340x227","h_25873971_220.jpg":"220x147","pp_25873971_1280.jpg":"1280x1628","pp_25873971_1024.jpg":"1024x1303","pp_25873971_640.jpg":"640x814","pp_25873971_480.jpg":"480x611","pp_25873971_340.jpg":"340x432","pp_25873971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1170x1782","hd_1874881_1920.jpg":"1920x1080","k_1874881_1280.jpg":"1280x1280","k_1874881_1024.jpg":"1024x1024","k_1874881_640.jpg":"640x640","k_1874881_480.jpg":"480x480","k_1874881_340.jpg":"340x340","k_1874881_220.jpg":"220x220","o_1874881_1280.jpg":"1280x1949","o_1874881_1024.jpg":"1024x1559","o_1874881_640.jpg":"640x974","o_1874881_480.jpg":"480x731","o_1874881_340.jpg":"340x517","o_1874881_220.jpg":"220x335","h_1874881_1280.jpg":"1280x854","h_1874881_1024.jpg":"1024x683","h_1874881_640.jpg":"640x427","h_1874881_480.jpg":"480x320","h_1874881_340.jpg":"340x227","h_1874881_220.jpg":"220x147","pp_1874881_1280.jpg":"1280x1628","pp_1874881_1024.jpg":"1024x1303","pp_1874881_640.jpg":"640x814","pp_1874881_480.jpg":"480x611","pp_1874881_340.jpg":"340x432","pp_1874881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_17510262_1920.jpg":"1920x1080","k_17510262_1280.jpg":"1280x1280","k_17510262_1024.jpg":"1024x1024","k_17510262_640.jpg":"640x640","k_17510262_480.jpg":"480x480","k_17510262_340.jpg":"340x340","k_17510262_220.jpg":"220x220","o_17510262_1280.jpg":"1280x840","o_17510262_1024.jpg":"1024x672","o_17510262_640.jpg":"640x420","o_17510262_480.jpg":"480x315","o_17510262_340.jpg":"340x223","o_17510262_220.jpg":"220x144","h_17510262_1280.jpg":"1280x854","h_17510262_1024.jpg":"1024x683","h_17510262_640.jpg":"640x427","h_17510262_480.jpg":"480x320","h_17510262_340.jpg":"340x227","h_17510262_220.jpg":"220x147","pp_17510262_1280.jpg":"1280x1628","pp_17510262_1024.jpg":"1024x1303","pp_17510262_640.jpg":"640x814","pp_17510262_480.jpg":"480x611","pp_17510262_340.jpg":"340x432","pp_17510262_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7524290 Threads: 1 Questions: 1607978542 Slow queries: 4771900 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110705959 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/40-godina-od-mjuzikla-tijardovic-zivot-i-vrijeme-kako-su-smojini-politicki-zalci-razljutili-maestrova-sina-1332771 [printLink] => /kultura/kazaliste/40-godina-od-mjuzikla-tijardovic-zivot-i-vrijeme-kako-su-smojini-politicki-zalci-razljutili-maestrova-sina-1332771?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 734020 [name] => tijardović - život i vrijeme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 18:45:41 [main_article_id] => 0 [alias] => tijardovic-zivot-i-vrijeme [link] => /tag/tijardovic-zivot-i-vrijeme ) [1] => stdClass Object ( [id] => 268719 [name] => ivo tijardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-tijardovic [link] => /tag/ivo-tijardovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 734021 [name] => ivica tijardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 18:45:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-tijardovic [link] => /tag/ivica-tijardovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734022 [name] => ljubiša ristić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 18:45:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ljubisa-ristic [link] => /tag/ljubisa-ristic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 347784 [name] => HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-split [link] => /tag/hnk-split ) [5] => stdClass Object ( [id] => 435499 [name] => miljenko smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-smoje [link] => /tag/miljenko-smoje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kazališni glazbeno-scenski kolaž praizveden je na pozornici HNK Split 5. kolovoza 1983., onako kako su ga osmislili redatelj Ljubiša Ristić i pisac Miljenko Smoje, tada već vrlo iskusan meštar u pisanju scenarija za televizijske serije, ali i u dobroj kondiciji za izradu adaptacijâ svojih inih djela za kazališnu pozornicu. Ali mjuzikl do pozornice nije došao bez nesporazuma i ekscesa, vezanih uz nezadovoljstvo Tijardovićeva sina Ivice tretmanom očeva opusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘EKSCES‘ U HNK SPLIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 40 godina od mjuzikla ‘Tijardović, život i vrijeme‘: Kako su Smojini politički žalci razljutili maestrova sina... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25868338.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => HNK SPLIT [mainImageDesc] =>

