stdClass Object ( [id] => 1118032 [title] => ‘Ostani uz mene‘: Djeca u vremenu [alias] => ostani-uz-mene-djeca-u-vremenu [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tračnice djetinjstva vode nas natrag do predivnog filma "Ostani uz mene" ("Stand By Me", 1986.), snimljenog prema kratkoj priči Stephena Kinga, koji ovih dana obilježava 35. godišnjicu. To su tračnice po kojima su hodala četiri najbolja prijatelja, Gordie LaChance, Chris Chambers, Teddy Duchamp i Vern Tessio (Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell). S njima četvoricom bilo je lako sprijateljiti se s ove strane ekrana.

Bilo je i još uvijek jest lako gledateljima prepoznati sebe ili svoje prijatelje iz djetinjstva u svakome od likova pojedinačno, pa i skupno. Neki su vidjeli sebe ili nekog svog prijatelja u Gordieju, neki u Chrisu, neki u Teddyju, neki u Vernu. Neki su, pak, u sebi podjednako imali dio Gordieja, Chrisa, Teddyja i Verna.

---

FILM: Stand By Me; avanturistička drama; SAD, 1986 REŽIJA: Rob Reiner ULOGE: Wil Wheaton, River Phoenix OCJENA: *****

---

Svakako, njihovo djetinjstvo je bilo naše. Naše djetinjstvo je bilo njihovo. Povezanost je neraskidiva. A djetinjstvo je bilo odavno "ako mjerimo u godinama", kako na početku filma pripovijeda jedan od njih, stariji pisac Gordie kao Kingov supstitut (Richard Dreyfuss).

Pripovjedaču se u jednu ruku čini da je jučer bio dijete, kao i nama, ali godine pokazuju da je to bilo davnije. Naime, Gordie i ekipa živjeli su posljednje dane djetinjstva u ljeto 1959. godine. Međutim, film o njihovom djetinjstvu je snimljen 1986. i time simultano tipovao na dvije generacije gledatelja – one koji su bili djeca pedesetih i one koji jesu djeca osamdesetih, dakle u prošlom i realnom vremenu.

Stariji gledatelji preko filma su se nostalgično prisjećali vlastitih dogodovština i prijatelja iz djetinjstva, kao što to radi Gordie. Mlađi gledatelji su doživljavali/proživljavali djetinjstvo Gordieja i ekipe zajedno sa svojim, nesvjesni da stvaraju buduća (filmska) sjećanja.

Tako genijalno transgeneracijski postavljen, pokrivajući široki raspon godina u životu jednog lika, "Ostani uz mene" je bezvremen (i ponajbolji) film o odrastanju i minulom djetinjstvu, nekom prošlom s(a)vršenom vremenu koliko god da je u datom trenutku izgledalo kao da će trajati zauvijek.

No, to je i film koji je prošlosti i sadašnjosti pripajao i budućnost, misleći na buduće generacije. U ovih 35 godina izmijenile su se generacije i generacije gledatelja, prolazeći prirodni životni put od Gordieja mlađeg do Gordieja starijeg. Svaki gledatelj se može intimno poistovijetiti s filmom, ovisno o tome u kojoj je životnoj dobi Gordieja. Danas kad su klinci osamdesetih dosegnuli godine starijeg Gordieja, perspektiva je definitivno njegova, "flešbekovska".

---

---

Gordieja je jedan članak u novinama naveo da (u) mislima poleti do ljeta 1959. s trojicom prijatelja u fiktivnom gradiću Castle Rock koji je njemu (i njima) bio "cijeli svijet". "Prvi put sam vidio mrtvaca s 12 godina", priča Gordie, vraćajući se u 1959. godinu. Tada su on, Chris, Teddy i Vern krenuli u potragu za tijelom mrtvog klinca Raya Browera, kojeg je udario vlak, kako bi postali junaci kad otkriju gdje je i dojave to odraslima.

