StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Ruby: Tinejdžerica Kraken‘: Pustite krakenicu!

Piše Marko Njegić
19. kolovoza 2023. - 15:33

Nindža kornjačama nije lako biti tinejdžer, kao ni jednom spidermanu Peteru Parkeru. No, jednako teško je i krakenici Ruby Gillman. Kornjače su mutanti, Parkera je ugrizao radioaktivni pauk, a Ruby u sebi skriva mitološko divovsko morsko čudovište. “Ruby: Tinejdžerica Kraken” (“Ruby Gillman, Teenage Kraken”) nastavlja tradiciju filmova posvećenih turbulentnom “teen” razdoblju s preobrazbama likova drukčijih od okoline kao metaforom za pubertet i adolescenciju.

Ulozi za likove poput Ruby još su veći u odnosu na “prosječne” tinejdžere. Kao da nije dosta što se hrvaju sa standardnim tinejdžerskim problemima poput prilagođavanja u školi, zaljubljivanja i odlaska na maturalnu zabavu, oni se na putu samootkrića suočavaju i sa samima sobom, tražeći odgovor na pitanje tko su/što su, ali zato i simboliziraju svakog tko je drukčiji i odašilju poruku o toleranciji i prihvaćanju.

FILM: Ruby Gillman, Teenage Kraken; animirana fantazija; SAD, 2023. REŽIJA: Kirk DeMicco i Faryn Pearl GLASOVI: Mia Melcher, Jasna Palić Picukarić DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: *** ½

“Ruby: Tinejdžerica Kraken” nasljeđuje metaforičke animirane filmove tog tipa poput “Luke” i “Crvene pande” u produkciji Pixara, a nastavlja dugu tradiciju crtića o morskim likovima, od “Male sirene” i “Potrage za Nemom”, do “Ponyo na litici kraj mora” i “Potrage za Dorom”.

Studio DreamWorks (serijal “Shrek”, “Kung Fu Panda”, “Madagaskar”, “Čudovišta protiv izvanzemaljaca”, “Turbo”, “Kako izdresirati zmaja”, “Mali šef”, “Trolovi”, “The Croods”...) već je imao jedan podvodni animirani film, “Riba ribi grize rep” ili “Shark Tale”. Međutim, ovo je njegov prvi crtić sa snažnim glavnim ženskim likom, tj. fokusiran na heroinu čijoj baki, krakenskoj kraljici oceana, glas u izvornoj verziji, smisleno, posuđuje ikona feminizma Jane Fonda.

Iako se može reći da se “Ruby Gillman, Teenage Kraken” šlepa na “Turning Red”, uz osnovnu razliku da se sada tinejdžerica pretvara u krakensku oceansku neman umjesto divovsku crvenu pandu, DreamWorksov projekt ovog ljeta nije zaslužio ostati u sjeni “Elemenata”, ako ne animiranog “Spider-Mana”.

“Tinejdžerica Kraken” uspijeva zaiskriti osobnošću i djelomično pronaći vlastito “ja”, čak i u odnosu na prethodne morske animirane filmove, pa i izvrnuti naglavačke ustaljenu mitologiju o krakenima i oceanskim stvorenjima. Krakeni nisu strašna čudovišta koji potapaju brodove. Nisu ni monstrumi iz spektakala poput “Sudara Titana” (“Pustite Krakena!”) i “Mega 2”.

Naime, krakeni su zaštitnici oceana od – sirena. Arielovska crvenokosa sirena kao negativka? Subverzivno, posebice u ljetnoj sezoni kad izašla i igrana verzija Disneyjeva crtića “Little Mermaid”, što podsjeća na okršaj “Armagedona” s “Godzillom” iz ljeta 1998. godine.

Animirani film uspostavlja mitologiju o ratu krakena i sirena. Rat je završio kad je Rubyna mama porazila sirensku kraljicu i sklonila na sigurno trouzbac koji je u rukama sirena pogibeljan za krakena. Naravno, do rata će ponovno doći, ali dotad upoznajemo Ruby i njezinu plavkastu obitelj, infiltriranu među ljude u priobalnom gradiću (“Ako itko pita, mi smo iz Kanade”).

Mama, protektivna poput učitelja Splintera, upozorava Ruby da ne smije doći u doticaj s morem, niti biti na brodu. Baš na brodu se treba dogoditi maturalna zabava koju netko nazove “postkolonijalnim patrijarhalnim konstruktom”. Možda i zato Ruby bi najradije pozvala Connora, samo nema hrabrosti. Kad Connor upadne u valovito more, Ruby smjesta skače za njim da ga spasi i ocean potakne transformaciju u gigantskog krakena koji se probudi u njoj.

Pretvaranje je David Cronenberg za klince, a sam koncept da se krakeni skrivaju među ljudima podsjeća na Supermana, premda su njihove moći “kind of amazing”. Nekako je nevjerojatna i animacija, spektakularna i taktilna, s puno detalja, osobito kad crtić zaroni ispod površine mora, posjeti kraljevstvo krakena i podvodni vulkan smrti, prikazujući svijet nalik oceanskoj Pandori.

Završnica je blockbusterska sa sudarom morskih titana, ali pored vizualnog spektakla zainteresirana i za pomirivanje triju generacija krakenskih žena. Ruby, mama i baka pomiruju međusobne konflikte da bi udružile moći i savladale moćnu sirenu naoružanu trozupcem, podsjećajući na Laurie Strode, njezinu kćerku i unuku u borbi protiv Michaela Myersa u “Noći vještica”. Pustite krakenicu!

Još uvijek na repertoaru

Crtić se pokazao izdržljivim u hrvatskim kinima i još uvijek se redovno prikazuje, preko sedam tjedana od početka distribucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:18