Prizor iz mjuzikla ”Tijardović - Život i vrijeme” u HNK Split

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25868338.jpg [title] =>

Prizor iz mjuzikla ”Tijardović - Život i vrijeme” u HNK Split

HNK SPLIT ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25868336.jpg [title] =>

Tijardović - Život i vrijeme: Zdravka Krstulović, Marina Jajić i Hrid Matić

HNK SPLIT ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25868337.jpg [title] =>

Tijardović - Život i vrijeme: Zdravka Krstulović 

HNK SPLIT ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25868339.jpg [title] =>

Tijardović - Život i vrijeme

HNK SPLIT ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25868341.jpg [title] =>

Tijardović - Život i vrijeme: Boris Dvornik i Marina Jajić

HNK SPLIT ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25873971.jpg [title] =>

Ljubiša Ristić

Franck Fife/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/1874881.jpg [title] =>

Miljenko Smoje

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/17510262.jpg [title] =>

Miljenko Smoje

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kazalištâ, diljem svijeta, nisu poznata samo po svojim velikim umjetnicima što su ih iznjedrila ili nezaboravnim produkcijama što su ih izvela; ne, kazalištâ u kolektivnim memorijama vlastitih i nacija i zavičaja čuvaju duboko u svojoj pohrani i one predstave koje su, svaku u svoje vrijeme, označili i kakvi skandali ili nesporazumi. Nećemo ovdje burdižati po stogodišnjoj povijesti našega kazališta u Splitu kad su posrijedi predstave izvedene s vlastitim ansamblom (kazališna zgrada, evo, navršila je i svoj 130. rođendan); ama, zadržat ćemo se na jednom nesporazumu kojem je nedavno u dugoj historiografiji HNK Split zaokružena 40. obljetnica od događaja. Govora je o kazališnom glazbeno-scenskom kolažu, mjuzikualnom operetoidu imenom Tijardović, život i vrijeme praizvedenom na pozornici HNK 5. kolovoza 1983., što su ga bili osmislili redatelj Ljubiša Ristić i pisac Miljenko Smoje, tada već vrlo iskusan meštar u pisanju scenarija za televizijske serije, ali i u dobroj kondiciji za izradu adaptacijâ svojih inih djela za kazališnu pozornicu.

Kako je Smoje bio zadužen za romansiranu biografiju Ive Tijardovića u vidu libreta prirediti za scenu, a Ristić odabrati ulomke iz kompozitorovih vokalno-instrumentalnih komada za glazbeni segment spektakla, došlo je do disonantnih akordâ na relaciji sa skladateljevim sinom Ivicom Tijardovićem, nasljednikom očevih autorskih prava.

Ovo je bio prvi veći skandal u splitskom Teatru ove vrste; prvi, ali je već dogodine došlo opet do diskrepantnih nesuzvučja između Silvija Bombardellija i Tomislava Kuljiša. Oni su bili polomili koplja glede zajedničke režije Verdijeve Aide na Peristilu, koja je 1984. imala dočekati svoje prvo obnoviteljsko-premijerno ruho nakon punih 30 godina trajanja. Eksces je eskalirao dotle da je Bombardelli odustao od dirigiranja, pa je na pult uletio tada već dobro u Splitu ukotvljeni Vjekoslav Šutej.