"Bit ćemo prvi koji će ga naći mrtvog klinca", nadaju se oni, no u potragu su krenuli i lokalni srednjoškolci predvođeni "bullyjem" Aceom Merrillom (Kiefer Sutherland). Avantura počinje, ali nešto drukčijeg tipa od "Družbe Goonies" s kojom dijeli ondašnju dječju zvijezdu Coreyja Feldmana ("Gremlini", "Izgubljeni dječaci").

"Stand By Me" je dramskiji odgovor na "Gooniese" i Rob Reiner ga režira više kao film ceste "na noge" nego dječju pustolovinu, koliko god da ne bježi od avanturističkog štiha, primjerice u uzbudljivoj sceni kad klinci prelaze most i moraju biti brži od vlaka što im huči za petama.

U svakom "road" filmu, putovanje je važnije od odredišta, no ovdje je važnost podjednaka. Tijekom putovanja likovi će naučiti više o sebi i svojim prijateljima, životu i smrti, a na kraju putovanja, kad se suoče sa smrtnosti, više neće biti isti, promijenit će se i odrasti, jer tračnice ih simbolički vode dalje od nevinosti djetinjstva i račvaju se prema nepoznatom svijetu odraslih.

Naizgled jednostavna priča kompleksnija je, refleksnija i filozofičnija nego se na prvi pogled čini uzme li se u obzir da, između redaka, film o esenciji djetinjstva, time i života zbog čega je prikladno životan, govori o neizježnosti smrti. Odnosno, o tome da čovjek od malih nogu putuje prema smrti (metafora beživotnog tijela Browera), ali i da na tom putu može spoznati dosta toga o životu, kao što će to spoznati likovi.

---

---

Karakterizacija likova je izvrsna i svaki nosi neku tešku prtljagu, znatno težu od ruksaka za školu. Recimo, Gordie ne može prežaliti smrt starijeg brata (John Cusack), najdražeg sina njegova oca (Marshall Bell) koji bi, čini se, radije htio da mu je otišao mlađi klinac. "Tog sam ljeta kod kuće postao nevidljivi dječak", prisjetio se Gordie.

Chris je odrastao u problematičnoj obitelji pa plaća danak utoliko što je automatski i sam dobio negativnu reputaciju u gradiću. Teddyju je mentalno nestabilni otac, ratni veteran, prislonio uho na štednjak. Vern je kukavica koji se boji svega. Svatko od njih će se suočiti sa sobom i svojim "demonima" u raznolikim situacijama (pijavice, susret s nepomičnim Browerom, sukob s Aceom) koje će ih formirati kao (buduće) ljude, a zajedno će biti jači.

Ključna riječ je "zajedno". Na svako gledanje filma imponira kako je Reiner režirao mlade glumce, izvukao najbolje iz njih (prednjači talentirani Phoenix i njegove sirove emocije) i uhvatio gotovo naturalistički duh njihova prijateljstva, zajedništva i općenito djetinjstva i dječaštva.

Ugođaj djetinjstva je opipljiv, kao i prijateljska kemija, naročito između Gordieja i Chrisa. Uvjereni smo da su Gordie, Chris, Teddy i Vern zapravo prijatelji, a ne da glumci, njihovi tumači, "glume" to prijateljstvo. "Nisam nikad imao prijatelje kasnije u životu kao one u dobi od 12 godina", zaključit će Gordie sa sjetom. Reiner hvata trenutke dobrog/najboljeg provoda u djetinjstvu i dobi od 12 koji oblikuju uspomene.

Hvata momente kad klinci znaju ili misle da znaju tko su i kamo idu ("jednog dana bi mogao biti spisatelj"), kad uče prve lekcije o razlici između legende i stvarnosti (opasni pas iz susjedstva nije baš tako opasan kako se priča), kad strahuju da će ih tračnice života razdvojiti od prijatelja, ali i postaju svjesni da će samo jednom biti mladi i da ih je proživljeno iskustvo promijenilo i otvorilo im nove poglede ("grad se činio drukčijim, manjim").

