stdClass Object ( [id] => 1254675 [title] => Uvijek se mogu naći biseri ako znate gdje gledati i držite oči širom otvorene: filmovi 2022. po izboru kritičara SD [alias] => uvijek-se-mogu-naci-biseri-ako-znate-gdje-gledati-i-drzite-oci-sirom-otvorene-ovo-je-lista-najboljih-filmova-2022-godine-prema-misljenju-naseg-kriticara [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Činilo se kao da je bilo jučer kad smo u prvim danima siječnja 2022. gledali “Mračnu kći” i “Kings’Man: Početak”, a u međuvremenu smo dočekali “Avatara 2”, došli do kraja godine i zakoračili u 2023. Godina je proletjela brzinom mlažnjaka iz “Top Guna 2” kojim je Maverick napravio “comeback”.

Maverick je ljetos potvrdio i “comeback” kina nakon što su ga najavili Batman i Doktor Strange. Pandemija je 2022. popustila i blockbusteri su se prilično raspištoljili, formirajući top-ten najgledanijih filmova godine. U tom top-tenu prednjače franšizni naslovi (nastavci itd.), što ne ukazuje na kreativnost, ali neki od njih su srećom bili kreativni, a kinohitom je npr. postao i jedan neblockbusterski i nefranšizni “Elvis”.

---

Ovo je već 19. godina da kritičar "Slobodne" sastavlja opsežni pregled filmova viđenih u proteklih 365 dana. Prijašnjih 18 "best of" specijala možete se podsjetiti klikom na svaku od ovih godina: 2009., 2010., 2011., 2012., 2013., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018., 2019., 2020., 2021.

---

No, opet, film nije samo blockbusterski Hollywood, već i nezavisna i festivalska američka i svjetska kinematografija unutar koje se uvijek mogu naći biseri samo ako znate gdje gledati i držite oči širom otvorene. Znati gdje gledati je postalo ključno: pandemija je stvorila distribucijski kaos i postalo je teško (u)pratiti putove distribucije na relaciji kino-festivali-streaminzi-online videoteke.

Posljedice pandemije osjećaju se u raskoraku između velikog i malog ekrana. U (hrvatskim) kinima znaju završiti i videotečniji filmovi nakon što streaming servisi zakidaju velike ekrane za pojedine kinofilmove. Streaminzi znaju kupiti i neke prestižne projekte koji se, tretirani kao još jedan u nizu novih tjednih “sadržaja”, izgube među algoritamskim filmićima za jednokratno gledanje.

Utoliko, može se reći da film prolazi nekakvu egzistencijalnu krizu, kao i sam svijet, sve kaotičniji i nesigurniji nakon pandemije i rata u Ukrajini s nuklearnom prijetnjom. No, to je rezultiralo nizom izuzetnih autorefleksivnih ostvarenja, uključujući i blockbustere, kojima su filmaši metafilmski liječili svoju i našu dušu, vraćajući se u djetinjstvo/mladost i zagrljaj obitelji, vrteći sjećanja, oplakujući gubitak voljenih, tražeći i pronalazeći smisao života s filmom i u filmu.

Takvi filmovi osvijetlili su kinodvorane ili dnevne boravke i prosvijetlili nas, donoseći tragove svjetla u sve mračniji svijet. Mnogi od njih nalaze se u ovom pregledu 2022. Sretna vam Nova godina s novim gledanjima i nekim novim filmskim sjećanjima.

---

image

‘Fabelmanovi‘

Merie Weismiller Wallace
---

1. FABELMANOVI (Steven Spielberg, SAD)

Među svim recentnim osobnim, autobiografskim filmovima poznatih redatelja o njihovom formativnom djetinjstvu i/li mladosti (“Roma”, “The Hand Of God”, “Belfast”, “Armageddon Time”...), “Fabelmanovi” su najemotivniji, najfilmofilskiji i najpoistovjetljiviji. U najboljem Spielbergovu filmu od “Umjetne inteligencije” i “Specijalnog izvještaja”, pretpremijerno prikazanom na Silvestrovo pred početak kinodistribucije, emocije su magične i realistične, ne toliko spielbergovski sentimentalne.

“The Fabelmans” mijenja emotivne registre od ekstaze do agonije i natrag, prateći Spielbergovo zaljubljivanje u magiju filma od malih nogu i njegovo proživljavanje i preživljavanje raspada obitelji nakon rastave roditelja. Filmovi su dali snage malom Spielbergu, pomogli mu da procesuira bol, opstane, stvara bolje svjetove od svoga i oblikovali ga kao čovjeka. “Fabelmanovi” su film o tome kako je Spielberg postao Spielberg, ali i film s kakvim se svaki filmofil može identificirati.

---

image

’Poslije sunca’

---

2. POSLIJE SUNCA (Charlotte Wells, Velika Britanija)

Teško ćete naći bolji noviji film od “Poslije sunca” o odnosu razvedenog oca i kćeri (Paul Mescal, Frankie Corio) preko kojeg se prelamaju motivi sjećanja i vremena. Gorkoslatki prvijenac Charlotte Wells je mali-veliki film, savršena evokacija sjećanja odrasle kćerke na ljetovanje s ocem. Redateljica je pretvorila divno i bolno sjećanje na oca u intiman film, pokušavajući vratiti vrijeme i iz odrasle perspektive dokučiti što ga je mučilo i o čemu je razmišljao, dobiti odgovore na neka neodgovorena pitanja koja postavlja i gledatelj, prisjećajući se vlastitih ljetovanja s roditeljima i pokušavajući popuniti rupe u sjećanju.

Pohvalno je da Wells ne eksplicira i ne objašnjava, čineći ionako poistovjetljiv film dramski još poistovjetljivijim i univerzalnijim. Kao što redateljica spaja sličice vlastitih neuhvatljivih sjećanja u pokretne slike, to radi i gledatelj od prvog do zadnjeg kadra koji slama srce. Klimaks filma na plesnom podiju izgubljenog vremena emotivno je krajnje devastirajući.

---

image

’Moonage Daydream’

---

3. MOONAGE DAYDREAM (Brett Morgen, SAD/Njemačka)

David Bowie je oživio u ovom jedinstvenom spoju dokumentarca, eksperimentalnog i igranog filma. Bowie govori o Bowieju umjesto da drugi govore o njemu. Tko može bolje od njega ispričati vlastitu priču? Uz pomoć arhivskih videosnimaka i zvučnih zapisa, Bowie je takoreći postao narator i kao da pripovijeda s “onoga svijeta” govoreći o (svome) životu, smrtnosti, egzistenciji, umjetnosti, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, vremenu kao “kompleksnoj ekspresiji”. Imajući Bowieja duhovno pred sobom, redatelj Brett Morgen dobiva kozmičku inspiraciju za simfoniju od filma. Pozicioniran između zemlje i neba, primjereno psihodeličan, kaleidoskopski i transcedentalan, kako i priliči glazbeniku, “Moonage Daydream” otvara vrata Bowiejeva svemira i čini da se osjećamo poput Jodie Foster u “Kontaktu” kad prolazi kroz svemirske crvotočine. “Zvjezdani čovjek” je pao na Zemlju i vratio se među zvijezde.

---

image

’Licorice Pizza’

---

4. LICORICE PIZZA (P.T. Anderson, SAD)

Licorice Pizza” je divotica od filma, potrebna kako Paulu Thomasu Andersonu, tako i njegovim fanovima. Anderson se posljednjih godina odveć uozbiljio (“Master”, “Fantomska nit”) i izgubio spontanost, pa i ljudskost ranijih filmova (“Teška osmica”, “Kralj pornića”, “Magnolija”, “Pijani od ljubavi”). Sve to Anderson je povratio “Licorice Pizzom” koja ima potencijal biti još ukusnija na iduća gledanja i postati modernim klasikom. Ovo je njegov povratak na ishodište, kako karijere, tako i života. U vlastitoj mladosti iz suncem okupanih kalifornijskih sedamdesetih pronašao je djelomično nadahnuće za priču o romantičnim i inim dogodovštinama 15-godišnjaka i deset godina starije djevojke (super par Cooper Hoffman-Alana Haim) nakon što odu na “dejt” i započnu biznis s vodenim krevetima. Film predočava osjećaj plutanja po radosnim i melankoličnim sjećanjima na mladost i zaljubljenost tijekom leškarenja na vodenom krevetu.

---

image

’Dvostruka prijevara’

---

5. DVOSTRUKA PRIJEVARA (Chan-wook Park, Južna Koreja)

”Tebi su ljubav ubojstva i nasilje”. Rečenica se može pročitati metafilmski. Chan-wook Parku su ljubav redovito ubojstva i nasilje (“Oldboy”). No, nakon “Sluškinje” počelo se nazirati da ljubav za njega može biti i ljubav, prava romansa, a to je potvrđeno “Dvostrukom prijevarom”. Psihološko-trilerski neo-noir je spoj “Vrtoglavice” i “Sirovih strasti”, s policajcem koji postaje opsjednut mogućom osumnjičenicom za ubojstvo, fatalnom ženom fatalističkog filma, jednom od najzagonetnijih u povijesti koja krade srca s obje strane ekrana. Međutim, “Decision To Leave” je više romantični nego erotski triler, neočekivano nježna i tragična ljubavna priča, ili barem se čini da jest. U kompleksnom, sofisticirano režiranom filmu ljubav počinje i završava, odnosno njezini počeci i krajevi se izmjenjuju sve do enigmatičnih posljednjih kadrova s ljubavnim tragovima u pijesku. “Dvostruka prijevara” ostavlja slučaj neriješenim, a ljubav(nike) u lisičinama.

---

image

’Idemo, idemo’

/Photo12 Via Afp
---

6. IDEMO, IDEMO (Mike Mills, SAD)

Emotivna drama “Idemo idemo” je još jedan dragulj američke nezavisne kinematografije i kompanije A24. Mike Mills njeguje realistične melankolično-poetične senzibilitete i delikatan pristup pišući i režirajući priču o zbližavanju ujaka i nećaka (Joaquin Phoenix, Woody Norman) tijekom proputovanja Amerikom. Doživljaj međugeneracijskog odnosa i putovanja je ravnopravno podijeljen između dječjeg svijeta i svijeta odraslih, likova koji uče nešto novo jedan o drugome, životu i svijetu što ih okružuje. K tome, ujak je radijski novinar i intervjuira klince, bilježeći njihova razmišljanja o tom istom životu i svijetu, budućnosti i sjećanjima, ključnim motivima filma. “Što će pamtiti, što zaboraviti”, razmišlja ujak strahujući da se nećak neće sjećati ovog razdoblja života i njihove avanture. “C‘Mon C‘Mon” je najbolji film o odnosu ujaka i nećaka, ali i više od toga. Sjajna drama o tome kako je biti odrasla osoba i dijete, riječju čovjek.

---

image

’Top Gun: Maverick’

Scott Garfield/Scott Garfield
---

7. TOP GUN: MAVERICK (Joseph Kosinski, SAD)

U manje od tri minute bilo je jasno da će “Top Gun: Maverick” uspješno manevrirati između dirljive emocije i uzbudljive akcije te premostiti vrijeme od 1986. do 2022. godine. Odrasli gledatelji vratili su se u osamdesete brzinom od dva maha kad je u uvodu zasvirala emotivna tema ikoničkog filma “Top Gun” i predala štafetu hitu “Danger Zone”. Uvodna scena teleportirala ih je natrag kroz vrijeme, pretvorila u klince koji prvi put gledaju “Top Gun” u kinu s tatom. Ježenje. Suza u oku. Suza radosnica. Osmijeh ugode. Polijetanje s Maverickom je moglo početi. Pista i nebo su još uvijek njegovi, čak i više nego prije.

“Maverick” je transgeneracijski akcijski blockbuster superioran originalu kojeg je uspio melodramski poboljšati. Potvrdilo je to maratonsko gledanje oba filma krajem ljeta u londonskom kinu “Prince Charles Cinema”. Nastavak je zreliji, emotivniji, refleksivniji. To je srčani film o mirenju s prošlosti, očevima i sinovima. “Pričaj mi, Goose”. “Pričaj mi, tata”.