Neumiveni skandal

Ne računajući sitne trzavice i eksplozije taštinâ – što su redovite pojave u umjetničkom svijetu, navlaš onome kazališnom – idući veći faul dogodio se prilikom postavljanja drame Ucjena (1996.), uglednog splitskoga sveučilišnog profesora i teatrologa, glumca i redatelja Vlatka Perkovića, kad je on kao autor bio zabranio premijeru netom pred praizvedbu, smatrajući da je redatelj Petar Veček falsificirao njegovo autorsko djelo.

Ako je splitska publika i zaboravila taj događaj, predstavu izvan predstave nikad kasnije izvedenu, a onda zacijelo većini još uvijek bruji u ušima dosta bučna polemika oko postavljanja Euripidove drame Bakhe (2008.) u režiji Olivera Frljića. To je bio baš onako neumiveni skandal, koji se nije ticao samo kazališne čeljadi i rastezljivosti provokacijâ kod umjetničkih interpretacijâ, već je u sve bila umočena i visoka politika na čelu s ondašnjim premijerom Ivom Sanaderom, bivšim intendantom i budućim utamničenikom…

U konkretnom slučaju predstave Tijardović, život i vrijeme, nesporazumi su počeli nakon intervjua koji je Ljubiša Ristić bio dao Jošku Čelanu za Slobodnu Dalmaciju. Do tada je u HNK Split ovaj osebujni umjetnik bio režirao, zajedno s Nadom Kokotović, predstavu Miroslava Krleže, također na Splitskom ljetu (7. kolovoza 1979.), te već krajem iduće sezone i Hamleta Williama Shakespearea (4. lipnja 1980.) s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi. Kontroverze su se uvijek vezivale uz ovoga genijalno šašavog artista, pa je to bilo očekivano i u ovom slučaju.

---

image

Ljubiša Ristić

Franck Fife/Afp
---

O budućem kazališnom projektu Ljubiša Ristić reče: “Miljenko Smoje i ja, naime, evo već nekoliko mjeseci prelistavamo stare novine kako bismo mogli dublje razumjeti Tijardovića, njegov život i vrijeme u kojemu je živio. Njegove operete nisu tu samo operete, već estetski artefakti, koje nose neke znake svoga vremena i na svoj način sudjeluju u krupnim historijskim zbivanjima kojima je Tijardović bio svjedok. Ne treba posebno napominjati koliko je to bio zanimljiv život – kad bi čovjek birao, teško je da bi mogao izabrati uzbudljiviju epohu za življenje od njegove (…) Neće to biti ni ‘Spli’ski akvarel’ ni ‘Mala Floramye’, ni ‘Kraljica lopte’ niti ‘Dioklecijan’, već sve to zajedno: maestrov život i vrijeme. Dakle, ni drama, ni biografija, ni opereta nego jedan, da tako kažem, multimedijalni događaj srodan mjuziklu. Tijardovića ne mislimo ni revalorizirati, niti mu dodavati ovo ili ono, već težimo iznaći jedan dublji pristup njegovu djelu, iznijeti ocjenu i procjenu o tome kako je on sudjelovao (i sudjeluje) u društvenom životu svog i našeg vremena. Iznosim sve ovo uz punu svijest da je projekt u procesu – teško je reći šta će sve od toga biti. Najkraće rečeno: bit će svašta! (…) Ne, ne očekujemo da bismo mogli imati problema s Tijardovićevim nasljednicima – nije tu riječ o ovakvoj ili onakvoj postavci nekog autorovog djela, nego o sasvim novoj ‘priči’” (“Slobodna Dalmacija”, 26. lipnja 1983.).

Pismo Ivice Tijardovića

Ristić je bio loš prorok, jerbo je sin Tijardovićev redakciji “Slobodne” bio uputio pismo koje je objavljeno u rubrici “Reagiranja”. Inženjer Ivica Tijardović piše: “Cijenjeni druže uredniče, s pažnjom sam pročitao razgovor novinara Joška Čelana i redatelja Ljubiše Ristića. Želio bih u ime nasljednika svoga oca, pokojnog Ive Tijardovića, a u vezi s djelom ‘Tijardović – život i vrijeme’ autora Smoje i Ristića, da odmah upozorim javnost na neke detalje i da preciziram naše mišljenje, tako da se izbjegnu eventualne nesuglasice kasnije.