Do kraja njihova putovanja, tj. do emotivne, bolno dirljive završnice filma, osobito ako se uzme u obzir tragična Phoenixova sudbina, opet imamo osjećaj da smo Gordieja i ekipu znali cijeli život. Da smo bili i ostali oni. Djeca u vremenu.

---

Mladi glumci u zvjezdanom usponu

"Stand By Me" je bio više no solidan kinohit sa zaradom od 50-ak milijuna dolara samo u Americi. Imao je samo jednu nominaciju za Oscara (adaptirani scenarij), ali bio nominiran za Zlatne globuse, nagrade Ceha redatelja... Neki mladi glumci su izrasli u zvijezde, posebice Phoenix i Sutherland, tu je i Bradley Gregg ("Strava u Ulici brijestova 3", "Generacija 1999."), a debitanta O'Connella sjećamo se iz filmova devedesetih poput "Vriska 2". Phoenix je, nažalost, preminuo 1993. u dobi od svega 23 godine, u trenutku kad se činilo da će ostvariti iznimnu karijeru. I Reiner je, dotad poznat po "This Is Spinal Tap", postao redateljska zvijezda: par godina kasnije snimio je rom-com hit "Kad je Harry sreo Sally", pa opet ekranizirao Kinga ("Misery"). P.S. "Ostani uz mene" se prikazuje 8., 9., 10. i 15. kolovoza na TV1000.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK OBLJETNICA 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-05 17:38:53 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-08 10:30:59 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-08-05 18:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 106 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862272.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862276.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862264.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862266.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862270.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862274.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862260.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862262.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/05\/18862268.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1284","hd_18862272_1920.jpg":"1920x1080","k_18862272_1280.jpg":"1280x1280","k_18862272_1024.jpg":"1024x1024","k_18862272_640.jpg":"640x640","k_18862272_480.jpg":"480x480","k_18862272_340.jpg":"340x340","k_18862272_220.jpg":"220x220","o_18862272_1280.jpg":"1280x856","o_18862272_1024.jpg":"1024x684","o_18862272_640.jpg":"640x428","o_18862272_480.jpg":"480x321","o_18862272_340.jpg":"340x227","o_18862272_220.jpg":"220x147","h_18862272_1280.jpg":"1280x854","h_18862272_1024.jpg":"1024x683","h_18862272_640.jpg":"640x427","h_18862272_480.jpg":"480x320","h_18862272_340.jpg":"340x227","h_18862272_220.jpg":"220x147","pp_18862272_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862272_1024.jpg":"805x1024","pp_18862272_640.jpg":"503x640","pp_18862272_480.jpg":"377x480","pp_18862272_340.jpg":"267x340","pp_18862272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1289","hd_18862276_1920.jpg":"1920x1080","k_18862276_1280.jpg":"1280x1280","k_18862276_1024.jpg":"1024x1024","k_18862276_640.jpg":"640x640","k_18862276_480.jpg":"480x480","k_18862276_340.jpg":"340x340","k_18862276_220.jpg":"220x220","o_18862276_1280.jpg":"1280x859","o_18862276_1024.jpg":"1024x687","o_18862276_640.jpg":"640x429","o_18862276_480.jpg":"480x322","o_18862276_340.jpg":"340x228","o_18862276_220.jpg":"220x147","h_18862276_1280.jpg":"1280x854","h_18862276_1024.jpg":"1024x683","h_18862276_640.jpg":"640x427","h_18862276_480.jpg":"480x320","h_18862276_340.jpg":"340x227","h_18862276_220.jpg":"220x147","pp_18862276_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862276_1024.jpg":"805x1024","pp_18862276_640.jpg":"503x640","pp_18862276_480.jpg":"377x480","pp_18862276_340.jpg":"267x340","pp_18862276_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1040","hd_18862264_1920.jpg":"1920x1080","k_18862264_1280.jpg":"1280x1280","k_18862264_1024.jpg":"1024x1024","k_18862264_640.jpg":"640x640","k_18862264_480.jpg":"480x480","k_18862264_340.jpg":"340x340","k_18862264_220.jpg":"220x220","o_18862264_1280.jpg":"1280x693","o_18862264_1024.jpg":"1024x554","o_18862264_640.jpg":"640x346","o_18862264_480.jpg":"480x260","o_18862264_340.jpg":"340x184","o_18862264_220.jpg":"220x119","h_18862264_1280.jpg":"1280x854","h_18862264_1024.jpg":"1024x683","h_18862264_640.jpg":"640x427","h_18862264_480.jpg":"480x320","h_18862264_340.jpg":"340x227","h_18862264_220.jpg":"220x147","pp_18862264_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