StoryEditor
Film & TV‘SPLIT‘ U NJEMAČKOJ

Veliko priznanje za Renatu Poljak: ‘Tri puta zaredom, s tri različita filma, idem u Oberhausen, mislim da to nije ostvario nitko u hrvatskoj kinematografiji‘

Piše Marko Njegić
31. ožujka 2021. - 17:20

Split u Oberhausenu. Novi film Renate Poljak "Split" u svibnju će imati premijeru na 67. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu. Radi se o kratkometražnom dokumentarno-eksperimentalnom filmu splitske autorice na temu rastanka koji se dogodio u Splitu. Naslov je dvoznačan i cilja na Split kao mjesto radnje, ali i na "split", odnosno razdvajanje dvoje ljudi.

– Film ima dvije razine i obrađuje osobnu temu rastanka od bliske osobe, kao i temu rastanka/odvajanja u arhitektonskom smislu za koju grad Split služi kao primjer. Split je mjesto mojeg rođenja, ali i mjesto rastanka za vrijeme pandemije, grad koji u ovom slučaju simbolično u svojem imenu nosi i englesku riječ "to split".

Split u doba pandemije postaje prazan i otvoren za promatranje svih slojeva gradnje od četvrtog stoljeća do danas. Fasade i interpolacije koje su se od tada dogodile u strogom centru, Palači, nijemo svjedoče o prolasku vremena, kultura, odvajanja i promjena.

Kadrovi grada snimljeni su za vrijeme prvog "lockdowna" prije gotovo godinu dana, s praznim ulicama i trgovima, s detaljima raspada solidnog kamena Palače, preinakama i inim ožiljcima koji se vide na fasadi grada, a koji na neki način postaju naši ožiljci. Tanka linija koja veže ta dva "Splita" neopipljiva je, a emocija se da naslutiti s jedne i s druge strane priče – govori nam Poljak.

U filmu se spominje korona, potres u Zagrebu... Koliko je ovo i dokument jednog trenutka?

– Oduvijek su me zanimali umjetnost i filmovi koji daju širi komentar na društvo, tako da su svi moji filmovi uronjeni u socijalni, politički, ekonomski (sada već i pandemijski) kontekst jer to sve utječe na nas kao individue. Pojam vremena i mogućnost da ga prikažem zapravo me od samog starta (studirala sam likovnu umjetnost) privukla filmu, tako da je i činjenica da je film dokument vremena za mene neodvojiva od same filmske forme.

Odlasci i čekanja

Ponovno surađujete s kamermanom Borisom Poljakom?

– Moj pristup filmu s godinama se mijenjao i velika prekretnica u tome bio je početak kolaboracije s kamermanom Borisom Poljakom, s kojim sam počela surađivati 2015. na "Partenzi". Tada sam imala ideju koja je bila povezana s odlaskom/partenzom muškaraca s otoka Brača u "obećanu zemlju" Ameriku.

Htjela sam obraditi temu čekanja, kao i temu otoka, temu mora, te temu odlaska i na njih vezanih migracija. Nisam nikako htjela imati doslovnu priču jer me takav pristup filmu ne zanima, nego sam htjela da filmske slike, kao i lokacija snimanja, ispričaju priču o navedenim temama. Uz to, radilo se i o široj temi ljubavi, jer svaki migrant svoju ljubavnu priču nosi sa sobom, kako prije sto godina, tako i danas.

Tada sam pozvala Borisa da radi s mnom kako bismo mogli svakom kadru pristupiti kao slici na platnu. Od tada na svakom filmu radimo zajedno i sve počinje od dosta apstraktne ideje/osjećaja i nadograđuje se s vremenom. Isti princip događa se i u filmu "Split", na neki način radi se i o istoj temi, temi rastanka, kako oko ideje (Split/"to split") izgraditi dobar film.

Ovo vam je već treći film na Oberhausenu, nakon "Porvenira" i "Još jednog odlaska"...

– Oberhausen je jedan od najznačajnijih festivala kratkog filma u Europi i velika je čast snimiti film koji na tom festivalu ima svjetsku premijeru. Meni se dogodilo da tri puta zaredom, s tri različita filma, imam tu čast, ali dok me kolege i kolegice nisu na to upozorili, zapravo toga nisam ni bila svjesna.

Mislim da se u hrvatskoj kinematografiji to do sada nije dogodilo, a možda nije ni u zlatno doba YU kinematografije. U svakom slučaju, jako sam sretna i zadovoljna što će i film "Split" imati svoju svjetsku premijeru u Njemačkoj.

Pobjednik Oberhausena automatski ispunjava uvjete za nominaciju za Oscara u kategoriji kratkometražnog filma. Razmišljate li tako daleko?

– Ne vjerujem da ću dobiti Oscara, ako je to pitanje (smijeh). Ovo je mali nepretenciozan film s malom idejom. I zbog toga što sam toga postala potpuno svjesna u trenu kad sam već mislila odustati prije tri mjeseca, jer ideja nije bila "dovoljno velika", uspjela sam ga artikulirati i prošao je u glavnu konkurenciju, u kojoj je samo 40-ak filmova iz cijelog svijeta.

item - id = 1088069
related id = 0 -> 1124696
related id = 1 -> 1114890
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 23:19