---

image

’Plavuša’

/Photo12 Via Afp
---

8. PLAVUŠA (Andrew Dominik, SAD)

Blonde” mrze oni koji su, primjerice, prigovarali biografskoj drami o Freddieju Mercuryju da je zašećerena vanilija i općenito se žale na konvencionalne, apologetske biografije pune kompromisa. A film o Marilyn Monroe, sa sjajnom Anom De Armas u glavnoj ulozi psihički fragilne zvijezde koja je isijavala s platna, krajnje je nekonvencionalan, neapologetski i beskompromisan. Umjesto šljokica dobili smo vatromet suza, umjesto standardne drame s općim biografskim mjestima izazovni košmarni “biopic”, podjednako nadahnut fikcionalnim romanom o Monroe iz pera Joyce Carol Oates i remek-djelom “Mulholland Drive”. David Lynch je nadahnuće Andrewu Dominiku, kao i provokativni Gaspar Noe, što imputira mješavinu psihološkog i tjelesnog horora tijekom rekreacija trenutaka iz njezine filmske karijere i života kakav se ne događa samo u filmovima. “Plavuša” je snomorica o glumici i (njezinim) razbijenim snovima u “dream factory” Hollywoodu koji stvara i razara zvijezde poput nje, s gledateljima kao suučesnicima u tom stvaranju i razaranju.

---

image

’Rupa’

---

9. RUPA (Michelangelo Frammartino, Italija)

Michelangelo Frammartino nije snimio film od 2010. (“Četiri lica”), ali njegov je povratak vrijedilo čekati. “Rupa” je vrijedna prethodnika, još jedan izniman i opčinjujući Frammartinov “slow cinema” hibrid dokumentarnog i igranog filma lišen (suvišnih) dijaloga. Filmske slike sve govore i rekreiraju priču o speleološkoj ekspediciji podno malog sela na jugu Italije s početka šezdesetih, istovremeno dok se njezin sjever modernizira gradnjom najvišeg tornja na svijetu.

Kroz kontrast speleologa s modernom opremom i vremešnog pastira, Frammartino metafizički sudara dva svijeta, užurbani suvremeni i usporeni staromodni, temeljeći film na suprotnostima (klaustrofobična tama špilje, svjetlost beskrajne doline), ali i siličnostima, od izbrazdane zemlje do naborana lica starca. Dok speleolozi ulaze sve dublje u špilju i traže njezin kraj, starac dolazi do konca životnog puta. S njim prolazi i umire stari način življenja u filmu o pro(na)lasku vremena i života. Transcedentalni filmsko-životni doživljaj, spoznajno dubok poput najdublje špilje.

---

image

‘The Batman‘

Warner Bros. - Dc Entertainment/Collection Christophel Via Afp
---

10. THE BATMAN (Matt Reeves, SAD)

Ni ove godine nije nedostajalo superherojskih filmova (“Doktor Strange 2”, “Thor 4”, “Black Adam”, “Black Panther 2”), ali daleko najbolji je “The Batman”, među ostalim i zato što je drukčiji, praktički anti-superjunački. Ovo je detektivski, “serial killer” noir-triler, mračan, ugođajan, otprilike kao da se Batman (s)našao u “Zodijaku”, svakako film kojemu je važnije ispričati vlastitu priču o “maskiranom osvetniku” nego pripadati širem franšiznom svemiru. Deset godina nakon zadnje solo avanture “Vitez tame: Povratak”, ne računajući “Batmana protiv Supermana” i “Ligu pravde”, Čovjek-šišmiš se vratio sa stilom u dosad neviđenom izdanju. “The Batman” je dostojan “Batmana”, “Batman se vraća” i “Viteza tame”, ujedno i rijetki film o Čovjeku-šišmišu gdje je on jednako intrigantan kao i negativci, ako ne i intrigantniji. Batmanov ulazak u film iščekuje se kao Jokerov u “Dark Knightu”. Čovjek-šišmiš je “Batmanov” Joker.

---

image

’Tiha djevojka’

---

11. TIHA DJEVOJKA (Colm Bairéad, Irska)

”Trebalo je samo malo njege”, čujemo u “Tihoj djevojci”. Njege i nježnosti. Najnježniji film godine ovjekovječuje jedno djetinjstvo s odličnom sinergijom glumačke intuicije i redateljske emotivne inteligencije, te okom za detalje (rosa na travi, buđenje dana).

Skromna, no divna drama o djetinjstvu oslikava transformaciju 12-godišnje Cáit (fenomenalna Catherine Clinch) od zanemarene do njegovane djevojčice nakon što je majka pošalje preko ljeta na farmu kod svoje starije rodice i njezina muža koji nemaju djece. Dobri ljudi postaju Cáitini zamjenski roditelji, a i ona njihova kćer. Iskustvo je za nju transformativno i ljekovito, ali i za njih, pa i gledatelja koji ne viđa svaki dan nešto ovako nježno i plemenito. Svatko od njih i nas do kraja odjavne špice doživljava pozitivnu promjenu suočen s uzajamnom nježnošću i dobrotom.

---

image

’Poslije Yanga’

---

12. POSLIJE YANGA (Kogonada, SAD)

Istrebljivačeve” scene Rachelinih (tuđih) sjećanja i Deckardova promatranja fotografije proširene su na cjelovečernjak u filmu koji se pred sami kraj godine pojavio na HBO Maxu. Režiran u meditativnom stilu Terrencea Malicka, s kadrovima prošaranim sunčanim zrakama duše, “After Yang” je intimni “Blade Runner (2049)”, ali i intimni “A.I.” i “Ghost In The Shell”. Iako je već bilo SF-ova o strojevima s dušom i osjećajima, “Poslije Yanga” potvrđuje da se na tu temu još uvijek može snimiti misaon film. Titularni Yang, robot iz bliske budućnosti, funkcionira kao stariji brat posvojene kineske djevojčice. Kad se on pokvari, otac male obitelji (Colin Farrell) pokušava ga popraviti i nekako popuniti rupu u obitelji uzrokovanu odlaskom robota koji je pohranio u memoriju male-velike trenutke iz života, sjećanja na mjesta, vrijeme i ljude, sve za što je smatrao da je nezaboravno, vrijedno pamćenja. Gledanje Yangovih sjećanja savršeno sumira što znači biti čovjek ili čovjekoliki robot, sav smisao postojanja.

---

image

’Emily kriminalka’

---

13. EMILY KRIMINALKA (John Patton Ford, SAD)

Vitalnost američkog nezavisnog filma sa Sundancea oslikava britka “Emily kriminalka”, odličan prvijenac Johna Pattona Forda s izvrsnom Aubrey Plaza koja je stvorila najnezaboravniji glavni ženski lik godine. Aubrey je titularna protagonistica u filmu o licu naličju kapitalizma, zadužena bivša studentica koja radi nezahvalan posao i spaja kraj s krajem dok joj se ne ukaže prilika za brzu ilegalnu zaradu putem lažnih kreditnih kartica. Kad se Emily pronađe u tome, najednom se nađe u podzemnom svijetu Los Angelesa. Karakterna drama se tada neprimjetno pretvara u napeti krimi-triler s nekim od najtenzičnijih scena godine (kupovina auta) i intrigantnim podtekstom o suodnosu mladih milenijalaca i modernog kapitalizma na prečacima (do) “američkog sna”. Emily je predstavnica milenijalaca, ali i svih potlačenih ljudi za koje su njezine (re)akcije katarzične. “Seronje će ti samo uzimati dok ne postaviš prokleta pravila za sebe”.

---

image

’Blizu’

---

14. BLIZU (Lukas Dhont, Belgija)

Redatelj Lukas Dhont (“Djevojka”) umješno evocira bezbrižno, gotovo rajsko djetinjstvo (trčanje kroz polja dalija u poetskom usporenom pokretu) omotano zaštitničkim balonom prije nego što taj balon pukne i ostavi nezaštićene dječake na pragu adolescencije da se snalaze kako znaju i umiju, makar skrivali ono što možda jesu da se uklope u društvo.

Dvojica 13-godišnjih dječaka najbolji su prijatelji, bliski poput braće, a možda i još bliži. Njihova bliskost i povezanost pukne pod pritiskom okoline vršnjaka koji misle da su par, uslijed čega jedan od njih (odlični Eden Dambrine) zahladi odnose i posveti se hokeju kao dokazivanju muškosti. Koja je ljubav posrijedi, tj. jesu li oni zaljubljeni, manje je bitno. “Close” je ponajprije lirska melodrama neizbježnom kraju idiličnog djetinjstva i početku manje idilične adolescencije. Blizu remek-djela.

---

image

’Apollo 10,5’

---

15. APOLLO 10,5: DJETINJSTVO U SVEMIRSKO DOBA (Richard Linklater, SAD)

Kako je (bilo) biti u određenom vremenu i na određenom mjestu vječna je inspiracija za Richarda Linklatera (“Prije sumraka”, “Odrastanje”) koji je sada snimio film o vlastitom djetinjstvu krajem “space age” šezdesetih u Houstonu kad su sve oči bile uprte u NASA-u. Glavni lik je klinac i njegovim dječjim očima promatramo zbivanja opisana u nedavnim filmovima poput “Prvog čovjeka” i “Apolla 11”.

Klinac kao klinac zamišlja da je i sam postao astronaut, što “Apollu 10,5” daje fantazijski odmak, potenciran i pogođenom rotoskopskom animacijom. “Apollo 10.5” je definicija reminiscencije. Linklater miješa stvarna sjećanja, bujnu dječju maštu i sanjarenja prilikom evokacije i rekonstrukcije jednog ekstraordinarnog trenutka u ljudskoj povijesti. Društveno-povijesni kontekst je u drugom planu, a u prvom krasna priča o djetinjstvu i odrastanju u svemirsko i bilo koje drugo doba.

---

image

’Crvena raketa’

Drew Daniels/Collection Christophel Via Afp
---

16. CRVENA RAKETA (Sean Baker, SAD)

Ako je Emily najnezaboravniji ženski lik godine, muški je Mikey Saber, nevjerojatna kreacija režisera/scenarista Seana Bakera i glumca Simona Rexa u “comeback” ulozi, u isti mah magnetičan i odbojan. Mikey je propali porno-glumac i iz Hollywooda se vraća kući u rodni Teksas. No, Mikey se nije vratio podvijena repa, da ne kažemo nečeg drugog.

On u rupčagi od malog industrijskog grada glumi da je faca kako bi (novčano) iskoristio svakoga koga može ne bi li opet otišao u Hollywood, od (bivše) žene do 17-godišnje zaposlenice u dućanu krafni (Suzanna Son) koju namjerava načiniti porno-zvijezdom. “Crvena raketa” je osovljena oko muljatora Mikeyja, ali daje autentičan presjek ruba američkog društva i svakodnevice njegovih marginalaca, nesuđenih sanjara američkog sna. Baker je nanovo ljudski suosjećajan i društveno-kritički razoran u trećem uzastopnom “indie” biseru nakon “Mandarine” i “Projekta Florida”.

---

image

‘Ne govori zlo‘

---

17. NE GOVORI ZLO (Christian Tafdrup, Nizozemska/Danska)

Bila je ovo dobra godina za horore (“Vrisak”, “Crni telefon”, “Piggy”, “Muškarci”, “Nevini”, “Nikako”, “Bodies Bodies Bodies”, “Smiješak”, “Meni”...), no titulu najstrašnijeg i najšokantnijeg zaslužuje “Ne govori zlo”. Film započinje razmjerno nevino, upoznavanjem dviju obitelji na ljetnim praznicima, nakon čega nizozemska familija kao utjelovljenje europske desnice poziva dansku (simbol ljevice) u goste za vikend.

Psihološka nelagoda polako raste u sporogorećem hororu prije nego što domaćini otkriju pravo lice i gosti shvate da su zarobljeni u snomorici, dijelom i svojom krivicom jer to “dopuštaju”. (Pre)opterećeni su pristojnošću i ne žele uvrijediti nikoga da ne izgube obraz, makar izgubili živote. Satira političke korektnosti tinja u filmu koji koketira i s “östlundovskom” crnom komedijom u svrhe lažnog opuštanja tenzija prije finalnog zategnuća u krajnje neugodnoj završnici. Finale ostavlja gledatelja zanijemjelog, bez riječi, kao da mu je maca pojela jezik.

---

image

’Sve u isto vrijeme’

Ley Line E/Collection Christophel Via Afp
---

18. SVE U ISTO VRIJEME (Daniel Kwan-Daniel Scheinert, SAD)

Beskrajnost multiverzuma kreativnije je istražena u “Everything Everywhere All At Once” u odnosu na “Doctor Strange 2”. “Svemir je mnogo veći nego misliš”, kaže netko. A tek multisvemir. Svaki put kad se čini da bi “Sve u isto vrijeme” mogao (p)ostati izgubljen u multisvemiru, kreativni film pronalazi samoga sebe i neku novu inspiraciju. Nadahnuće je multiverzumsko i nepresušno za redateljski dvojac Daniel Kwan-Daniel Scheinert. Hollywoodski akcijski SF blockbusteri poput “Matrixa” i hongkonški kung fu akcići u kakvima je glumila Michelle Yeoh, američke drame/komedije visokog koncepta i azijski festivalski filmovi, egzistencijalno-nadrealni Charlie Kaufman i kolorno stilizirani Wong Kar Wai... Sve te kontradikcije isprepleću se poput paralelnih svemira u podjednako bizarnom i zabavnom, čudnom i čudesnom filmu. Sve u isto vrijeme.