862264_1024.jpg":"805x1024","pp_18862264_640.jpg":"503x640","pp_18862264_480.jpg":"377x480","pp_18862264_340.jpg":"267x340","pp_18862264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","hd_18862266_1920.jpg":"1920x1080","k_18862266_1280.jpg":"1280x1280","k_18862266_1024.jpg":"1024x1024","k_18862266_640.jpg":"640x640","k_18862266_480.jpg":"480x480","k_18862266_340.jpg":"340x340","k_18862266_220.jpg":"220x220","o_18862266_1280.jpg":"1280x843","o_18862266_1024.jpg":"1024x674","o_18862266_640.jpg":"640x421","o_18862266_480.jpg":"480x316","o_18862266_340.jpg":"340x224","o_18862266_220.jpg":"220x144","h_18862266_1280.jpg":"1280x854","h_18862266_1024.jpg":"1024x683","h_18862266_640.jpg":"640x427","h_18862266_480.jpg":"480x320","h_18862266_340.jpg":"340x227","h_18862266_220.jpg":"220x147","pp_18862266_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862266_1024.jpg":"805x1024","pp_18862266_640.jpg":"503x640","pp_18862266_480.jpg":"377x480","pp_18862266_340.jpg":"267x340","pp_18862266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18862270_1920.jpg":"1920x1080","k_18862270_1280.jpg":"1280x1280","k_18862270_1024.jpg":"1024x1024","k_18862270_640.jpg":"640x640","k_18862270_480.jpg":"480x480","k_18862270_340.jpg":"340x340","k_18862270_220.jpg":"220x220","o_18862270_1280.jpg":"1280x853","o_18862270_1024.jpg":"1024x682","o_18862270_640.jpg":"640x426","o_18862270_480.jpg":"480x320","o_18862270_340.jpg":"340x226","o_18862270_220.jpg":"220x146","h_18862270_1280.jpg":"1280x854","h_18862270_1024.jpg":"1024x683","h_18862270_640.jpg":"640x427","h_18862270_480.jpg":"480x320","h_18862270_340.jpg":"340x227","h_18862270_220.jpg":"220x147","pp_18862270_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862270_1024.jpg":"805x1024","pp_18862270_640.jpg":"503x640","pp_18862270_480.jpg":"377x480","pp_18862270_340.jpg":"267x340","pp_18862270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","hd_18862274_1920.jpg":"1920x1080","k_18862274_1280.jpg":"1280x1280","k_18862274_1024.jpg":"1024x1024","k_18862274_640.jpg":"640x640","k_18862274_480.jpg":"480x480","k_18862274_340.jpg":"340x340","k_18862274_220.jpg":"220x220","o_18862274_1280.jpg":"1280x844","o_18862274_1024.jpg":"1024x675","o_18862274_640.jpg":"640x422","o_18862274_480.jpg":"480x316","o_18862274_340.jpg":"340x224","o_18862274_220.jpg":"220x145","h_18862274_1280.jpg":"1280x854","h_18862274_1024.jpg":"1024x683","h_18862274_640.jpg":"640x427","h_18862274_480.jpg":"480x320","h_18862274_340.jpg":"340x227","h_18862274_220.jpg":"220x147","pp_18862274_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862274_1024.jpg":"805x1024","pp_18862274_640.jpg":"503x640","pp_18862274_480.jpg":"377x480","pp_18862274_340.jpg":"267x340","pp_18862274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1288","hd_18862260_1920.jpg":"1920x1080","k_18862260_1280.jpg":"1280x1280","k_18862260_1024.jpg":"1024x1024","k_18862260_640.jpg":"640x640","k_18862260_480.jpg":"480x480","k_18862260_340.jpg":"340x340","k_18862260_220.jpg":"220x220","o_18862260_1280.jpg":"1280x858","o_18862260_1024.jpg":"1024x686","o_18862260_640.jpg":"640x429","o_18862260_480.jpg":"480x322","o_18862260_340.jpg":"340x228","o_18862260_220.jpg":"220x147","h_18862260_1280.jpg":"1280x854","h_18862260_1024.jpg":"1024x683","h_18862260_640.jpg":"640x427","h_18862260_480.jpg":"480x320","h_18862260_340.jpg":"340x227","h_18862260_220.jpg":"220x147","pp_18862260_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862260_1024.jpg":"805x1024","pp_18862260_640.jpg":"503x640","pp_18862260_480.jpg":"377x480","pp_18862260_340.jpg":"267x340","pp_18862260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1272","hd_18862262_1920.jpg":"1920x1080","k_18862262_1280.jpg":"1280x1280","k_18862262_1024.jpg":"1024x1024","k_18862262_640.jpg":"640x640","k_18862262_480.jpg":"480x480","k_18862262_340.jpg":"340x340","k_18862262_220.jpg":"220x220","o_18862262_1280.jpg":"1280x848","o_18862262_1024.jpg":"1024x678","o_18862262_640.jpg":"640x424","o_18862262_480.jpg":"480x318","o_18862262_340.jpg":"340x225","o_18862262_220.jpg":"220x145","h_18862262_1280.jpg":"1280x854","h_18862262_1024.jpg":"1024x683","h_18862262_640.jpg":"640x427","h_18862262_480.jpg":"480x320","h_18862262_340.jpg":"340x227","h_18862262_220.jpg":"220x147","pp_18862262_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862262_1024.jpg":"805x1024","pp_18862262_640.jpg":"503x640","pp_18862262_480.jpg":"377x480","pp_18862262_340.jpg":"267x