StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Tom i Jerry‘: Igrica mačke i miša

2. ožujka 2021. - 20:07

"Oprostite, malo je animiran", ispričava se vlasnik nemirnog buldoga Spikea u jednoj sceni "Toma i Jerryja", dugometražnog poluigranog-poluanimiranog filma o legendarnom mačak-miš dvojcu koji je stigao u kina nedugo nakon što su kratkometražni crtići Williama Hanne i Josepha Barbere proslavili 80. obljetnicu.

Mogao se netko ispričati i za Toma i Jerryja, s obzirom koliko su destrukcije napravili u filmu. Svejedno, isprika služi kao očita poveznica između filma "Tom and Jerry" redatelja Tima Storyja i poluigranog-poluanimiranog klasika "Who Framed Roger Rabbit" oskarovca Roberta Zemeckisa.

FILM: Tom and Jerry; komedija; SAD, 2021. REŽIJA: Tim Story ULOGE: Chloë Grace Moretz, Michael Pena DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

"Tko je smjestio Zeki Rogeru" je krajem osamdesetih napravio kinematografsku revoluciju kreativnim Zemeckisovim spojem igranog i animiranog filma, ubacivši detektiva Boba Hoskinsa u svijet crtića u kojem je glavnu riječ vodila "noirovska" fatalna žena Jessica Rabbit s glasom Kathleen Turner.

"Nisam kriva, samo sam tako nacrtana", (o)pravdala se Jessica Rabbit. Referencija u "Tomu i Jerryju" je očita i smislena. Da nije bilo "Rogera Rabbita", ne bi bilo ni ovog filma, ali ni mnogih koji su u međuvremenu više ili manje uspješno pospojili "live action" i "animation", odnosno igrano-filmsku akciju i animaciju, kao što su, recimo, "Space Jam", "Alvin i vjeverice", "Petar Zecimir" i "Sonic Superjež".

No, postoji svjesna razlika u dvije riječi isprike – "animiran" i "nacrtana". Tom i Jerry su dobili računalni animirani tretman u novom filmu, a ne rukom crtani kao u starim klasicima. Bilo je to za očekivati, shodno tome da tradiconalna animacija danas jedva opstoji u budžetiranijim projektima i kompjuterska kolo vodi.

Olakotna okolnost je da su Tom i Jerry računalno animirani na "crtani" način, tj. nisu očito kompjuterizirani kao vjeverice iz "Alvin and the Chipmunks", Zecimir iz "Peter Rabbit" ili, u nešto manjoj mjeri, Sonic iz "Sonic The Hedgehog". Svakako su ugodniji oku, prilično nalik sebi iz starih dobrih crtića i još uvijek prepoznatljivi generacijama gledatelja koji su s njima provodili sretna djetinjstva od davne 1940. naovamo, posebice prirodnije animirani Jerry.

Ipak, ostaje žal što se autori, kad su već odbili poći klasičnom "full animation" rutom, nisu odlučili napraviti metafilmsku inverziju "Tko je smjestio Zeki Rogeru" i načiniti da Tom i Jerry izađu iz crtanog svijeta i nađu se u ljudskom, a ne ih ostaviti "negdje između".

U svijetu filma "Tom and Jerry", naime, sve životinje su animirane (golubovi, psi, paunovi slonovi, tigrovi...), počevši od titularnog mačka i miša koji se nađu u luksuznom newyorškom hotelu i ratuju za teritorij baš u vrijeme kad nova event menadžerica Kayla (Chloë Grace Moretz) priprema visokoprofilni događaj – indijsko vjenčanje Bena i Preete (Colin Jost, Pallavi Sharda).

To je neobičan koncept na koji se treba naviknuti, premda je svakako i to bolje od opcije da su beštije, trendovski, djelo očite kompjuterske animacije a la novi "Kralj lavova" i "Dolittle", neovisno o njezinoj fotorealističnosti. Kako bilo, "Tom i Jerry" bi više mogli biti po guštu nekim novim klincima nego njihovim roditeljima koji su kao djeca gledali kratke crtiće.

Film je to za generaciju "Alvina i vjeverica", "Petra Zecimira" i "Sonic Superježa", a ne "Rogera Rabbita", kako vizualno, tako i kvalitativno. Starijim gledateljima bit će drago vidjeti "trade-mark" trenutke izvornih crtića poput bijelih očiju u crnom mraku ili klasičnih scena "slapstick" komedije, tipa da Jerry zatvori prozor preko Tomovih prstiju i baci kuglu na njegovu ruku dok prebire po tipkama klavira.

Naravno, tu je i Tomovo zasukavanje rukava za tučnjavu i popravljanje čvoruge na glavi buldoga, najprije rukom, potom i čekićem. Doslovna igra mačka i miša između dvojice najboljih neprijatelja ili najgorih prijatelja znade biti zaigrana u nostalgičnom "hommage" evociranju omiljenih trenutaka kratkometražnih animiranih filmova.

Međutim, s vremenom se igra istroši, tj. postane repetitivna za "veliše" kojima ostaju popkulturne filmske referencije na Hannibala Lectera itd. Mališi s okicama naviknutima na spektakle pikselizirane slike sigurno će se više zabavljati u blockbusterskim rusvajima Toma i Jerryja koji će ovaj put snositi posljedice za počinjenu štetu i naučiti lekciju. "Morate se prestati tući", govori im Kayla. Na kraju će i prestati... do početka idućeg filma.

Reanimacija box-officea

U filmu nema Mrvice i buldogova sina, ali ne znači da ih neće biti u nastavku. "Tom i Jerry" se dobro otvorio u američkim kinima i reanimirao box-office, zaradivši 13.7 milijuna dolara. To je treće najbolje otvaranje u SAD-u otkako je pandemije nakon "Tenetovih" 20 milijuna, odnosno 16.7 koliko je utržila "Wonder Woman 1984". Film se, s obzirom na okolnosti, fino otvorio i u hrvatskim kinima, gdje ga je u prvom vikendu vidjelo 12.049 gledatelja i zaradio je 441.043 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 11:06