---

image

’Trokut tuge’

---

19. TROKUT TUGE (Ruben Östlund, Švedska)

Treba respektirati što je Ruben Östlund napravio s “Triangle Of Sadness”, ne računajući samo angažman našeg Zlatka Burića. Ponovno je, nakon “Kvadrata”, prozvao elitni sloj društva kojem i sam pripada, te usput osvojio Zlatnu palmu i Europskog Oscara. No, Östlundovo ruganje je sada dvostruke naravi i dvostruko subverzivnije. Satira o klasnim razlikama i izvrnutim vrijednostima modernog svijeta, koji se ljulja i tone poput jahte u filmu, proziva i donji sloj društva kad pripadnici niže klase dade moć. Povrh toga, redatelj je festivalski art film negdje oko polovice pretvorio u urnebesni crnohumorni “rigoletto” s tjelesnim izlučevinama kakve teku u hollywoodskim komedijama. Središnji dio “Trokuta tuge” je za anale: gledatelj se simultano smije i poseže za tabletama protiv mučnine.

---

image

’Avatar 2’

---

20. AVATAR: PUT VODE (James Cameron, SAD)

Ljudi kao da nisu naučili kako Jamesa Camerona nikad ne treba otpisivati. Čak i kad se čini da bi mu se napokon mogao zalomiti promašaj, Cameron to opovrgne, kao sad s nastavkom “Avatara” koji s lakoćom zasjenjuje sve superherojske blockbustere. Potpisnik ovih redaka osobno preferira Camerona u razdoblju od “Terminatora” do “Titanica”, ali i “Avatar 2” je vizualno čudesan i emotivno uslojen spektakl u njegovu stilu, iznimno spektakularne akcije i podrobne profilacije likova. Tehnološki još revolucionarniji (“podvodni” 3D) i ekološki angažiraniji, “Put vode” doseže vrhunce kad zaroni u bezdane Pandorina velikog plavetnila. Cameron orkestrira čaroliju prvog reda, neviđeni onozemaljski doživljaj i dosad najimerzivnije filmsko iskustvo kakvo se može doživjeti samo na filmu i samo u kinu.

---

Što još (ne) gledati?

Na ovoj “užoj” listi moglo se naći još filmova koje vrijedi barem spomenuti u nekoj od kategorija...

ČASTAN SPOMEN: “Double bill” dvojice redatelja, Guillerma Del Tora (“Ulica noćnih mora”, “Pinokio”) i Ulricha Seidla (“Rimini”, “Sparta”)

FESTIVALSKI/ART/NEZAVISNI/OSKAROVSKI:Lunana”, “Saint Omer”, “Nevini”, “Misa”, “Ubojstvo eunuha Khana”, “Povratak u prah”, “Moja praznina i ja”, “Jednog lijepog jutra”, “Alcarras”, “Korzet”, “Čudo”, “Put pod noge”, “CODA”, “Belfast”, “Benedetta”, “Mračna kći”, “Vrijeme armagedona”, “Zalazak sunca”, “Elvis”, “Suvenir 2. dio”, “Atena”, “Na zapadu ništa novo”...

IZMEĐU FESTIVALSKOG I ŽANROVSKOG: "Sjevernjak", kad vikinški Conan sretne Bergmana.

ANIMIRANI: Mačak u čizmama 2” i “Belle: Zmaj i pjegava princeza”, podjednako izvrsni, bolji od dobre “Crvene pande”, “Morske nemani”...

DOKUMENTARCI:Summer Of Soul”, Oscar je otišao u prave ruke. Tu je i “Flee”.

UGODNO IZNENAĐENJE:Pad” i “Zvijer”, stvoreni za vertikalno-horizontalni “survival” maraton. Ne zaboravimo i “Meni” te “Priliku života” s Adamom Sandlerom.

AKCIJA: "Plaćenik". Baš pošten akcijski triler.

HOROR: Od u glavnom tekstu nabrojanih prednjači “Vrisak”. Lijepa posveta “za Wesa”. Vrijedi notirati i Cronebergov “comeback” sa “Zločinima budućnosti”.

KOMEDIJA: Trgovci 3”, ima komedije za starce.

PODCIJENJENI: Cyrano”, “Tri tisuće godina čežnje”, “Električni život Louisa Waina”. Tri filma koji su zavrijedili trostruko veću ljubav.

PRECIJENJENI:Prey”. Solidan, ali ne toliko dobar da ga se proglasi najboljim filmom o Predatoru iza originala. Ljudi očito nisu gledali “Predatora 2”. Slijede “Kimi”, “Tragedija Macbetha”, “Košnica”, “Dobra sestra” i “Bardo”.

RAZOČARANJA: Sivi čovjek”, tresla se brda, rodilo se niš’. Očekivalo se više i od “Mrtav za dolar”, “Doktora Strangea 2”, “King’s Mana”, “Black Panthera 2”, završne “Noći vještica”, nastavka “Začarane”, “Lamborghinija”, “The Tender Bar”...

PROPUSTILI STE, NE GLEDAJTE: Bilo je dosta loših, slabih ili osrednjih filmova. Evo poduže liste za izbjegavanje bez nekog posebnog reda... “BigBug”, “Za šaku osvete”, “Strava iz dubina”, “Morbius”, “U mjehuru”, “Presretač”, “Toplinski val”, “Polje straha”, “Panama”, “Studio 666”, “Mamac”, “Paukova glava”, “Eraser: Ponovno rođenje”, “Crna lokacija”, “Pepeljuga”, “Opasne veze”, “Boksač: Život Jema Belchera”, “Arthurovo prokletstvo”, “Autocesta spasa”, “Mjesto usijanja”, “Slijepi putnik”, “Pozivnica za pakao”, “Morski pas ljudožder”, “365 dana: Ovaj dan”, “Još 365 dana”, “Poslije svega: Zauvijek sretni”, “Laku noć, mamice”, “Trebao si otići”, “Đavolji plijen”, “Terrifier 2”, “Škola dobra i zla”, “Vruća linija”, “Lou”, “Zemlja sna”, “Ljubav u božićno doba”, “Poker Face”, “Nestajanje”, “Seks fantazije”, “Nasljedstvo”, “Taurus”, “Čovjek iz Toronta”, “Vrijeme za mene”, “Daleko od ulice”, “Pucaj i bježi”, “Sjećanja ubojice”, “Umri u obračunu”, “Vrag u podzemlju”, “Seansa”, “Vikend u Hrvatskoj”, “U sjeni zavjere”, “Moonfall”, “Besramno”, “Telefon g. Harrigana”, “Potpaljivačica”, “Bez signala”, “Ja sam Zlatan”, “Američka noć”...

---

---

Izvedbe, scene i filmaši za nezaborav

Ženske uloge: Ana De Armas ("Plavuša"), Aubrey Plaza ("Emily kriminalka"), Lea Seydoux ("Jednog lijepog jutra"), Tang Wei ("Dvostruka prijevara"), Michelle Williams ("Fabelmanovi"), Nicole Kidman ("Being The Ricardos"), Jessica Chastain ("Oči Tammy Faye"), Michelle Yeoh ("Sve u isto vrijeme"), Vicky Krieps ("Korzet"), Cate Blanchett ("Ulica noćnih mora")...

Muške uloge: Paul Mescal ("Poslije sunca"), Joaquin Phoenix ("Idemo, idemo"), Austin Butler ("Elvis"), Simon Rex ("Crvena raketa"), Anthony Hopkins ("Vrijeme armagedona"), Jason Isaacs ("Misa"), Zlatko Burić ("Trokut tuge"), Ben Affleck ("The Tender Bar"), Tim Roth ("Zalazak sunca")...

Glumačka otkrića: Catherine Clinch ("Tiha djevojka"), Eden Dambrine ("Blizu"), Frankie Corio ("Poslije sunca"), Cooper Hoffman i Alana Haim ("Licorice Pizza"), Suzanna Son ("Crvena raketa")

Likovi za pamćenje: 1. Emily ("Emily kriminalka") 2. Mike Saber ("Crvena raketa") 3. Seo-rae ("Dvostruka prijevara") 4. Dimitri i kapetan Smith ("Trokut tuge") 5. Pingvin ("The Batman")

Scene/prizori za sva vremena: 1. "Under Pressure" ("Poslije sunca") 2. Projekcija filma na dlanovima ("Fabelmanovi") 3. Yangova sjećanja ("Poslije Yanga") 4. Susret Mavericka i Icemana ("Top Gun 2") 5. Prvi zaron u more Pandore ("Avatar 2") 6. Trk za mamom i tatom ("Tiha djevojka") 7. Batmanovo koračanje prema vozilu okrenutom na krov ("The Batman") 8. "Heroes" ("Moonage Daydream") 9. "Zato jer nam dopuštate!" ("Ne govori zlo") 10. Rigoletto ("Trokut tuge") 

In memoriam: U protekloj godini izgubili smo Petera Bogdanovicha, Gasparda Uliela, Ivana Reitmana, Williama Hurta, Raya Liottu, Jamesa Caana, Wolfganga Petersena, Jean-Luc Godarda, Sidneya Poitiera, Jean-Louisa Trintignanta, Vangelisa, Louise Fletcher, Oliviju Newton-John, Freda Warda, Philipa Bakera Halla, Robbieja Coltranea, Paula Sorvina, Davida Warnera, Pelea...

---

---

400+ filmskih recenzija

Treću godinu zaredom naš kritičar je ispisao iznimno impresivnu brojku filmskih recenzija, ukupno preko 400 (točnije 408), od novijih filmova u kinima, na festivalima ili u kućnim kinima, do starijih, obilježavajući obljetnice potonjih ili upriličujući njihove retro(per)spektive. Tu je i brdo ostalih tekstova poput (ekskluzivnih) intervjua, in memoriama, recenzija serija...

---

---

Za listu 2023.

Lista je složena od filmova koji su u Hrvatskoj tijekom 2022. imali (pret)premijere u kinima, na festivalima, streamingu i u online videotekama. Potencijalni kandidati za listu koji će (kino)premijeru imati u prvom tromjesečju ove godine ("Tar", "The Banshees Of Inisherin"...) ostat će za "best of" 2023.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK SPECIJAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK SPECIJAL 2 0 22495 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-06 17:40:00 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-12 08:41:54 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2023-01-05 20:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Uvijek se mogu naći biseri ako znate gdje gledati i držite oči širom otvorene: ovo je lista najboljih filmova 2022. godine prema mišljenju našeg kritičara [metakey] => CINEMARK, CINEMARK SPECIJAL, CINEMARK U KINU , CINEMARK NA FESTIVALU, CINEMARK U KUĆNOM KINU [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24082345.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075798.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075805.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075812.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075810.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075834.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075799.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075817.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075800.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075816.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075801.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075912.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24081854.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075808.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24081472.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075911.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075804.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075813.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075814.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24075803.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24081474.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/06\/24081471.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Merie Weismiller Wallace","","","","","\/Photo12 Via Afp","Scott Garfield\/Scott Garfield","\/Photo12 Via Afp","","Warner Bros. - Dc Entertainment\/Collection Christophel Via Afp","","","","","","Drew Daniels\/Collection Christophel Via Afp","","","Ley Line E\/Collection Christophel Via Afp","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u2018Fabelmanovi\u2018<\/p>","

\u2019Poslije sunca\u2019<\/p>","

\u2019Moonage Daydream\u2019<\/p>","

\u2019Licorice Pizza\u2019<\/p>","

\u2019Dvostruka prijevara\u2019<\/p>","

\u2019Idemo, idemo\u2019<\/p>","

\u2019Top Gun: Maverick\u2019<\/p>","

\u2019Plavu\u0161a\u2019<\/p>","

\u2019Rupa\u2019<\/p>","

\u2018The Batman\u2018<\/p>","

\u2019Tiha djevojka\u2019<\/p>","

\u2019Poslije Yanga\u2019<\/p>","

\u2019Emily kriminalka\u2019<\/p>","

\u2019Blizu\u2019<\/p>","

\u2019Apollo 10,5\u2019<\/p>","

\u2019Crvena raketa\u2019<\/p>","

\u2018Ne govori zlo\u2018<\/p>","

\u2018Ne govori zlo\u2018<\/p>","

\u2019Sve u isto vrijeme\u2019<\/p>","

\u2019Trokut tuge\u2019<\/p>","