340","pp_18862262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1272","hd_18862268_1920.jpg":"1920x1080","k_18862268_1280.jpg":"1280x1280","k_18862268_1024.jpg":"1024x1024","k_18862268_640.jpg":"640x640","k_18862268_480.jpg":"480x480","k_18862268_340.jpg":"340x340","k_18862268_220.jpg":"220x220","o_18862268_1280.jpg":"1280x848","o_18862268_1024.jpg":"1024x678","o_18862268_640.jpg":"640x424","o_18862268_480.jpg":"480x318","o_18862268_340.jpg":"340x225","o_18862268_220.jpg":"220x145","h_18862268_1280.jpg":"1280x854","h_18862268_1024.jpg":"1024x683","h_18862268_640.jpg":"640x427","h_18862268_480.jpg":"480x320","h_18862268_340.jpg":"340x227","h_18862268_220.jpg":"220x147","pp_18862268_1280.jpg":"1006x1280","pp_18862268_1024.jpg":"805x1024","pp_18862268_640.jpg":"503x640","pp_18862268_480.jpg":"377x480","pp_18862268_340.jpg":"267x340","pp_18862268_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15244630 Threads: 4 Questions: 3174729423 Slow queries: 7116010 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235456660 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/ostani-uz-mene-djeca-u-vremenu-1118032 [printLink] => /kultura/film-tv/ostani-uz-mene-djeca-u-vremenu-1118032?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609934 [name] => CINEMARK OBLJETNICA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-obljetnica [link] => /tag/cinemark-obljetnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 621341 [name] => klasici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-25 15:27:47 [main_article_id] => 0 [alias] => klasici [link] => /tag/klasici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 629682 [name] => filmovi 80-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 22:28:51 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-80-ih [link] => /tag/filmovi-80-ih ) [4] => stdClass Object ( [id] => 645860 [name] => Rob Reiner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-05 20:10:27 [main_article_id] => 0 [alias] => rob-reiner [link] => /tag/rob-reiner ) [5] => stdClass Object ( [id] => 264913 [name] => stephen king [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stephen-king [link] => /tag/stephen-king ) [6] => stdClass Object ( [id] => 618910 [name] => River Phoenix [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-28 10:45:43 [main_article_id] => 0 [alias] => river-phoenix [link] => /tag/river-phoenix ) [7] => stdClass Object ( [id] => 629681 [name] => Kiefer Sutherland [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 22:28:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kiefer-sutherland [link] => /tag/kiefer-sutherland ) [8] => stdClass Object ( [id] => 630294 [name] => corey feldman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-06 19:00:26 [main_article_id] => 0 [alias] => corey-feldman [link] => /tag/corey-feldman ) [9] => stdClass Object ( [id] => 609942 [name] => drame [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:30:47 [main_article_id] => 0 [alias] => drame [link] => /tag/drame ) [10] => stdClass Object ( [id] => 645861 [name] => avanturističke drame [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-05 20:10:27 [main_article_id] => 0 [alias] => avanturisticke-drame [link] => /tag/avanturisticke-drame ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Ostani uz mene‘: Djeca u vremenu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862272.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862272.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862276.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862264.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862266.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862270.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862274.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862260.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862262.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/05/18862268.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tračnice djetinjstva vode nas natrag do predivnog filma "Ostani uz mene" ("Stand By Me", 1986.), snimljenog prema kratkoj priči Stephena Kinga, koji ovih dana obilježava 35. godišnjicu. To su tračnice po kojima su hodala četiri najbolja prijatelja, Gordie LaChance, Chris Chambers, Teddy Duchamp i Vern Tessio (Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell). S njima četvoricom bilo je lako sprijateljiti se s ove strane ekrana.

