StoryEditorOCM
GlazbaSVJETSKI DAN GLAZBE

U Hrvatskom domu zatvara se najuspješnija koncertna sezona; američkim jazzerima ide nagrada za najveća postignuća

Piše Jasenka Leskur
Foto Maja Prgomet, HD Split
21. lipnja 2024. - 08:33

Koncertom ‘Oxygene - Multimedijalni projekt na glazbu Jeana Michela Jarrea‘ uz ansambl Sudar Percussion u petak 21. lipnja, povodom Svjetskog dana glazbe, u Hrvatskom domu Split obilježava se zatvaranje do sada najuspješnije koncertne sezone.

image

Nastup Sudar Percussiona u Lisinskom

Tomislav Huha/Slobodna Dalmacija

Tim povodom na ovome će se koncertu dodijeliti Nagrada Koncertne dvorane Ive Tijardovića za najveća umjetnička postignuća tijekom sezone 2023./2024. a povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka, predstavnika medija, ali i predstavnika posjetitelja koncerata jednoglasno je dodijelilo američkom jazz sastavu ‘The Baylor project‘ koji su nastupali na samome početku sezone, 19. studenog unutar ciklusa Chiaroscuro.

image

Nagrada za najveća umjetnička postignuća rad je splitske umjetnice Nives Čičin Šain

/Slobodna Dalmacija

Uz to, povjerenstvo je odlučio dodijeliti dodatnu nagradu gitaristu Mislavu Režiću i saksofonistu Gordanu Tudoru kao predstavnicima Splitskog kruga i proglasiti ih rezidencijalnim umjetnicima za sljedeću sezonu. Duo Tudor-Režić nastupio je 5. veljače u Ciklusu klasične glazbe.

image

Saksofonist Gordan Tudor i gitarist Mislav Režić



foto Maja Prgomet

Maja Prgomet/Slobodna Dalmacija

- Izuzetna nam je čast na ovaj način zaokružiti koncertnu sezonu koja je po svim pokazateljima bila rekordna. Hrvatski dom pripremio je više od 160 pojedinačnih događanja, od toga 90 koncerta unutar četiri ciklusa (klasika, jazz, svjetska i popularna glazba i tradicijska glazba), 38 predstava i 28 radionica za djecu i mlade, uz dodatni program poput Maskerate, Novogodišnjeg bala ili ciklusa izložbi Rakursi. Tijekom sezone 2023./2024. programe Hrvatskog doma Split posjetilo je više od 18 tisuća posjetitelja, dok je u isto vrijeme prodano više od 14.500 ulaznica - kazala je ravnateljica Vanesa Kleva.

Nastup američkih jazzera ‘The Baylor Project‘, čiju okosnicu čini bračni par: vokalistica Jean i bubnjar Marcus Baylor, duboko se dojmio splitske ljubitelje toga glazbenog žanra a, sudeći po najvišem broju prodanih ulaznica za ovaj glazbeni događaj u čitavoj sezoni, nepodjeljeno je oduševio i publiku i glazbenu kritiku. Može se reći da je slušati njihovu glazbu koja objedinjuje gospel, rhythm&blues, soul i jazz u Splitu bila rijetka prilegija.

Ovaj jazz sastav, sedam puta nominiran za nagradu Grammy, trenutno je na američkoj turneji, idući koncert imaju u Denveru, te nastavljaju oduševljavati publiku svojim moćnim i dinamičnim izvedbama.

Kad je riječ o gitaristu Mislavu Režiću i saksofonistu i skladatelju Gordanu Tudoru, njihova suradnja jedinstvena je pojava u svijetu glazbe zato što se osim klasičnih instrumenata saksofona i gitare koristi i električna gitara i elektronika. Njihovi talenti nisu samo u izvrsnom muziciranju, velika vrijednost ovog dua i njihova djelovanja leži u kreativnosti u odabiru programa. Koncert u Splitu predstavljao je neobičan spoj domaćih skladatelja starije, srednje i mlađe generacije, rijetko izvođenih evropskih skladatelja kao i rock obrade.

- Dodjelom ove nagradu duu Tudor-Režić istovremeno se podupire nastajanje novog skladateljskog naslijeđa koje ostaju budućim naraštajima te im se daje značajan prostor za sudjelovanje u kreiranju programa za iduću koncertnu sezonu. Ne sumnjamo da će njihov zajednički i pojedinačni položaj na glazbenoj sceni iznjedriti neke nove dobre ideje i realizacije u kojima će moći uživati i publika Hrvatskog doma u Splitu – stav je povjerenstva za nagradu Koncertne dvorane Ivo Tijardović.

image

Članovi ansambla Sudar Percussion

/Slobodna Dalmacija

Svjetski dan glazbe u Splitu se obilježava, dakle, nastupom ansambla Sudar Percussion koji je u kratkom vremenu ostvario kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poznat je po osebujnim izvedbama čuvenih djela klasične i popularne glazbe, a njihova se glazba odlikuje nevjerojatnom muzikalnošću, inovativnošću i humorom. Intrigantan je i program u kojem u svojem energičnom stilu obrađuju najpoznatija djela pionira elektroničke glazbe Jeana Michela Jarrea.

image

Tim splitskog Hrvatskog doma sa ravnateljicom Vanesom Kleva

/Slobodna Dalmacija

Ukratko - sjajna glazbena sezona u Splitu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:34