\u2019Avatar 2\u2019<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1025","hd_24082345_1920.jpg":"1920x1080","k_24082345_1280.jpg":"1280x1280","k_24082345_1024.jpg":"1024x1024","k_24082345_640.jpg":"640x640","k_24082345_480.jpg":"480x480","k_24082345_340.jpg":"340x340","k_24082345_220.jpg":"220x220","o_24082345_1280.jpg":"1280x683","o_24082345_1024.jpg":"1024x546","o_24082345_640.jpg":"640x341","o_24082345_480.jpg":"480x256","o_24082345_340.jpg":"340x181","o_24082345_220.jpg":"220x117","h_24082345_1280.jpg":"1280x854","h_24082345_1024.jpg":"1024x683","h_24082345_640.jpg":"640x427","h_24082345_480.jpg":"480x320","h_24082345_340.jpg":"340x227","h_24082345_220.jpg":"220x147","pp_24082345_1280.jpg":"1280x1628","pp_24082345_1024.jpg":"1024x1303","pp_24082345_640.jpg":"640x814","pp_24082345_480.jpg":"480x611","pp_24082345_340.jpg":"340x432","pp_24082345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_24075798_1920.jpg":"1920x1080","k_24075798_1280.jpg":"1280x1280","k_24075798_1024.jpg":"1024x1024","k_24075798_640.jpg":"640x640","k_24075798_480.jpg":"480x480","k_24075798_340.jpg":"340x340","k_24075798_220.jpg":"220x220","o_24075798_1280.jpg":"1280x886","o_24075798_1024.jpg":"1024x708","o_24075798_640.jpg":"640x443","o_24075798_480.jpg":"480x332","o_24075798_340.jpg":"340x235","o_24075798_220.jpg":"220x152","h_24075798_1280.jpg":"1280x854","h_24075798_1024.jpg":"1024x683","h_24075798_640.jpg":"640x427","h_24075798_480.jpg":"480x320","h_24075798_340.jpg":"340x227","h_24075798_220.jpg":"220x147","pp_24075798_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075798_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075798_640.jpg":"640x814","pp_24075798_480.jpg":"480x611","pp_24075798_340.jpg":"340x432","pp_24075798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1400x600","hd_24075805_1920.jpg":"1920x1080","k_24075805_1280.jpg":"1280x1280","k_24075805_1024.jpg":"1024x1024","k_24075805_640.jpg":"640x640","k_24075805_480.jpg":"480x480","k_24075805_340.jpg":"340x340","k_24075805_220.jpg":"220x220","o_24075805_1280.jpg":"1280x548","o_24075805_1024.jpg":"1024x438","o_24075805_640.jpg":"640x274","o_24075805_480.jpg":"480x205","o_24075805_340.jpg":"340x145","o_24075805_220.jpg":"220x94","h_24075805_1280.jpg":"1280x854","h_24075805_1024.jpg":"1024x683","h_24075805_640.jpg":"640x427","h_24075805_480.jpg":"480x320","h_24075805_340.jpg":"340x227","h_24075805_220.jpg":"220x147","pp_24075805_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075805_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075805_640.jpg":"640x814","pp_24075805_480.jpg":"480x611","pp_24075805_340.jpg":"340x432","pp_24075805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1445","hd_24075812_1920.jpg":"1920x1080","k_24075812_1280.jpg":"1280x1280","k_24075812_1024.jpg":"1024x1024","k_24075812_640.jpg":"640x640","k_24075812_480.jpg":"480x480","k_24075812_340.jpg":"340x340","k_24075812_220.jpg":"220x220","o_24075812_1280.jpg":"1280x963","o_24075812_1024.jpg":"1024x770","o_24075812_640.jpg":"640x481","o_24075812_480.jpg":"480x361","o_24075812_340.jpg":"340x255","o_24075812_220.jpg":"220x165","h_24075812_1280.jpg":"1280x854","h_24075812_1024.jpg":"1024x683","h_24075812_640.jpg":"640x427","h_24075812_480.jpg":"480x320","h_24075812_340.jpg":"340x227","h_24075812_220.jpg":"220x147","pp_24075812_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075812_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075812_640.jpg":"640x814","pp_24075812_480.jpg":"480x611","pp_24075812_340.jpg":"340x432","pp_24075812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24075810_1920.jpg":"1920x1080","k_24075810_1280.jpg":"1280x1280","k_24075810_1024.jpg":"1024x1024","k_24075810_640.jpg":"640x640","k_24075810_480.jpg":"480x480","k_24075810_340.jpg":"340x340","k_24075810_220.jpg":"220x220","o_24075810_1280.jpg":"1280x720","o_24075810_1024.jpg":"1024x576","o_24075810_640.jpg":"640x360","o_24075810_480.jpg":"480x270","o_24075810_340.jpg":"340x191","o_24075810_220.jpg":"220x123","h_24075810_1280.jpg":"1280x854","h_24075810_1024.jpg":"1024x683","h_24075810_640.jpg":"640x427","h_24075810_480.jpg":"480x320","h_24075810_340.jpg":"340x227","h_24075810_220.jpg":"220x147","pp_24075810_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075810_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075810_640.jpg":"640x814","pp_24075810_480.jpg":"480x611","pp_24075810_340.jpg":"340x432","pp_24075810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1187x1189","hd_24075834_1920.jpg":"1920x1080","k_24075834_1280.jpg":"1280x1280","k_24075834_1024.jpg":"1024x1024","k_24075834_640.jpg":"640x640","k_24075834_480.jpg":"480x480","k_24075834_340.jpg":"340x340","k_24075834_220.jpg":"220x220","o_24075834_1280.jpg":"1280x1282","o_24075834_1024.jpg":"1024x1025","o_24075834_640.jpg":"640x641","o_24075834_480.jpg":"480x480","o_24075834_340.jpg":"340x340","o_24075834_220.jpg":"220x220","h_24075834_1280.jpg":"1280x854","h_24075834_1024.jpg":"1024x683","h_24075834_640.jpg":"640x427","h_24075834_480.jpg":"480x320","h_24075834_340.jpg":"340x227","h_24075834_220.jpg":"220x147","pp_24075834_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075834_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075834_640.jpg":"640x814","pp_24075834_480.jpg":"480x611","pp_24075834_340.jpg":"340x432","pp_24075834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1732","hd_24075799_1920.jpg":"1920x1080","k_24075799_1280.jpg":"1280x1280","k_24075799_1024.jpg":"1024x1024","k_24075799_640.jpg":"640x640","k_24075799_480.jpg":"480x480","k_24075799_340.jpg":"340x340","k_24075799_220.jpg":"220x220","o_24075799_1280.jpg":"1280x1154","o_24075799_1024.jpg":"1024x923","o_24075799_640.jpg":"640x577","o_24075799_480.jpg":"480x433","o_24075799_340.jpg":"340x306","o_24075799_220.jpg":"220x198","h_24075799_1280.jpg":"1280x854","h_24075799_1024.jpg":"1024x683","h_24075799_640.jpg":"640x427","h_24075799_480.jpg":"480x320","h_24075799_340.jpg":"340x227","h_24075799_220.jpg":"220x147","pp_24075799_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075799_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075799_640.jpg":"640x814","pp_24075799_480.jpg":"480x611","pp_24075799_340.jpg":"340x432","pp_24075799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24075817_1920.jpg":"1920x1080","k_24075817_1280.jpg":"1280x1280","k_24075817_1024.jpg":"1024x1024","k_24075817_640.jpg":"640x640","k_24075817_480.jpg":"480x480","k_24075817_340.jpg":"340x340","k_24075817_220.jpg":"220x220","o_24075817_1280.jpg":"1280x1920","o_24075817_1024.jpg":"1024x1536","o_24075817_640.jpg":"640x960","o_24075817_480.jpg":"480x720","o_24075817_340.jpg":"340x510","o_24075817_220.jpg":"220x330","h_24075817_1280.jpg":"1280x854","h_24075817_1024.jpg":"1024x683","h_24075817_640.jpg":"640x427","h_24075817_480.jpg":"480x320","h_24075817_340.jpg":"340x227","h_24075817_220.jpg":"220x147","pp_24075817_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075817_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075817_640.jpg":"640x814","pp_24075817_480.jpg":"480x611","pp_24075817_340.jpg":"340x432","pp_24075817_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1432","hd_24075800_1920.jpg":"1920x1080","k_24075800_1280.jpg":"1280x1280","k_24075800_1024.jpg":"1024x1024","k_24075800_640.jpg":"640x640","k_24075800_480.jpg":"480x480","k_24075800_340.jpg":"340x340","k_24075800_220.jpg":"220x220","o_24075800_1280.jpg":"1280x954","o_24075800_1024.jpg":"1024x763","o_24075800_640.jpg":"640x477","o_24075800_480.jpg":"480x358","o_24075800_340.jpg":"340x253","o_24075800_220.jpg":"220x164","h_24075800_1280.jpg":"1280x854","h_24075800_1024.jpg":"1024x683","h_24075800_640.jpg":"640x427","h_24075800_480.jpg":"480x320","h_24075800_340.jpg":"340x227","h_24075800_220.jpg":"220x147","pp_24075800_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075800_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075800_640.jpg":"640x814","pp_24075800_480.jpg":"480x611","pp_24075800_340.jpg":"340x432","pp_24075800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1038","hd_24075816_1920.jpg":"1920x1080","k_24075816_1280.jpg":"1280x1280","k_24075816_1024.jpg":"1024x1024","k_24075816_640.jpg":"640x640","k_24075816_480.jpg":"480x480","k_24075816_340.jpg":"340x340","k_24075816_220.jpg":"220x220","o_24075816_1280.jpg":"1280x692","o_24075816_1024.jpg":"1024x553","o_24075816_640.jpg":"640x346","o_24075816_480.jpg":"480x259","o_24075816_340.jpg":"340x183","o_24075816_220.jpg":"220x118","h_24075816_1280.jpg":"1280x854","h_24075816_1024.jpg":"1024x683","h_24075816_640.jpg":"640x427","h_24075816_480.jpg":"480x320","h_24075816_340.jpg":"340x227","h_24075816_220.jpg":"220x147","pp_24075816_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075816_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075816_640.jpg":"640x814","pp_24075816_480.jpg":"480x611","pp_24075816_340.jpg":"340x432","pp_24075816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x802","hd_24075801_1920.jpg":"1920x1080","k_24075801_1280.jpg":"1280x1280","k_24075801_1024.jpg":"1024x1024","k_24075801_640.jpg":"640x640","k_24075801_480.jpg":"480x480","k_24075801_340.jpg":"340x340","k_24075801_220.jpg":"220x220","o_24075801_1280.jpg":"1280x534","o_24075801_1024.jpg":"1024x427","o_24075801_640.jpg":"640x267","o_24075801_480.jpg":"480x200","o_24075801_340.jpg":"340x142","o_24075801_220.jpg":"220x91","h_24075801_1280.jpg":"1280x854","h_24075801_1024.jpg":"1024x683","h_24075801_640.jpg":"640x427","h_24075801_480.jpg":"480x320","h_24075801_340.jpg":"340x227","h_24075801_220.jpg":"220x147","pp_24075801_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075801_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075801_640.jpg":"640x814","pp_24075801_480.jpg":"480x611","pp_24075801_340.jpg":"340x432","pp_24075801_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1387x1060","hd_24075912_1920.jpg":"1920x1080","k_24075912_1280.jpg":"1280x1280","k_24075912_1024.jpg":"1024x1024","k_24075912_640.jpg":"640x640","k_24075912_480.jpg":"480x480","k_24075912_340.jpg":"340x340","k_24075912_220.jpg":"220x220","o_24075912_1280.jpg":"1280x978","o_24075912_1024.jpg":"1024x782","o_24075912_640.jpg":"640x489","o_24075912_480.jpg":"480x366","o_24075912_340.jpg":"340x259","o_24075912_220.jpg":"220x168","h_24075912_1280.jpg":"1280x854","h_24075912_1024.jpg":"1024x683","h_24075912_640.jpg":"640x427","h_24075912_480.jpg":"480x320","h_24075912_340.jpg":"340x227","h_24075912_220.jpg":"220x147","pp_24075912_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075912_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075912_640.jpg":"640x814","pp_24075912_480.jpg":"480x611","pp_24075912_340.jpg":"340x432","pp_24075912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"932x902","hd_24081854_1920.jpg":"1920x1080","k_24081854_1280.jpg":"1280x1280","k_24081854_1024.jpg":"1024x1024","k_24081854_640.jpg":"640x640","k_24081854_480.jpg":"480x480","k_24081854_340.jpg":"340x340","k_24081854_220.jpg":"220x220","o_24081854_1280.jpg":"1280x1238","o_24081854_1024.jpg":"1024x991","o_24081854_640.jpg":"640x619","o_24081854_480.jpg":"480x464","o_24081854_340.jpg":"340x329","o_24081854_220.jpg":"220x212","h_24081854_1280.jpg":"1280x854","h_24081854_1024.jpg":"1024x683","h_24081854_640.jpg":"640x427","h_24081854_480.jpg":"480x320","h_24081854_340.jpg":"340x227","h_24081854_220.jpg":"220x147","pp_24081854_1280.jpg":"1280x1628","pp_24081854_1024.jpg":"1024x1303","pp_24081854_640.jpg":"640x814","pp_24081854_480.jpg":"480x611","pp_24081854_340.jpg":"340x432","pp_24081854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24075808_1920.jpg":"1920x1080","k_24075808_1280.jpg":"1280x1280","k_24075808_1024.jpg":"1024x1024","k_24075808_640.jpg":"640x640","k_24075808_480.jpg":"480x480","k_24075808_340.jpg":"340x340","k_24075808_220.jpg":"220x220","o_24075808_1280.jpg":"1280x720","o_24075808_1024.jpg":"1024x576","o_24075808_640.jpg":"640x360","o_24075808_480.jpg":"480x270","o_24075808_340.jpg":"340x191","o_24075808_220.jpg":"220x123","h_24075808_1280.jpg":"1280x854","h_24075808_1024.jpg":"1024x683","h_24075808_640.jpg":"640x427","h_24075808_480.jpg":"480x320","h_24075808_340.jpg":"340x227","h_24075808_220.jpg":"220x147","pp_24075808_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075808_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075808_640.jpg":"640x814","pp_24075808_480.jpg":"480x611","pp_24075808_340.jpg":"340x432","pp_24075808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1003x720","hd_24081472_1920.jpg":"1920x1080","k_24081472_1280.jpg":"1280x1280","k_24081472_1024.jpg":"1024x1024","k_24081472_640.jpg":"640x640","k_24081472_480.jpg":"480x480","k_24081472_340.jpg":"340x340","k_24081472_220.jpg":"220x220","o_24081472_1280.jpg":"1280x918","o_24081472_1024.jpg":"1024x735","o_24081472_640.jpg":"640x459","o_24081472_480.jpg":"480x344","o_24081472_340.jpg":"340x244","o_24081472_220.jpg":"220x157","h_24081472_1280.jpg":"1280x854","h_24081472_1024.jpg":"1024x683","h_24081472_640.jpg":"640x427","h_24081472_480.jpg":"480x320","h_24081472_340.jpg":"340x227","h_24081472_220.jpg":"220x147","pp_24081472_1280.jpg":"1280x1628","pp_24081472_1024.jpg":"1024x1303","pp_24081472_640.jpg":"640x814","pp_24081472_480.jpg":"480x611","pp_24081472_340.jpg":"340x432","pp_24081472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_24075911_1920.jpg":"1920x1080","k_24075911_1280.jpg":"1280x1280","k_24075911_1024.jpg":"1024x1024","k_24075911_640.jpg":"640x640","k_24075911_480.jpg":"480x480","k_24075911_340.jpg":"340x340","k_24075911_220.jpg":"220x220","o_24075911_1280.jpg":"1280x720","o_24075911_1024.jpg":"1024x576","o_24075911_640.jpg":"640x360","o_24075911_480.jpg":"480x270","o_24075911_340.jpg":"340x191","o_24075911_220.jpg":"220x123","h_24075911_1280.jpg":"1280x854","h_24075911_1024.jpg":"1024x683","h_24075911_640.jpg":"640x427","h_24075911_480.jpg":"480x320","h_24075911_340.jpg":"340x227","h_24075911_220.jpg":"220x147","pp_24075911_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075911_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075911_640.jpg":"640x814","pp_24075911_480.jpg":"480x611","pp_24075911_340.jpg":"340x432","pp_24075911_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x798","hd_24075804_1920.jpg":"1920x1080","k_24075804_1280.jpg":"1280x1280","k_24075804_1024.jpg":"1024x1024","k_24075804_640.jpg":"640x640","k_24075804_480.jpg":"480x480","k_24075804_340.jpg":"340x340","k_24075804_220.jpg":"220x220","o_24075804_1280.jpg":"1280x532","o_24075804_1024.jpg":"1024x425","o_24075804_640.jpg":"640x266","o_24075804_480.jpg":"480x199","o_24075804_340.jpg":"340x141","o_24075804_220.jpg":"220x91","h_24075804_1280.jpg":"1280x854","h_24075804_1024.jpg":"1024x683","h_24075804_640.jpg":"640x427","h_24075804_480.jpg":"480x320","h_24075804_340.jpg":"340x227","h_24075804_220.jpg":"220x147","pp_24075804_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075804_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075804_640.jpg":"640x814","pp_24075804_480.jpg":"480x611","pp_24075804_340.jpg":"340x432","pp_24075804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"740x380","hd_24075813_1920.jpg":"1920x1080","k_24075813_1280.jpg":"1280x1280","k_24075813_1024.jpg":"1024x1024","k_24075813_640.jpg":"640x640","k_24075813_480.jpg":"480x480","k_24075813_340.jpg":"340x340","k_24075813_220.jpg":"220x220","o_24075813_1280.jpg":"1280x657","o_24075813_1024.jpg":"1024x525","o_24075813_640.jpg":"640x328","o_24075813_480.jpg":"480x246","o_24075813_340.jpg":"340x174","o_24075813_220.jpg":"220x112","h_24075813_1280.jpg":"1280x854","h_24075813_1024.jpg":"1024x683","h_24075813_640.jpg":"640x427","h_24075813_480.jpg":"480x320","h_24075813_340.jpg":"340x227","h_24075813_220.jpg":"220x147","pp_24075813_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075813_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075813_640.jpg":"640x814","pp_24075813_480.jpg":"480x611","pp_24075813_340.jpg":"340x432","pp_24075813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x789","hd_24075814_1920.jpg":"1920x1080","k_24075814_1280.jpg":"1280x1280","k_24075814_1024.jpg":"1024x1024","k_24075814_640.jpg":"640x640","k_24075814_480.jpg":"480x480","k_24075814_340.jpg":"340x340","k_24075814_220.jpg":"220x220","o_24075814_1280.jpg":"1280x526","o_24075814_1024.jpg":"1024x420","o_24075814_640.jpg":"640x263","o_24075814_480.jpg":"480x197","o_24075814_340.jpg":"340x139","o_24075814_220.jpg":"220x90","h_24075814_1280.jpg":"1280x854","h_24075814_1024.jpg":"1024x683","h_24075814_640.jpg":"640x427","h_24075814_480.jpg":"480x320","h_24075814_340.jpg":"340x227","h_24075814_220.jpg":"220x147","pp_24075814_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075814_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075814_640.jpg":"640x814","pp_24075814_480.jpg":"480x611","pp_24075814_340.jpg":"340x432","pp_24075814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1036","hd_24075803_1920.jpg":"1920x1080","k_24075803_1280.jpg":"1280x1280","k_24075803_1024.jpg":"1024x1024","k_24075803_640.jpg":"640x640","k_24075803_480.jpg":"480x480","k_24075803_340.jpg":"340x340","k_24075803_220.jpg":"220x220","o_24075803_1280.jpg":"1280x690","o_24075803_1024.jpg":"1024x552","o_24075803_640.jpg":"640x345","o_24075803_480.jpg":"480x259","o_24075803_340.jpg":"340x183","o_24075803_220.jpg":"220x118","h_24075803_1280.jpg":"1280x854","h_24075803_1024.jpg":"1024x683","h_24075803_640.jpg":"640x427","h_24075803_480.jpg":"480x320","h_24075803_340.jpg":"340x227","h_24075803_220.jpg":"220x147","pp_24075803_1280.jpg":"1280x1628","pp_24075803_1024.jpg":"1024x1303","pp_24075803_640.jpg":"640x814","pp_24075803_480.jpg":"480x611","pp_24075803_340.jpg":"340x432","pp_24075803_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1125x652","hd_24081474_1920.jpg":"1920x1080","k_24081474_1280.jpg":"1280x1280","k_24081474_1024.jpg":"1024x1024","k_24081474_640.jpg":"640x640","k_24081474_480.jpg":"480x480","k_24081474_340.jpg":"340x340","k_24081474_220.jpg":"220x220","o_24081474_1280.jpg":"1280x741","o_24081474_1024.jpg":"1024x593","o_24081474_640.jpg":"640x370","o_24081474_480.jpg":"480x278","o_24081474_340.jpg":"340x197","o_24081474_220.jpg":"220x127","h_24081474_1280.jpg":"1280x854","h_24081474_1024.jpg":"1024x683","h_24081474_640.jpg":"640x427","h_24081474_480.jpg":"480x320","h_24081474_340.jpg":"340x227","h_24081474_220.jpg":"220x147","pp_24081474_1280.jpg":"1280x1628","pp_24081474_1024.jpg":"1024x1303","pp_24081474_640.jpg":"640x814","pp_24081474_480.jpg":"480x611","pp_24081474_340.jpg":"340x432","pp_24081474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1956","hd_24081471_1920.jpg":"1920x1080","k_24081471_1280.jpg":"1280x1280","k_24081471_1024.jpg":"1024x1024","k_24081471_640.jpg":"640x640","k_24081471_480.jpg":"480x480","k_24081471_340.jpg":"340x340","k_24081471_220.jpg":"220x220","o_24081471_1280.jpg":"1280x1304","o_24081471_1024.jpg":"1024x1043","o_24081471_640.jpg":"640x652","o_24081471_480.jpg":"480x489","o_24081471_340.jpg":"340x346","o_24081471_220.jpg":"220x224","h_24081471_1280.jpg":"1280x854","h_24081471_1024.jpg":"1024x683","h_24081471_640.jpg":"640x427","h_24081471_480.jpg":"480x320","h_24081471_340.jpg":"340x227","h_24081471_220.jpg":"220x147","pp_24081471_1280.jpg":"1280x1628","pp_24081471_1024.jpg":"1024x1303","pp_24081471_640.jpg":"640x814","pp_24081471_480.jpg":"480x611","pp_24081471_340.jpg":"340x432","pp_24081471_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7678875 Threads: 3 Questions: 1556155178 Slow queries: 4743420 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111360971 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/uvijek-se-mogu-naci-biseri-ako-znate-gdje-gledati-i-drzite-oci-sirom-otvorene-ovo-je-lista-najboljih-filmova-2022-godine-prema-misljenju-naseg-kriticara-1254675 [printLink] => /kultura/film-tv/uvijek-se-mogu-naci-biseri-ako-znate-gdje-gledati-i-drzite-oci-sirom-otvorene-ovo-je-lista-najboljih-filmova-2022-godine-prema-misljenju-naseg-kriticara-1254675?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 627287 [name] => CINEMARK SPECIJAL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-04 22:13:14 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-specijal [link] => /tag/cinemark-specijal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611286 [name] => CINEMARK U KINU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-25 23:26:50 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-u-kinu [link] => /tag/cinemark-u-kinu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 611823 [name] => CINEMARK NA FESTIVALU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-02 19:27:39 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-na-festivalu [link] => /tag/cinemark-na-festivalu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 609965 [name] => CINEMARK U KUĆNOM KINU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 16:57:15 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-u-kucnom-kinu [link] => /tag/cinemark-u-kucnom-kinu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK SPECIJAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uvijek se mogu naći biseri ako znate gdje gledati i držite oči širom otvorene: filmovi 2022. po izboru kritičara SD [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24082345.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24082345.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075798.jpg [title] => Merie Weismiller Wallace