Bilo je i još uvijek jest lako gledateljima prepoznati sebe ili svoje prijatelje iz djetinjstva u svakome od likova pojedinačno, pa i skupno. Neki su vidjeli sebe ili nekog svog prijatelja u Gordieju, neki u Chrisu, neki u Teddyju, neki u Vernu. Neki su, pak, u sebi podjednako imali dio Gordieja, Chrisa, Teddyja i Verna.

---

FILM: Stand By Me; avanturistička drama; SAD, 1986 REŽIJA: Rob Reiner ULOGE: Wil Wheaton, River Phoenix OCJENA: *****

---

Svakako, njihovo djetinjstvo je bilo naše. Naše djetinjstvo je bilo njihovo. Povezanost je neraskidiva. A djetinjstvo je bilo odavno "ako mjerimo u godinama", kako na početku filma pripovijeda jedan od njih, stariji pisac Gordie kao Kingov supstitut (Richard Dreyfuss).

Pripovjedaču se u jednu ruku čini da je jučer bio dijete, kao i nama, ali godine pokazuju da je to bilo davnije. Naime, Gordie i ekipa živjeli su posljednje dane djetinjstva u ljeto 1959. godine. Međutim, film o njihovom djetinjstvu je snimljen 1986. i time simultano tipovao na dvije generacije gledatelja – one koji su bili djeca pedesetih i one koji jesu djeca osamdesetih, dakle u prošlom i realnom vremenu.

Stariji gledatelji preko filma su se nostalgično prisjećali vlastitih dogodovština i prijatelja iz djetinjstva, kao što to radi Gordie. Mlađi gledatelji su doživljavali/proživljavali djetinjstvo Gordieja i ekipe zajedno sa svojim, nesvjesni da stvaraju buduća (filmska) sjećanja.

Tako genijalno transgeneracijski postavljen, pokrivajući široki raspon godina u životu jednog lika, "Ostani uz mene" je bezvremen (i ponajbolji) film o odrastanju i minulom djetinjstvu, nekom prošlom s(a)vršenom vremenu koliko god da je u datom trenutku izgledalo kao da će trajati zauvijek.