Svako kazališno djelo mog pokojnog oca Ive je jedinstveno djelo koje se može samo kao takvo i prikazivati! To je cjelovito djelo i ne postoji mogućnost kraćenja, prepravljanja, prikazivanja u zajednici s nekim novim djelom ili da se pojedini odlomci koriste posebno. Djela mog oca su nam najveća dragocjenost i mi u njih ne damo dirati! A vjerujem da ona predstavljaju blago i za čitav naš narod.

Isto tako ne možemo prihvatiti da se ime mog oca pojavljuje u tom novom djelu, kao koautora. Za vrijeme svog života moj otac nije imao za suradnika ni Smoju ni Ristića, pa nema razloga da se to dogodi kada ga više nema među nama.

Ako je kazališno djelo autora Smoje i Ristića ‘Tijardović – život i vrijeme’ jedno sasvim novo djelo, mi mu želimo mnogo uspjeha i mi ćemo ga gledati s pažnjom. Želimo uspjeh autorima, ali, molim vas, ne dirajte u opus mog pokojnog oca!

Uz zahvalnost na objavi mojih redaka želimo ‘Nedjeljnoj Dalmaciji’, čiji smo vjerni čitaoci, mnogo uspjeha” (“SD”, 17. srpnja 1983.).

---

image

Tijardović - Život i vrijeme: Zdravka Krstulović 

HNK SPLIT
---

Ipak, na ove riječi sina Tijardovića treba nadovezati i jednu pripomenu; jerbo, 12 godina ranije – i opet na Splitskom ljetu! – u Dvorani depandanse JNA (današnji “Koteksov neboder”) izvedena je predstava Biseri ‘Spli’skog akvarela’ i ‘Male Floramye’, koju je u jedinstvenu i konzistentnu predstavu bio adaptirao polivalentni splitski kazališni umjetnik Berislav Mudnić. Uz tadašnju dvoranu Doma brodogradilišta “Split”, ovo je bila druga zatvorena alternativna lokacija na kojoj je HNK Split nakon požara u petak 13. (u veljači 1970.) odigravao svoje produkcije. Od 15. travnja do 21. studenoga 1971. ovaj je potpuri izveden ukupno 14 puta. Mudniću su prvi suradnici bili dirigent Eduard Tudor, scenograf Herbert Hoffman, kostimograf Ivica Raunig i koreograf Franjo Horvat. Predstava je bila jako lijepo primljena, a kako je te 1971. godine sâm skladatelj Ivo Tijardović bio živ, bit će da je on bio i odobrio separatno izvođenje ovih svojih dviju operetâ, odnosno stvaranje kompilacije rabljenjem već postojećih brojeva u jedno drugačije cjelovečernje djelo.

A i Miljenko Smoje, prevažan akter u cijelom ovom pothvatu, na paginama žurnala Slobodne Dalmacije – ne u vidu autorskog teksta, već u odgovoru na pitanje Jakše Fiamenga – bio je ostavio trag akonto ove “tijardovićijane”. Teštimonijanca šjor Šunje ovako izgleda: “Meni je Ristić rekao: Ajmo ka radit mjuzikal, a ja san rekao: Dobro. Sram me je bilo priznat da ne znam što je to mjuzikl. Onda je Ljubiša, kojega ja puno volin i cijenin, otiša u Ameriku, a kad se vratija, govori je sve nekako po ingleški, ništa ga živo nisan razumi, pita me jesan li šta napravija. A nisan ništa, reka san mu, a oli je tribalo? Tribalo je, samo ti piši, ja već režiran. A kako će režirat kad mu još ništa nisan da? A on je meni da pri Amerike nekih sedandeset kili materijala, dokumenata, novina, faksimila… I napisa san nešto, nije da nisan” (“SD”, 5. kolovoza 1983.).