‘Fabelmanovi‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075805.jpg [title] =>

’Poslije sunca’

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075812.jpg [title] =>

’Moonage Daydream’

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075810.jpg [title] =>

’Licorice Pizza’

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075834.jpg [title] =>

’Dvostruka prijevara’

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075799.jpg [title] => /Photo12 Via Afp

’Idemo, idemo’

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075817.jpg [title] => Scott Garfield/Scott Garfield

’Top Gun: Maverick’

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075800.jpg [title] => /Photo12 Via Afp

’Plavuša’

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075816.jpg [title] =>

’Rupa’

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075801.jpg [title] => Warner Bros. - Dc Entertainment/Collection Christophel Via Afp

‘The Batman‘

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075912.jpg [title] =>

’Tiha djevojka’

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24081854.jpg [title] =>

’Poslije Yanga’

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075808.jpg [title] =>

’Emily kriminalka’

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24081472.jpg [title] =>

’Blizu’

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075911.jpg [title] =>

’Apollo 10,5’

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075804.jpg [title] => Drew Daniels/Collection Christophel Via Afp

’Crvena raketa’

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075813.jpg [title] =>

‘Ne govori zlo‘

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075814.jpg [title] =>

‘Ne govori zlo‘

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24075803.jpg [title] => Ley Line E/Collection Christophel Via Afp

’Sve u isto vrijeme’

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24081474.jpg [title] =>

’Trokut tuge’

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/06/24081471.jpg [title] =>

’Avatar 2’

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Činilo se kao da je bilo jučer kad smo u prvim danima siječnja 2022. gledali “Mračnu kći” i “Kings’Man: Početak”, a u međuvremenu smo dočekali “Avatara 2”, došli do kraja godine i zakoračili u 2023. Godina je proletjela brzinom mlažnjaka iz “Top Guna 2” kojim je Maverick napravio “comeback”.