No, to je i film koji je prošlosti i sadašnjosti pripajao i budućnost, misleći na buduće generacije. U ovih 35 godina izmijenile su se generacije i generacije gledatelja, prolazeći prirodni životni put od Gordieja mlađeg do Gordieja starijeg. Svaki gledatelj se može intimno poistovijetiti s filmom, ovisno o tome u kojoj je životnoj dobi Gordieja. Danas kad su klinci osamdesetih dosegnuli godine starijeg Gordieja, perspektiva je definitivno njegova, "flešbekovska".

---

---

Gordieja je jedan članak u novinama naveo da (u) mislima poleti do ljeta 1959. s trojicom prijatelja u fiktivnom gradiću Castle Rock koji je njemu (i njima) bio "cijeli svijet". "Prvi put sam vidio mrtvaca s 12 godina", priča Gordie, vraćajući se u 1959. godinu. Tada su on, Chris, Teddy i Vern krenuli u potragu za tijelom mrtvog klinca Raya Browera, kojeg je udario vlak, kako bi postali junaci kad otkriju gdje je i dojave to odraslima.

"Bit ćemo prvi koji će ga naći mrtvog klinca", nadaju se oni, no u potragu su krenuli i lokalni srednjoškolci predvođeni "bullyjem" Aceom Merrillom (Kiefer Sutherland). Avantura počinje, ali nešto drukčijeg tipa od "Družbe Goonies" s kojom dijeli ondašnju dječju zvijezdu Coreyja Feldmana ("Gremlini", "Izgubljeni dječaci").

"Stand By Me" je dramskiji odgovor na "Gooniese" i Rob Reiner ga režira više kao film ceste "na noge" nego dječju pustolovinu, koliko god da ne bježi od avanturističkog štiha, primjerice u uzbudljivoj sceni kad klinci prelaze most i moraju biti brži od vlaka što im huči za petama.

U svakom "road" filmu, putovanje je važnije od odredišta, no ovdje je važnost podjednaka. Tijekom putovanja likovi će naučiti više o sebi i svojim prijateljima, životu i smrti, a na kraju putovanja, kad se suoče sa smrtnosti, više neće biti isti, promijenit će se i odrasti, jer tračnice ih simbolički vode dalje od nevinosti djetinjstva i račvaju se prema nepoznatom svijetu odraslih.

Naizgled jednostavna priča kompleksnija je, refleksnija i filozofičnija nego se na prvi pogled čini uzme li se u obzir da, između redaka, film o esenciji djetinjstva, time i života zbog čega je prikladno životan, govori o neizježnosti smrti. Odnosno, o tome da čovjek od malih nogu putuje prema smrti (metafora beživotnog tijela Browera), ali i da na tom putu može spoznati dosta toga o životu, kao što će to spoznati likovi.

---

---

Karakterizacija likova je izvrsna i svaki nosi neku tešku prtljagu, znatno težu od ruksaka za školu. Recimo, Gordie ne može prežaliti smrt starijeg brata (John Cusack), najdražeg sina njegova oca (Marshall Bell) koji bi, čini se, radije htio da mu je otišao mlađi klinac. "Tog sam ljeta kod kuće postao nevidljivi dječak", prisjetio se Gordie.

Chris je odrastao u problematičnoj obitelji pa plaća danak utoliko što je automatski i sam dobio negativnu reputaciju u gradiću. Teddyju je mentalno nestabilni otac, ratni veteran, prislonio uho na štednjak. Vern je kukavica koji se boji svega. Svatko od njih će se suočiti sa sobom i svojim "demonima" u raznolikim situacijama (pijavice, susret s nepomičnim Browerom, sukob s Aceom) koje će ih formirati kao (buduće) ljude, a zajedno će biti jači.

Ključna riječ je "zajedno". Na svako gledanje filma imponira kako je Reiner režirao mlade glumce, izvukao najbolje iz njih (prednjači talentirani Phoenix i njegove sirove emocije) i uhvatio gotovo naturalistički duh njihova prijateljstva, zajedništva i općenito djetinjstva i dječaštva.