Narator Dvornik

I, povuci-potegni, inšoma, premijera ove dugo žuđene i u čudnovatim okolnostima nastale teatarske tvorevine najposlije se i zbila. Baš petog dneva kolovoza 1983., na blagdan Gospe Sniježne. Glazbene je numere bio priredio Davor Rocco, aranžiravši ih prilagođeno za smanjeni sastav orkestra na čelu kojega je bio Loris Voltolini. Vrijedi notirati da je ovo bila prva samostalna premijera maestra Voltolinija, koji je kao diplomant već dirigirao izvedbama opere Tosca Giacoma Puccinija, nekim baletima i predstavama na repertoaru, a u istoj je ovoj predstavi nastupio i kao pijanist, akompanjirajući i zbor i soliste.

Ostatak lokomotive konkretne premijere činili su scenograf Miodrag Tabački, kostimografkinja Doris Kristić i koreografkinja Nada Kokotović. Glavnu rolu, onu Ive Tijardovića, odigrao je i otpjevao Boris Dvornik, koji je kao narator vazda bio na sceni, a Zdravka Krstulović bila je važan dramaturški oslonac cijele večeri, kao i nezamjenjiva njegova sjena kad se imala odigrati kakva značajnija scena.

Za recepciju svake kazališne premijere u HNK Split, oduvijek su se najrelevantnijim recenzijama smatrale one objavljene u Slobodnoj Dalmaciji. A Mirjana Škunca, ondašnja muzička arbitrica u Novini, napisala je opširni kritički ekspoze iz kojeg lučimo ovaj fragment: “Loris Voltolini se povremeno, uz dirigiranje, s lakoćom i pravim muzikantskim nervom prihvaćao sviranja na klaviru kao sudionik u scenskoj radnji. Plesači su uz plesanje pjevali, pjevači uz pjevanje plesali, glumci i pjevali plesali, a svi su skupa prevladali sebe u dinamičnoj, tek na spojevima još malo krutoj ali skoro filmski brzoj igri, sugestivno se namećući gledalištu i obuhvaćajući ga. Igru je vodio i povezivao izvanredni Boris Dvornik. Tumačio je Ivu Tijardovića umijećem i darovitošću velikog i svestranoga glumca, dokazujući u mnogim situacijama još i svoju izrazitu muzikalnost. Muzikalnost i snalažljivost u glazbenim epizodama pokazala je uz sve svoje znane glumačke sposobnosti još i Zdravka Krstulović” (SD, 8. kolovoza 1983.).

Gostovanje u Beogradu

Nije se to puno puta dogodilo, ali je znala biti izolirana praksa da istu glazbeno-scensku premijeru u “Slobodnoj” ocijene i glazbeni i dramski kritičar. Ovo je bio jedan takav slučaj, pa aversu ocjeniteljske medalje glazbenice Škunca donosimo i revers ulomka Anatolija Kudrjavceva, koji se bio osvrnuo na scenski nukleus iste. U vrijeme pisanja recenzije Tolji su mladenačke 43 godine, ali njegov prepoznatljiv ironijsko-podjebantski žalac bio je nabrušen i naoštren već u prvoj rečenici: “Eto, ni druga premijerna najava Splitskog ljeta nije održala većinu svojih obećanja, i, najneposrednije rečeno, na kraju se zbila kao nerazgovijetno razočaranje, doduše uočljivo tek nakon što se gledalac otrese prvog, paradnog dojma izazvanog kvantitetom zornih ristićevskih provokacija” (SD, 9. kolovoza 1983.).

Pustivši prste po makinjeti u ritmu kako mu se misao razbaškarila, Kudrjavcev je nastavio secirati viđeno: “Tijardović je, kratko i jasno, u ponuđenom mjuziklu ušutkan kao glazbenik, a demagoški raspričan u nekom pravcu koji nikuda bitno ne vodi prema istini o njemu” (ibidem).