Maverick je ljetos potvrdio i “comeback” kina nakon što su ga najavili Batman i Doktor Strange. Pandemija je 2022. popustila i blockbusteri su se prilično raspištoljili, formirajući top-ten najgledanijih filmova godine. U tom top-tenu prednjače franšizni naslovi (nastavci itd.), što ne ukazuje na kreativnost, ali neki od njih su srećom bili kreativni, a kinohitom je npr. postao i jedan neblockbusterski i nefranšizni “Elvis”.

---

Ovo je već 19. godina da kritičar "Slobodne" sastavlja opsežni pregled filmova viđenih u proteklih 365 dana. Prijašnjih 18 "best of" specijala možete se podsjetiti klikom na svaku od ovih godina: 2009., 2010., 2011., 2012., 2013., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018., 2019., 2020., 2021.

---

No, opet, film nije samo blockbusterski Hollywood, već i nezavisna i festivalska američka i svjetska kinematografija unutar koje se uvijek mogu naći biseri samo ako znate gdje gledati i držite oči širom otvorene. Znati gdje gledati je postalo ključno: pandemija je stvorila distribucijski kaos i postalo je teško (u)pratiti putove distribucije na relaciji kino-festivali-streaminzi-online videoteke.

Posljedice pandemije osjećaju se u raskoraku između velikog i malog ekrana. U (hrvatskim) kinima znaju završiti i videotečniji filmovi nakon što streaming servisi zakidaju velike ekrane za pojedine kinofilmove. Streaminzi znaju kupiti i neke prestižne projekte koji se, tretirani kao još jedan u nizu novih tjednih “sadržaja”, izgube među algoritamskim filmićima za jednokratno gledanje.

Utoliko, može se reći da film prolazi nekakvu egzistencijalnu krizu, kao i sam svijet, sve kaotičniji i nesigurniji nakon pandemije i rata u Ukrajini s nuklearnom prijetnjom. No, to je rezultiralo nizom izuzetnih autorefleksivnih ostvarenja, uključujući i blockbustere, kojima su filmaši metafilmski liječili svoju i našu dušu, vraćajući se u djetinjstvo/mladost i zagrljaj obitelji, vrteći sjećanja, oplakujući gubitak voljenih, tražeći i pronalazeći smisao života s filmom i u filmu.

Takvi filmovi osvijetlili su kinodvorane ili dnevne boravke i prosvijetlili nas, donoseći tragove svjetla u sve mračniji svijet. Mnogi od njih nalaze se u ovom pregledu 2022. Sretna vam Nova godina s novim gledanjima i nekim novim filmskim sjećanjima.

---

image

‘Fabelmanovi‘

Merie Weismiller Wallace
---

1. FABELMANOVI (Steven Spielberg, SAD)

Među svim recentnim osobnim, autobiografskim filmovima poznatih redatelja o njihovom formativnom djetinjstvu i/li mladosti (“Roma”, “The Hand Of God”, “Belfast”, “Armageddon Time”...), “Fabelmanovi” su najemotivniji, najfilmofilskiji i najpoistovjetljiviji. U najboljem Spielbergovu filmu od “Umjetne inteligencije” i “Specijalnog izvještaja”, pretpremijerno prikazanom na Silvestrovo pred početak kinodistribucije, emocije su magične i realistične, ne toliko spielbergovski sentimentalne.

“The Fabelmans” mijenja emotivne registre od ekstaze do agonije i natrag, prateći Spielbergovo zaljubljivanje u magiju filma od malih nogu i njegovo proživljavanje i preživljavanje raspada obitelji nakon rastave roditelja. Filmovi su dali snage malom Spielbergu, pomogli mu da procesuira bol, opstane, stvara bolje svjetove od svoga i oblikovali ga kao čovjeka. “Fabelmanovi” su film o tome kako je Spielberg postao Spielberg, ali i film s kakvim se svaki filmofil može identificirati.

---

image

’Poslije sunca’

---

2. POSLIJE SUNCA (Charlotte Wells, Velika Britanija)

Teško ćete naći bolji noviji film od “Poslije sunca” o odnosu razvedenog oca i kćeri (Paul Mescal, Frankie Corio) preko kojeg se prelamaju motivi sjećanja i vremena. Gorkoslatki prvijenac Charlotte Wells je mali-veliki film, savršena evokacija sjećanja odrasle kćerke na ljetovanje s ocem. Redateljica je pretvorila divno i bolno sjećanje na oca u intiman film, pokušavajući vratiti vrijeme i iz odrasle perspektive dokučiti što ga je mučilo i o čemu je razmišljao, dobiti odgovore na neka neodgovorena pitanja koja postavlja i gledatelj, prisjećajući se vlastitih ljetovanja s roditeljima i pokušavajući popuniti rupe u sjećanju.

Pohvalno je da Wells ne eksplicira i ne objašnjava, čineći ionako poistovjetljiv film dramski još poistovjetljivijim i univerzalnijim. Kao što redateljica spaja sličice vlastitih neuhvatljivih sjećanja u pokretne slike, to radi i gledatelj od prvog do zadnjeg kadra koji slama srce. Klimaks filma na plesnom podiju izgubljenog vremena emotivno je krajnje devastirajući.

---

image

’Moonage Daydream’

---

3. MOONAGE DAYDREAM (Brett Morgen, SAD/Njemačka)

David Bowie je oživio u ovom jedinstvenom spoju dokumentarca, eksperimentalnog i igranog filma. Bowie govori o Bowieju umjesto da drugi govore o njemu. Tko može bolje od njega ispričati vlastitu priču? Uz pomoć arhivskih videosnimaka i zvučnih zapisa, Bowie je takoreći postao narator i kao da pripovijeda s “onoga svijeta” govoreći o (svome) životu, smrtnosti, egzistenciji, umjetnosti, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, vremenu kao “kompleksnoj ekspresiji”. Imajući Bowieja duhovno pred sobom, redatelj Brett Morgen dobiva kozmičku inspiraciju za simfoniju od filma. Pozicioniran između zemlje i neba, primjereno psihodeličan, kaleidoskopski i transcedentalan, kako i priliči glazbeniku, “Moonage Daydream” otvara vrata Bowiejeva svemira i čini da se osjećamo poput Jodie Foster u “Kontaktu” kad prolazi kroz svemirske crvotočine. “Zvjezdani čovjek” je pao na Zemlju i vratio se među zvijezde.

---

image

’Licorice Pizza’

---

4. LICORICE PIZZA (P.T. Anderson, SAD)

Licorice Pizza” je divotica od filma, potrebna kako Paulu Thomasu Andersonu, tako i njegovim fanovima. Anderson se posljednjih godina odveć uozbiljio (“Master”, “Fantomska nit”) i izgubio spontanost, pa i ljudskost ranijih filmova (“Teška osmica”, “Kralj pornića”, “Magnolija”, “Pijani od ljubavi”). Sve to Anderson je povratio “Licorice Pizzom” koja ima potencijal biti još ukusnija na iduća gledanja i postati modernim klasikom. Ovo je njegov povratak na ishodište, kako karijere, tako i života. U vlastitoj mladosti iz suncem okupanih kalifornijskih sedamdesetih pronašao je djelomično nadahnuće za priču o romantičnim i inim dogodovštinama 15-godišnjaka i deset godina starije djevojke (super par Cooper Hoffman-Alana Haim) nakon što odu na “dejt” i započnu biznis s vodenim krevetima. Film predočava osjećaj plutanja po radosnim i melankoličnim sjećanjima na mladost i zaljubljenost tijekom leškarenja na vodenom krevetu.

---

image

’Dvostruka prijevara’

---

5. DVOSTRUKA PRIJEVARA (Chan-wook Park, Južna Koreja)

”Tebi su ljubav ubojstva i nasilje”. Rečenica se može pročitati metafilmski. Chan-wook Parku su ljubav redovito ubojstva i nasilje (“Oldboy”). No, nakon “Sluškinje” počelo se nazirati da ljubav za njega može biti i ljubav, prava romansa, a to je potvrđeno “Dvostrukom prijevarom”. Psihološko-trilerski neo-noir je spoj “Vrtoglavice” i “Sirovih strasti”, s policajcem koji postaje opsjednut mogućom osumnjičenicom za ubojstvo, fatalnom ženom fatalističkog filma, jednom od najzagonetnijih u povijesti koja krade srca s obje strane ekrana. Međutim, “Decision To Leave” je više romantični nego erotski triler, neočekivano nježna i tragična ljubavna priča, ili barem se čini da jest. U kompleksnom, sofisticirano režiranom filmu ljubav počinje i završava, odnosno njezini počeci i krajevi se izmjenjuju sve do enigmatičnih posljednjih kadrova s ljubavnim tragovima u pijesku. “Dvostruka prijevara” ostavlja slučaj neriješenim, a ljubav(nike) u lisičinama.

---

image

’Idemo, idemo’

/Photo12 Via Afp
---

6. IDEMO, IDEMO (Mike Mills, SAD)

Emotivna drama “Idemo idemo” je još jedan dragulj američke nezavisne kinematografije i kompanije A24. Mike Mills njeguje realistične melankolično-poetične senzibilitete i delikatan pristup pišući i režirajući priču o zbližavanju ujaka i nećaka (Joaquin Phoenix, Woody Norman) tijekom proputovanja Amerikom. Doživljaj međugeneracijskog odnosa i putovanja je ravnopravno podijeljen između dječjeg svijeta i svijeta odraslih, likova koji uče nešto novo jedan o drugome, životu i svijetu što ih okružuje. K tome, ujak je radijski novinar i intervjuira klince, bilježeći njihova razmišljanja o tom istom životu i svijetu, budućnosti i sjećanjima, ključnim motivima filma. “Što će pamtiti, što zaboraviti”, razmišlja ujak strahujući da se nećak neće sjećati ovog razdoblja života i njihove avanture. “C‘Mon C‘Mon” je najbolji film o odnosu ujaka i nećaka, ali i više od toga. Sjajna drama o tome kako je biti odrasla osoba i dijete, riječju čovjek.

---

image

’Top Gun: Maverick’

Scott Garfield/Scott Garfield
---

7. TOP GUN: MAVERICK (Joseph Kosinski, SAD)

U manje od tri minute bilo je jasno da će “Top Gun: Maverick” uspješno manevrirati između dirljive emocije i uzbudljive akcije te premostiti vrijeme od 1986. do 2022. godine. Odrasli gledatelji vratili su se u osamdesete brzinom od dva maha kad je u uvodu zasvirala emotivna tema ikoničkog filma “Top Gun” i predala štafetu hitu “Danger Zone”. Uvodna scena teleportirala ih je natrag kroz vrijeme, pretvorila u klince koji prvi put gledaju “Top Gun” u kinu s tatom. Ježenje. Suza u oku. Suza radosnica. Osmijeh ugode. Polijetanje s Maverickom je moglo početi. Pista i nebo su još uvijek njegovi, čak i više nego prije.

“Maverick” je transgeneracijski akcijski blockbuster superioran originalu kojeg je uspio melodramski poboljšati. Potvrdilo je to maratonsko gledanje oba filma krajem ljeta u londonskom kinu “Prince Charles Cinema”. Nastavak je zreliji, emotivniji, refleksivniji. To je srčani film o mirenju s prošlosti, očevima i sinovima. “Pričaj mi, Goose”. “Pričaj mi, tata”.

---

image

’Plavuša’

/Photo12 Via Afp
---

8. PLAVUŠA (Andrew Dominik, SAD)

Blonde” mrze oni koji su, primjerice, prigovarali biografskoj drami o Freddieju Mercuryju da je zašećerena vanilija i općenito se žale na konvencionalne, apologetske biografije pune kompromisa. A film o Marilyn Monroe, sa sjajnom Anom De Armas u glavnoj ulozi psihički fragilne zvijezde koja je isijavala s platna, krajnje je nekonvencionalan, neapologetski i beskompromisan. Umjesto šljokica dobili smo vatromet suza, umjesto standardne drame s općim biografskim mjestima izazovni košmarni “biopic”, podjednako nadahnut fikcionalnim romanom o Monroe iz pera Joyce Carol Oates i remek-djelom “Mulholland Drive”. David Lynch je nadahnuće Andrewu Dominiku, kao i provokativni Gaspar Noe, što imputira mješavinu psihološkog i tjelesnog horora tijekom rekreacija trenutaka iz njezine filmske karijere i života kakav se ne događa samo u filmovima. “Plavuša” je snomorica o glumici i (njezinim) razbijenim snovima u “dream factory” Hollywoodu koji stvara i razara zvijezde poput nje, s gledateljima kao suučesnicima u tom stvaranju i razaranju.