Ugođaj djetinjstva je opipljiv, kao i prijateljska kemija, naročito između Gordieja i Chrisa. Uvjereni smo da su Gordie, Chris, Teddy i Vern zapravo prijatelji, a ne da glumci, njihovi tumači, "glume" to prijateljstvo. "Nisam nikad imao prijatelje kasnije u životu kao one u dobi od 12 godina", zaključit će Gordie sa sjetom. Reiner hvata trenutke dobrog/najboljeg provoda u djetinjstvu i dobi od 12 koji oblikuju uspomene.

Hvata momente kad klinci znaju ili misle da znaju tko su i kamo idu ("jednog dana bi mogao biti spisatelj"), kad uče prve lekcije o razlici između legende i stvarnosti (opasni pas iz susjedstva nije baš tako opasan kako se priča), kad strahuju da će ih tračnice života razdvojiti od prijatelja, ali i postaju svjesni da će samo jednom biti mladi i da ih je proživljeno iskustvo promijenilo i otvorilo im nove poglede ("grad se činio drukčijim, manjim").

Do kraja njihova putovanja, tj. do emotivne, bolno dirljive završnice filma, osobito ako se uzme u obzir tragična Phoenixova sudbina, opet imamo osjećaj da smo Gordieja i ekipu znali cijeli život. Da smo bili i ostali oni. Djeca u vremenu.

---

Mladi glumci u zvjezdanom usponu

"Stand By Me" je bio više no solidan kinohit sa zaradom od 50-ak milijuna dolara samo u Americi. Imao je samo jednu nominaciju za Oscara (adaptirani scenarij), ali bio nominiran za Zlatne globuse, nagrade Ceha redatelja... Neki mladi glumci su izrasli u zvijezde, posebice Phoenix i Sutherland, tu je i Bradley Gregg ("Strava u Ulici brijestova 3", "Generacija 1999."), a debitanta O'Connella sjećamo se iz filmova devedesetih poput "Vriska 2". Phoenix je, nažalost, preminuo 1993. u dobi od svega 23 godine, u trenutku kad se činilo da će ostvariti iznimnu karijeru. I Reiner je, dotad poznat po "This Is Spinal Tap", postao redateljska zvijezda: par godina kasnije snimio je rom-com hit "Kad je Harry sreo Sally", pa opet ekranizirao Kinga ("Misery"). P.S. "Ostani uz mene" se prikazuje 8., 9., 10. i 15. kolovoza na TV1000.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>









[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/ostani-uz-mene-djeca-u-vremenu-1118032 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a143b0b8ce5a4a014d6f6de73ab2ec2a0550b6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ostani+uz+mene%E2%80%98%3A+Djeca+u+vremenu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fostani-uz-mene-djeca-u-vremenu-1118032 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fostani-uz-mene-djeca-u-vremenu-1118032 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Ostani uz mene‘: Djeca u vremenu

5. kolovoza 2021. - 20:09

Tračnice djetinjstva vode nas natrag do predivnog filma "Ostani uz mene" ("Stand By Me", 1986.), snimljenog prema kratkoj priči Stephena Kinga, koji ovih dana obilježava 35. godišnjicu. To su tračnice po kojima su hodala četiri najbolja prijatelja, Gordie LaChance, Chris Chambers, Teddy Duchamp i Vern Tessio (Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell). S njima četvoricom bilo je lako sprijateljiti se s ove strane ekrana.

Bilo je i još uvijek jest lako gledateljima prepoznati sebe ili svoje prijatelje iz djetinjstva u svakome od likova pojedinačno, pa i skupno. Neki su vidjeli sebe ili nekog svog prijatelja u Gordieju, neki u Chrisu, neki u Teddyju, neki u Vernu. Neki su, pak, u sebi podjednako imali dio Gordieja, Chrisa, Teddyja i Verna.

Svakako, njihovo djetinjs...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:48