StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Zemlja loših‘: Ponovno iza neprijateljskih linija

Piše Marko Njegić
2. ožujka 2024. - 20:45

Militaristički akcijski trileri ili vojne/ratne akcije spadali/e su među najpopularnije (pod)žanrove do prije nekih 20-ak godina. Serijali "Rambo" i "Nestali u akciji" obilježili su osamdesete i održali podžanr na životu do početka novog milenija i filmova kao što su "Pad crnog jastreba" ili "Iza neprijateljskih linija", pa sve tamo do "Johna Ramba".

Popularnost superherojskih blockbustera gurnula je takve filmove u sjenu do isteka dvijetisućitih, uz dodatnu pomoć parodijske "Tropske grmljavine" koja se pojavila iste 2008. godine kao četvrti "Rambo" i zbijala šale na njihov račun.

FILM: Land Of Bad; ratna akcija; SAD, 2024. REŽIJA: William Eubank ULOGE: Liam Hemsworth, Russell Crowe DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

Petnaestak godina kasnije, pojava "Zemlje loših" ("Land Of Bad") redatelja i koscenarista Williama Eubanka sugerira mogući "comeback" za akcijske filmove vojne/ratne tematike, svojevrsni novi pokušaj nakon "Jedinog preživjelog" i "13 sati: Tajni vojnici Benghazija" ("Snajperist" je više dramski intoniran).

"Zemlja loših" ne donosi ništa posebno novo, ali je sasvim korektna i u aktualnoj blockbusterskoj filmskoj klimi djeluje kao blago osvježenje, pa i ugodno iznenađenje. Naime, poster za "Land Of Bad" može sugerirati da je posrijedi jedan od onih direktno-na-video akcića u kojem je nekoć velika zvijezda (Bruce Willis, Nicolas Cage, John Travolta, John Cusack...) uredno stavljena na plakat da "proda" film na "prevaru", iako nerijetko ima malu ulogu, takoreći epizodu ili čak "cameo".

U ovom slučaju to je oskarovac Russell Crowe. S time u vezi, moglo se očekivati i da je "Zemlja loših" snimljena na nekoj od sivkastih istočnoeuropskih lokacija kakve rezultiraju ružnjikavom fotografijom i oduzimaju nekadašnju ljepotu akcijskom žanru. Međutim, Crowe ima iznenađujuće dugu minutažu u ulozi veteranskog pilota drona, kapetana Eddieja "Reapera" Grimma, a "Land Of Bad" je snimljen u Australiji i njeguje puno bolji izgled od videotečnog prosjeka.

Žanrovski nastrojeni redatelj Eubank (odlični "Signal", vrlo solidni "Underwater") maksimalno je iskoristio omanji budžet od svega 20 milijuna dolara i načinio da "Zemlja loših" izgleda gotovo kao srednjebudžetni film, jedan od onih kakvih danas bolno nedostaje na tržištu kojim dominiraju "big budget" blockbusteri od 200 "milja".

Priča je bazična, spoj filmova "Bat*21" i "Behind Enemy Lines": nakon zasjede, članovi Delta Force tima (Milo Ventimiglia, Luke Hemsworth, Ricky Whittle) s pridruženim mladim i neiskusnim pripadnikom zračnih snaga J.J. Kinneyjem (Liam Hemsworth; akcijski se čeličio se u "Plaćenicima 2") zapnu iza neprijateljskih linija na misiji izvlačenja u filipinskim džunglama gdje caruju ekstremisti poput Saeeda Hashimija (Robert Rabiah).

Kad se Kinney odvoji od ostatka stradalih ili zarobljenih specijalaca, njegova jedina nada za preživljavanje jest Grimm koji mu može pružiti zračnu dronovsku podršku i voditi ga do sigurnog mjesta. Unatoč spomenu Guantanama, Eubank ne politizira u smislu da negativcima daje određeni politički predznak, oni su više generički zlikovci koji vole mučiti zatočenike, ali zato zna indirektno poslati poneki žalac na račun modernog ratovanja ("tehnologija oduzima ljudski element", "rat je barbarski").

Prije svega redatelj radi akcijski "survival" film koji povremeno podsjeća na mačo ratne akcije osamdesetih u slici i tekstu ("Kako znaš da je netko vegetarijanac? Reći će ti!") te od superiorna "Apocalypta" preuzima kinetiku potjere kroz džunglu, pri čemu Kinney postaje svojevrsna moderna Jaguarova šapa. "Land Of Bad" je u mnogočemu "Apocalypto" s vatrenim oružjem i balističkim projektilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:28