---

image

Miljenko Smoje

---

Uvidom u specijalističku hemeroteku, odnosno osobni karton ove produkcije što čini kronikalnu arhivaliju sagledanu sa sviju strana, mogla bi se o ovoj po svemu naročitoj teatarskoj umotvorini napisati obilata knjiga. Žonglirajući naoko objektivnim svjedočanstvima iz stručne kritike i stihijskim subjektivnim apercepcijama doživljenim od iskusne publike, naravno, može se steći svakojaki dojam. Ono što, pak, ostaje jest činjenica da je predstava javno i izvedena, premda je, vidjeli smo, bilo naznaka i za moguće sudske posljedice.

Štoviše, dva i pol mjeseca kasnije kompletni je splitski ansambl gostovao u Beogradu, odigravši nekoliko predstava pred prepunim Sava-centrom. Tom je jadranskom izletu u dunavske krajeve pod Kalemegdanom jamačno pridonijela i neviđena medijska propaganda, budući da su se još za vrijeme splitskih priprema ovoga mjuzikla bile raspisale i sve jugoslavenske najviđenije i najčitanije novine, od Zagreba i Sarajeva, preko Ljubljane i Maribora, do svih relevantnih tiskovina u Beogradu.

Ne postoje sačuvani ni libreto ni partitura komada Tijardović, život i vrijeme. Iz svega dosad viđenog, bit će da je posrijedi bila obilata improvizacija i stvaralački rad u hodu. Jedini postojeći trag predstave, mimo žurnalističkih svjedočanstava i sjećanja preživjelih aktera, jest snimka u vlasništvu HNK Split, koju je bio načinio vrijedni i harni teatarski rabotnik Tihomir Snitko.

Očekivao sam da je bilo više glazbe i pjesme u ovom komadu, međutim, dominantni su ipak dramski prizori što počivaju na tekstu. Ristić je iskoristio i lože iz kojih su dopirali povremeni komentari na političku situaciju, ponajviše vezanu uza hrvatsko-srpske odnose i vrijeme djelovanja Stjepana Radića u beogradskoj Skupštini. Glas je Radiću posudio Josip Genda, koji je u nekoliko navrata s visine bio zagrmio: “Radi mora je Srbija izazvala svjetski rat!” Ili: “Glasate kao stoka! Hoćete li stokom i ostati, u parlament ne dolazite!” Znakovito je da praizvedba operete Spli’ski akvarel (1928.) koincidira s atentatom na Radića u Skupštini…

Pjevački dio predstave predvodili su tenor Hrid Matić i sopranistica Marina Jajić, koji su svojim lirskim glasovima dali jako puno ovoj izvedbi u cjelini. U jednom se trenutku pojavljuje i klapa na pozornici, sačinjena od pjevača iz Zbora HNK, kad je među tenorima bio i neprežaljeni Vinko Coce

Dominantna figura bio je ipak, jasno, Boris Dvornik, Tijardovićev alter ego, ali i šjor Pepo Pegula. On je bio narator u predstavi, koji je konstantno prepričavao pojedine zgode iz Tijardovićevog života, a naročito se bio okomio na Antuna Dobronića, skladatelja i muzikologa, koji je Tijardovića posprdno titulirao kao “operetnoga kompozitora”, a njegova je djela kritizirao na način da ih je smatrao – “na granici talenta”…

---

image

Tijardović - Život i vrijeme: Zdravka Krstulović, Marina Jajić i Hrid Matić

HNK SPLIT
---

’Bella ciao’

Kao iskusni tumač Tijardovićevih likova, ali i Smojinih dakako, Dvornik je doista briljirao u ovoj neobičnoj predstavi. Nije samo glumio i pjevao, nego je čak i dirigirao zborom, gdje je iskazao doista dobro izvježbanu manualnu tehniku s preciznim označavanjima pojedinih doba u taktu! Multitalentiran, kakav je već bio, u jednom je trenutku podigao maestra Lorisa s klavira, sjeo za nj i svirajući predvodio izvođenje slavne kancone “Bella ciao”… A ta ga je pjesma pratila i u filmu Most Hajrudina Krvavca, koji je Boris bio snimio petnaestak godina ranije. Pokojni maestro Voltolini pričao mi je kako je Dvornik bio jednostavan i vrlo susretljiv pri suradnji. Boris i Loris, sjajan tandem.

