StoryEditorOCM
Film & TVDOZNALI SMO

Zaokružite 18. lipnja u kalendaru: nagrađeni film o herojskom činu Kaštelanina imat će hrvatsku premijeru u Splitu

Piše Marko Njegić
26. svibnja 2024. - 17:41

Kratki hrvatski film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" redatelja Nebojše Slijepčevića, inspiriran herojskim činom Kaštelanina Tome Buzova iz 1993. godine, imat će hrvatsku premijeru u Splitu.

Premijera će se održati u sklopu nadolazećeg 17. po redu Festivala mediteranskog filma Split, popularnog FMFS-a, koji se odvija od 13. do 22. lipnja. Projekcija "Čovjeka koji nije mogao šutjeti" tempirana je za utorak 18. lipnja u Ljetnom kinu "Bačvice". 

image
Sameer Al-doumy/Afp

Splitska publika dobit će, tako, priliku da prva u državi i regiji pogleda film ovjenčan povijesnom Zlatnom palmom za hrvatsku kinematografiju koji priča istinitu priču iz 27. veljače 1993., kad se umirovljeni časnik JNA Buzov jedini od svih putnika vlaka na liniji Beograd-Bar usudio suprotstaviti srpskim paravojnim snagama nakon što su počele odvoditi muslimanske civile. 

Poznat po dokumentarcima "Gangster te voli" i "Srbenka", Slijepčević je ujedno i autor scenarija, a film je u prigodnom canneskom govoru posvetio "mirnom otporu nasilja koje nam svima može poslužiti kao inspiracija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 02:35