---

image

’Rupa’

---

9. RUPA (Michelangelo Frammartino, Italija)

Michelangelo Frammartino nije snimio film od 2010. (“Četiri lica”), ali njegov je povratak vrijedilo čekati. “Rupa” je vrijedna prethodnika, još jedan izniman i opčinjujući Frammartinov “slow cinema” hibrid dokumentarnog i igranog filma lišen (suvišnih) dijaloga. Filmske slike sve govore i rekreiraju priču o speleološkoj ekspediciji podno malog sela na jugu Italije s početka šezdesetih, istovremeno dok se njezin sjever modernizira gradnjom najvišeg tornja na svijetu.

Kroz kontrast speleologa s modernom opremom i vremešnog pastira, Frammartino metafizički sudara dva svijeta, užurbani suvremeni i usporeni staromodni, temeljeći film na suprotnostima (klaustrofobična tama špilje, svjetlost beskrajne doline), ali i siličnostima, od izbrazdane zemlje do naborana lica starca. Dok speleolozi ulaze sve dublje u špilju i traže njezin kraj, starac dolazi do konca životnog puta. S njim prolazi i umire stari način življenja u filmu o pro(na)lasku vremena i života. Transcedentalni filmsko-životni doživljaj, spoznajno dubok poput najdublje špilje.

---

image

‘The Batman‘

Warner Bros. - Dc Entertainment/Collection Christophel Via Afp
---

10. THE BATMAN (Matt Reeves, SAD)

Ni ove godine nije nedostajalo superherojskih filmova (“Doktor Strange 2”, “Thor 4”, “Black Adam”, “Black Panther 2”), ali daleko najbolji je “The Batman”, među ostalim i zato što je drukčiji, praktički anti-superjunački. Ovo je detektivski, “serial killer” noir-triler, mračan, ugođajan, otprilike kao da se Batman (s)našao u “Zodijaku”, svakako film kojemu je važnije ispričati vlastitu priču o “maskiranom osvetniku” nego pripadati širem franšiznom svemiru. Deset godina nakon zadnje solo avanture “Vitez tame: Povratak”, ne računajući “Batmana protiv Supermana” i “Ligu pravde”, Čovjek-šišmiš se vratio sa stilom u dosad neviđenom izdanju. “The Batman” je dostojan “Batmana”, “Batman se vraća” i “Viteza tame”, ujedno i rijetki film o Čovjeku-šišmišu gdje je on jednako intrigantan kao i negativci, ako ne i intrigantniji. Batmanov ulazak u film iščekuje se kao Jokerov u “Dark Knightu”. Čovjek-šišmiš je “Batmanov” Joker.

---

image

’Tiha djevojka’

---

11. TIHA DJEVOJKA (Colm Bairéad, Irska)

”Trebalo je samo malo njege”, čujemo u “Tihoj djevojci”. Njege i nježnosti. Najnježniji film godine ovjekovječuje jedno djetinjstvo s odličnom sinergijom glumačke intuicije i redateljske emotivne inteligencije, te okom za detalje (rosa na travi, buđenje dana).

Skromna, no divna drama o djetinjstvu oslikava transformaciju 12-godišnje Cáit (fenomenalna Catherine Clinch) od zanemarene do njegovane djevojčice nakon što je majka pošalje preko ljeta na farmu kod svoje starije rodice i njezina muža koji nemaju djece. Dobri ljudi postaju Cáitini zamjenski roditelji, a i ona njihova kćer. Iskustvo je za nju transformativno i ljekovito, ali i za njih, pa i gledatelja koji ne viđa svaki dan nešto ovako nježno i plemenito. Svatko od njih i nas do kraja odjavne špice doživljava pozitivnu promjenu suočen s uzajamnom nježnošću i dobrotom.

---

image

’Poslije Yanga’

---

12. POSLIJE YANGA (Kogonada, SAD)

Istrebljivačeve” scene Rachelinih (tuđih) sjećanja i Deckardova promatranja fotografije proširene su na cjelovečernjak u filmu koji se pred sami kraj godine pojavio na HBO Maxu. Režiran u meditativnom stilu Terrencea Malicka, s kadrovima prošaranim sunčanim zrakama duše, “After Yang” je intimni “Blade Runner (2049)”, ali i intimni “A.I.” i “Ghost In The Shell”. Iako je već bilo SF-ova o strojevima s dušom i osjećajima, “Poslije Yanga” potvrđuje da se na tu temu još uvijek može snimiti misaon film. Titularni Yang, robot iz bliske budućnosti, funkcionira kao stariji brat posvojene kineske djevojčice. Kad se on pokvari, otac male obitelji (Colin Farrell) pokušava ga popraviti i nekako popuniti rupu u obitelji uzrokovanu odlaskom robota koji je pohranio u memoriju male-velike trenutke iz života, sjećanja na mjesta, vrijeme i ljude, sve za što je smatrao da je nezaboravno, vrijedno pamćenja. Gledanje Yangovih sjećanja savršeno sumira što znači biti čovjek ili čovjekoliki robot, sav smisao postojanja.

---

image

’Emily kriminalka’

---

13. EMILY KRIMINALKA (John Patton Ford, SAD)

Vitalnost američkog nezavisnog filma sa Sundancea oslikava britka “Emily kriminalka”, odličan prvijenac Johna Pattona Forda s izvrsnom Aubrey Plaza koja je stvorila najnezaboravniji glavni ženski lik godine. Aubrey je titularna protagonistica u filmu o licu naličju kapitalizma, zadužena bivša studentica koja radi nezahvalan posao i spaja kraj s krajem dok joj se ne ukaže prilika za brzu ilegalnu zaradu putem lažnih kreditnih kartica. Kad se Emily pronađe u tome, najednom se nađe u podzemnom svijetu Los Angelesa. Karakterna drama se tada neprimjetno pretvara u napeti krimi-triler s nekim od najtenzičnijih scena godine (kupovina auta) i intrigantnim podtekstom o suodnosu mladih milenijalaca i modernog kapitalizma na prečacima (do) “američkog sna”. Emily je predstavnica milenijalaca, ali i svih potlačenih ljudi za koje su njezine (re)akcije katarzične. “Seronje će ti samo uzimati dok ne postaviš prokleta pravila za sebe”.

---

image

’Blizu’

---

14. BLIZU (Lukas Dhont, Belgija)

Redatelj Lukas Dhont (“Djevojka”) umješno evocira bezbrižno, gotovo rajsko djetinjstvo (trčanje kroz polja dalija u poetskom usporenom pokretu) omotano zaštitničkim balonom prije nego što taj balon pukne i ostavi nezaštićene dječake na pragu adolescencije da se snalaze kako znaju i umiju, makar skrivali ono što možda jesu da se uklope u društvo.

Dvojica 13-godišnjih dječaka najbolji su prijatelji, bliski poput braće, a možda i još bliži. Njihova bliskost i povezanost pukne pod pritiskom okoline vršnjaka koji misle da su par, uslijed čega jedan od njih (odlični Eden Dambrine) zahladi odnose i posveti se hokeju kao dokazivanju muškosti. Koja je ljubav posrijedi, tj. jesu li oni zaljubljeni, manje je bitno. “Close” je ponajprije lirska melodrama neizbježnom kraju idiličnog djetinjstva i početku manje idilične adolescencije. Blizu remek-djela.

---

image

’Apollo 10,5’

---

15. APOLLO 10,5: DJETINJSTVO U SVEMIRSKO DOBA (Richard Linklater, SAD)

Kako je (bilo) biti u određenom vremenu i na određenom mjestu vječna je inspiracija za Richarda Linklatera (“Prije sumraka”, “Odrastanje”) koji je sada snimio film o vlastitom djetinjstvu krajem “space age” šezdesetih u Houstonu kad su sve oči bile uprte u NASA-u. Glavni lik je klinac i njegovim dječjim očima promatramo zbivanja opisana u nedavnim filmovima poput “Prvog čovjeka” i “Apolla 11”.

Klinac kao klinac zamišlja da je i sam postao astronaut, što “Apollu 10,5” daje fantazijski odmak, potenciran i pogođenom rotoskopskom animacijom. “Apollo 10.5” je definicija reminiscencije. Linklater miješa stvarna sjećanja, bujnu dječju maštu i sanjarenja prilikom evokacije i rekonstrukcije jednog ekstraordinarnog trenutka u ljudskoj povijesti. Društveno-povijesni kontekst je u drugom planu, a u prvom krasna priča o djetinjstvu i odrastanju u svemirsko i bilo koje drugo doba.

---

image

’Crvena raketa’

Drew Daniels/Collection Christophel Via Afp
---

16. CRVENA RAKETA (Sean Baker, SAD)

Ako je Emily najnezaboravniji ženski lik godine, muški je Mikey Saber, nevjerojatna kreacija režisera/scenarista Seana Bakera i glumca Simona Rexa u “comeback” ulozi, u isti mah magnetičan i odbojan. Mikey je propali porno-glumac i iz Hollywooda se vraća kući u rodni Teksas. No, Mikey se nije vratio podvijena repa, da ne kažemo nečeg drugog.

On u rupčagi od malog industrijskog grada glumi da je faca kako bi (novčano) iskoristio svakoga koga može ne bi li opet otišao u Hollywood, od (bivše) žene do 17-godišnje zaposlenice u dućanu krafni (Suzanna Son) koju namjerava načiniti porno-zvijezdom. “Crvena raketa” je osovljena oko muljatora Mikeyja, ali daje autentičan presjek ruba američkog društva i svakodnevice njegovih marginalaca, nesuđenih sanjara američkog sna. Baker je nanovo ljudski suosjećajan i društveno-kritički razoran u trećem uzastopnom “indie” biseru nakon “Mandarine” i “Projekta Florida”.

---

image

‘Ne govori zlo‘

---

17. NE GOVORI ZLO (Christian Tafdrup, Nizozemska/Danska)

Bila je ovo dobra godina za horore (“Vrisak”, “Crni telefon”, “Piggy”, “Muškarci”, “Nevini”, “Nikako”, “Bodies Bodies Bodies”, “Smiješak”, “Meni”...), no titulu najstrašnijeg i najšokantnijeg zaslužuje “Ne govori zlo”. Film započinje razmjerno nevino, upoznavanjem dviju obitelji na ljetnim praznicima, nakon čega nizozemska familija kao utjelovljenje europske desnice poziva dansku (simbol ljevice) u goste za vikend.

Psihološka nelagoda polako raste u sporogorećem hororu prije nego što domaćini otkriju pravo lice i gosti shvate da su zarobljeni u snomorici, dijelom i svojom krivicom jer to “dopuštaju”. (Pre)opterećeni su pristojnošću i ne žele uvrijediti nikoga da ne izgube obraz, makar izgubili živote. Satira političke korektnosti tinja u filmu koji koketira i s “östlundovskom” crnom komedijom u svrhe lažnog opuštanja tenzija prije finalnog zategnuća u krajnje neugodnoj završnici. Finale ostavlja gledatelja zanijemjelog, bez riječi, kao da mu je maca pojela jezik.

---

image

’Sve u isto vrijeme’

Ley Line E/Collection Christophel Via Afp
---

18. SVE U ISTO VRIJEME (Daniel Kwan-Daniel Scheinert, SAD)

Beskrajnost multiverzuma kreativnije je istražena u “Everything Everywhere All At Once” u odnosu na “Doctor Strange 2”. “Svemir je mnogo veći nego misliš”, kaže netko. A tek multisvemir. Svaki put kad se čini da bi “Sve u isto vrijeme” mogao (p)ostati izgubljen u multisvemiru, kreativni film pronalazi samoga sebe i neku novu inspiraciju. Nadahnuće je multiverzumsko i nepresušno za redateljski dvojac Daniel Kwan-Daniel Scheinert. Hollywoodski akcijski SF blockbusteri poput “Matrixa” i hongkonški kung fu akcići u kakvima je glumila Michelle Yeoh, američke drame/komedije visokog koncepta i azijski festivalski filmovi, egzistencijalno-nadrealni Charlie Kaufman i kolorno stilizirani Wong Kar Wai... Sve te kontradikcije isprepleću se poput paralelnih svemira u podjednako bizarnom i zabavnom, čudnom i čudesnom filmu. Sve u isto vrijeme.