Kako bilo, predstava “Tijardović i vrijeme” pokazala se kao istinsko osvježenje u kazališnom životu Splita početkom osamdesetih godina lanjskog stoljeća, o kojoj se govori i dandanas. Potvrdila je neumrli status Ive Tijardovića, ali svakako i Miljenka Smoje, koji je one političke žalce što ih je bio provodio u seriji Velo misto samo nastavio tri godine kasnije: umjesto na televiziji – u kazalištu. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HNK SPLIT HNK SPLIT HNK SPLIT HNK SPLIT HNK SPLIT Franck Fife/Afp
HNK SPLIT

Prizor iz mjuzikla ”Tijardović - Život i vrijeme” u HNK Split

HNK SPLIT

Tijardović - Život i vrijeme: Zdravka Krstulović, Marina Jajić i Hrid Matić

HNK SPLIT

Tijardović - Život i vrijeme: Zdravka Krstulović 

HNK SPLIT

Tijardović - Život i vrijeme

HNK SPLIT

Tijardović - Život i vrijeme: Boris Dvornik i Marina Jajić

Franck Fife/Afp

Ljubiša Ristić


Miljenko Smoje


Miljenko Smoje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/40-godina-od-mjuzikla-tijardovic-zivot-i-vrijeme-kako-su-smojini-politicki-zalci-razljutili-maestrova-sina-1332771 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b46d89497adcd333d878853dfe4a47730a21f954 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=40+godina+od+mjuzikla+%E2%80%98Tijardovi%C4%87%2C+%C5%BEivot+i+vrijeme%E2%80%98%3A+Kako+su+Smojini+politi%C4%8Dki+%C5%BEalci+razljutili+maestrova+sina...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2F40-godina-od-mjuzikla-tijardovic-zivot-i-vrijeme-kako-su-smojini-politicki-zalci-razljutili-maestrova-sina-1332771 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2F40-godina-od-mjuzikla-tijardovic-zivot-i-vrijeme-kako-su-smojini-politicki-zalci-razljutili-maestrova-sina-1332771 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kazališni glazbeno-scenski kolaž praizveden je na pozornici HNK Split 5. kolovoza 1983., onako kako su ga osmislili redatelj Ljubiša Ristić i pisac Miljenko Smoje, tada već vrlo iskusan meštar u pisanju scenarija za televizijske serije, ali i u dobroj kondiciji za izradu adaptacijâ svojih inih djela za kazališnu pozornicu. Ali mjuzikl do pozornice nije došao bez nesporazuma i ekscesa, vezanih uz nezadovoljstvo Tijardovićeva sina Ivice tretmanom očeva opusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘EKSCES‘ U HNK SPLIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Kazalište‘EKSCES‘ U HNK SPLIT

40 godina od mjuzikla ‘Tijardović, život i vrijeme‘: Kako su Smojini politički žalci razljutili maestrova sina...

Piše Siniša Vuković
23. listopada 2023. - 10:56

Kazalištâ, diljem svijeta, nisu poznata samo po svojim velikim umjetnicima što su ih iznjedrila ili nezaboravnim produkcijama što su ih izvela; ne, kazalištâ u kolektivnim memorijama vlastitih i nacija i zavičaja čuvaju duboko u svojoj pohrani i one predstave koje su, svaku u svoje vrijeme, označili i kakvi skandali ili nesporazumi. Nećemo ovdje burdižati po stogodišnjoj povijesti našega kazališta u Splitu kad su posrijedi predstave izvedene s vlastitim ansamblom (kazališna zgrada, evo, navršila je i svoj 130. rođendan); ama, zadržat ćemo se na jednom nesporazumu kojem je nedavno u dugoj historiografiji HNK Split zaokružena 40. obljetnica od događaja. Govora je o kazališnom glazbeno-scenskom kolažu, mjuzikualnom operetoidu imenom Tijardović, život i vrijeme praiz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:55