---

image

’Trokut tuge’

---

19. TROKUT TUGE (Ruben Östlund, Švedska)

Treba respektirati što je Ruben Östlund napravio s “Triangle Of Sadness”, ne računajući samo angažman našeg Zlatka Burića. Ponovno je, nakon “Kvadrata”, prozvao elitni sloj društva kojem i sam pripada, te usput osvojio Zlatnu palmu i Europskog Oscara. No, Östlundovo ruganje je sada dvostruke naravi i dvostruko subverzivnije. Satira o klasnim razlikama i izvrnutim vrijednostima modernog svijeta, koji se ljulja i tone poput jahte u filmu, proziva i donji sloj društva kad pripadnici niže klase dade moć. Povrh toga, redatelj je festivalski art film negdje oko polovice pretvorio u urnebesni crnohumorni “rigoletto” s tjelesnim izlučevinama kakve teku u hollywoodskim komedijama. Središnji dio “Trokuta tuge” je za anale: gledatelj se simultano smije i poseže za tabletama protiv mučnine.

---

image

’Avatar 2’

---

20. AVATAR: PUT VODE (James Cameron, SAD)

Ljudi kao da nisu naučili kako Jamesa Camerona nikad ne treba otpisivati. Čak i kad se čini da bi mu se napokon mogao zalomiti promašaj, Cameron to opovrgne, kao sad s nastavkom “Avatara” koji s lakoćom zasjenjuje sve superherojske blockbustere. Potpisnik ovih redaka osobno preferira Camerona u razdoblju od “Terminatora” do “Titanica”, ali i “Avatar 2” je vizualno čudesan i emotivno uslojen spektakl u njegovu stilu, iznimno spektakularne akcije i podrobne profilacije likova. Tehnološki još revolucionarniji (“podvodni” 3D) i ekološki angažiraniji, “Put vode” doseže vrhunce kad zaroni u bezdane Pandorina velikog plavetnila. Cameron orkestrira čaroliju prvog reda, neviđeni onozemaljski doživljaj i dosad najimerzivnije filmsko iskustvo kakvo se može doživjeti samo na filmu i samo u kinu.

---

Što još (ne) gledati?

Na ovoj “užoj” listi moglo se naći još filmova koje vrijedi barem spomenuti u nekoj od kategorija...

ČASTAN SPOMEN: “Double bill” dvojice redatelja, Guillerma Del Tora (“Ulica noćnih mora”, “Pinokio”) i Ulricha Seidla (“Rimini”, “Sparta”)

FESTIVALSKI/ART/NEZAVISNI/OSKAROVSKI:Lunana”, “Saint Omer”, “Nevini”, “Misa”, “Ubojstvo eunuha Khana”, “Povratak u prah”, “Moja praznina i ja”, “Jednog lijepog jutra”, “Alcarras”, “Korzet”, “Čudo”, “Put pod noge”, “CODA”, “Belfast”, “Benedetta”, “Mračna kći”, “Vrijeme armagedona”, “Zalazak sunca”, “Elvis”, “Suvenir 2. dio”, “Atena”, “Na zapadu ništa novo”...

IZMEĐU FESTIVALSKOG I ŽANROVSKOG: "Sjevernjak", kad vikinški Conan sretne Bergmana.

ANIMIRANI: Mačak u čizmama 2” i “Belle: Zmaj i pjegava princeza”, podjednako izvrsni, bolji od dobre “Crvene pande”, “Morske nemani”...

DOKUMENTARCI:Summer Of Soul”, Oscar je otišao u prave ruke. Tu je i “Flee”.

UGODNO IZNENAĐENJE:Pad” i “Zvijer”, stvoreni za vertikalno-horizontalni “survival” maraton. Ne zaboravimo i “Meni” te “Priliku života” s Adamom Sandlerom.

AKCIJA: "Plaćenik". Baš pošten akcijski triler.

HOROR: Od u glavnom tekstu nabrojanih prednjači “Vrisak”. Lijepa posveta “za Wesa”. Vrijedi notirati i Cronebergov “comeback” sa “Zločinima budućnosti”.

KOMEDIJA: Trgovci 3”, ima komedije za starce.

PODCIJENJENI: Cyrano”, “Tri tisuće godina čežnje”, “Električni život Louisa Waina”. Tri filma koji su zavrijedili trostruko veću ljubav.

PRECIJENJENI:Prey”. Solidan, ali ne toliko dobar da ga se proglasi najboljim filmom o Predatoru iza originala. Ljudi očito nisu gledali “Predatora 2”. Slijede “Kimi”, “Tragedija Macbetha”, “Košnica”, “Dobra sestra” i “Bardo”.

RAZOČARANJA: Sivi čovjek”, tresla se brda, rodilo se niš’. Očekivalo se više i od “Mrtav za dolar”, “Doktora Strangea 2”, “King’s Mana”, “Black Panthera 2”, završne “Noći vještica”, nastavka “Začarane”, “Lamborghinija”, “The Tender Bar”...

PROPUSTILI STE, NE GLEDAJTE: Bilo je dosta loših, slabih ili osrednjih filmova. Evo poduže liste za izbjegavanje bez nekog posebnog reda... “BigBug”, “Za šaku osvete”, “Strava iz dubina”, “Morbius”, “U mjehuru”, “Presretač”, “Toplinski val”, “Polje straha”, “Panama”, “Studio 666”, “Mamac”, “Paukova glava”, “Eraser: Ponovno rođenje”, “Crna lokacija”, “Pepeljuga”, “Opasne veze”, “Boksač: Život Jema Belchera”, “Arthurovo prokletstvo”, “Autocesta spasa”, “Mjesto usijanja”, “Slijepi putnik”, “Pozivnica za pakao”, “Morski pas ljudožder”, “365 dana: Ovaj dan”, “Još 365 dana”, “Poslije svega: Zauvijek sretni”, “Laku noć, mamice”, “Trebao si otići”, “Đavolji plijen”, “Terrifier 2”, “Škola dobra i zla”, “Vruća linija”, “Lou”, “Zemlja sna”, “Ljubav u božićno doba”, “Poker Face”, “Nestajanje”, “Seks fantazije”, “Nasljedstvo”, “Taurus”, “Čovjek iz Toronta”, “Vrijeme za mene”, “Daleko od ulice”, “Pucaj i bježi”, “Sjećanja ubojice”, “Umri u obračunu”, “Vrag u podzemlju”, “Seansa”, “Vikend u Hrvatskoj”, “U sjeni zavjere”, “Moonfall”, “Besramno”, “Telefon g. Harrigana”, “Potpaljivačica”, “Bez signala”, “Ja sam Zlatan”, “Američka noć”...

---

---

Izvedbe, scene i filmaši za nezaborav

Ženske uloge: Ana De Armas ("Plavuša"), Aubrey Plaza ("Emily kriminalka"), Lea Seydoux ("Jednog lijepog jutra"), Tang Wei ("Dvostruka prijevara"), Michelle Williams ("Fabelmanovi"), Nicole Kidman ("Being The Ricardos"), Jessica Chastain ("Oči Tammy Faye"), Michelle Yeoh ("Sve u isto vrijeme"), Vicky Krieps ("Korzet"), Cate Blanchett ("Ulica noćnih mora")...

Muške uloge: Paul Mescal ("Poslije sunca"), Joaquin Phoenix ("Idemo, idemo"), Austin Butler ("Elvis"), Simon Rex ("Crvena raketa"), Anthony Hopkins ("Vrijeme armagedona"), Jason Isaacs ("Misa"), Zlatko Burić ("Trokut tuge"), Ben Affleck ("The Tender Bar"), Tim Roth ("Zalazak sunca")...

Glumačka otkrića: Catherine Clinch ("Tiha djevojka"), Eden Dambrine ("Blizu"), Frankie Corio ("Poslije sunca"), Cooper Hoffman i Alana Haim ("Licorice Pizza"), Suzanna Son ("Crvena raketa")

Likovi za pamćenje: 1. Emily ("Emily kriminalka") 2. Mike Saber ("Crvena raketa") 3. Seo-rae ("Dvostruka prijevara") 4. Dimitri i kapetan Smith ("Trokut tuge") 5. Pingvin ("The Batman")

Scene/prizori za sva vremena: 1. "Under Pressure" ("Poslije sunca") 2. Projekcija filma na dlanovima ("Fabelmanovi") 3. Yangova sjećanja ("Poslije Yanga") 4. Susret Mavericka i Icemana ("Top Gun 2") 5. Prvi zaron u more Pandore ("Avatar 2") 6. Trk za mamom i tatom ("Tiha djevojka") 7. Batmanovo koračanje prema vozilu okrenutom na krov ("The Batman") 8. "Heroes" ("Moonage Daydream") 9. "Zato jer nam dopuštate!" ("Ne govori zlo") 10. Rigoletto ("Trokut tuge") 

In memoriam: U protekloj godini izgubili smo Petera Bogdanovicha, Gasparda Uliela, Ivana Reitmana, Williama Hurta, Raya Liottu, Jamesa Caana, Wolfganga Petersena, Jean-Luc Godarda, Sidneya Poitiera, Jean-Louisa Trintignanta, Vangelisa, Louise Fletcher, Oliviju Newton-John, Freda Warda, Philipa Bakera Halla, Robbieja Coltranea, Paula Sorvina, Davida Warnera, Pelea...

---

---

400+ filmskih recenzija

Treću godinu zaredom naš kritičar je ispisao iznimno impresivnu brojku filmskih recenzija, ukupno preko 400 (točnije 408), od novijih filmova u kinima, na festivalima ili u kućnim kinima, do starijih, obilježavajući obljetnice potonjih ili upriličujući njihove retro(per)spektive. Tu je i brdo ostalih tekstova poput (ekskluzivnih) intervjua, in memoriama, recenzija serija...

---

---

Za listu 2023.

Lista je složena od filmova koji su u Hrvatskoj tijekom 2022. imali (pret)premijere u kinima, na festivalima, streamingu i u online videotekama. Potencijalni kandidati za listu koji će (kino)premijeru imati u prvom tromjesečju ove godine ("Tar", "The Banshees Of Inisherin"...) ostat će za "best of" 2023.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Merie Weismiller Wallace /Photo12 Via Afp Scott Garfield/Scott Garfield /Photo12 Via Afp Warner Bros. - Dc Entertainment/Collection Christophel Via Afp Drew Daniels/Collection Christophel Via Afp Ley Line E/Collection Christophel Via Afp

Merie Weismiller Wallace

‘Fabelmanovi‘


’Poslije sunca’


’Moonage Daydream’


’Licorice Pizza’


’Dvostruka prijevara’

/Photo12 Via Afp

’Idemo, idemo’

Scott Garfield/Scott Garfield

’Top Gun: Maverick’

/Photo12 Via Afp

’Plavuša’


’Rupa’


’Tiha djevojka’


’Poslije Yanga’


’Emily kriminalka’


’Blizu’


’Apollo 10,5’


‘Ne govori zlo‘


‘Ne govori zlo‘


’Trokut tuge’


’Avatar 2’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/uvijek-se-mogu-naci-biseri-ako-znate-gdje-gledati-i-drzite-oci-sirom-otvorene-ovo-je-lista-najboljih-filmova-2022-godine-prema-misljenju-naseg-kriticara-1254675 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ef4415499925d5972bb143d8265b663bb7fd3f6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uvijek+se+mogu+na%C4%87i+biseri+ako+znate+gdje+gledati+i+dr%C5%BEite+o%C4%8Di+%C5%A1irom+otvorene%3A+filmovi+2022.+po+izboru+kriti%C4%8Dara+SD&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fuvijek-se-mogu-naci-biseri-ako-znate-gdje-gledati-i-drzite-oci-sirom-otvorene-ovo-je-lista-najboljih-filmova-2022-godine-prema-misljenju-naseg-kriticara-1254675 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fuvijek-se-mogu-naci-biseri-ako-znate-gdje-gledati-i-drzite-oci-sirom-otvorene-ovo-je-lista-najboljih-filmova-2022-godine-prema-misljenju-naseg-kriticara-1254675 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK SPECIJAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK SPECIJAL

Uvijek se mogu naći biseri ako znate gdje gledati i držite oči širom otvorene: filmovi 2022. po izboru kritičara SD

5. siječnja 2023. - 21:38

Činilo se kao da je bilo jučer kad smo u prvim danima siječnja 2022. gledali “Mračnu kći” i “Kings’Man: Početak”, a u međuvremenu smo dočekali “Avatara 2”, došli do kraja godine i zakoračili u 2023. Godina je proletjela brzinom mlažnjaka iz “Top Guna 2” kojim je Maverick napravio “comeback”.

Maverick je ljetos potvrdio i “comeback” kina nakon što su ga najavili Batman i Doktor Strange. Pandemija je 2022. popustila i blockbusteri su se prilično raspištoljili, formirajući top-ten najgledanijih filmova godine. U tom top-tenu prednjače franšizni naslovi (nastavci itd.), što ne ukazuje na kreativnost, ali neki od njih su srećom bili kreativni, a kinohitom je npr. postao i jedan neblockbusterski i nefranšizni “Elvis”.

No, opet, film nije samo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:16