StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Na selu‘: Pokretno slikarstvo

Piše Marko Njegić
29. veljače 2024. - 23:56

Nominenti među animiranim filmovima u utrci za Oscara 2024. su "Spider-Man: Across the Spider-Verse", "Elemental", "Robot Dreams", "Nimona" i "The Boy and the Heron", ali nažalost ne i "Na selo" ("Chlopi"/"The Peasants"). "Na selo" je bio poljski kandidat za Oscara u kategoriji međunarodnog filma i kad već tu nije uspio upasti među pet nominenata, šteta da nije barem dobio nominaciju za animaciju. Mogao je komotno umjesto npr. "Nimone", pa i "Elemenata".

Jer, "The Peasants" je nevjerojatnije animiran komad filma od spomenutih, što se moglo i očekivati od novog projekta poljskog bračnog para Hugh Welchman-DK Welchman (poznata i kao Dorota Kobiela), autora prijelomne, za Oscara nominirane animacije "Loving Vincent: Van Goghov misterij" iz 2017. godine.

FILM: Chlopi; animirana romantična drama; Poljska/Srbija/Litva, 2023. REŽIJA: DK Welchman i Hugh Welchman ULOGE: Kamila Urzedowska, Robert Gulaczyk DISTRIBUCIJA: MCF OCJENA: ****

Uloženi trud prilikom rada na ovom fimu je golem: "Na selo" je najprije snimljen pred kamerama s pravim glumcima, da bi potom bili naslikani tehnikom ulje na platnu, dakle svojevrsna umjetnička/slikarska rotoskopija. Podaci navode da je za potrebe filma uposleno par stotina slikara/animatora i naslikano čak 80.000 slika, za što je potrošeno 135 litara boje, ali vrijedilo je.

Za 1000-stranični roman Władysława Stanisława Reymonta, epopeju objavljenu početkom 20. stoljeća i ovjenčanu Nobelovom nagradom, duo Welchman napravio je isto što i za legendarnog Vincenta Van Gogha. Romantično-dramska povijesna priča odvodi nas u poljsko patrijarhalno selo 19. stoljeća i prati prelijepu mladu Jagnu (Kamila Urzędowska; animirana podsjeća na Margot Robbie) koju svi lokalni muškarci žele imati, a žene joj zavide na ljepoti.

Seljani ogovaraju Jagnu ("priča se da naganja muške"), naročito kad ostvari zabranjenu romansu s oženjenim farmerom Antekom (Robert Gulaczyk), ludo zaljubljenom u nju, još više nakon što se prisilno vjenča za njegova oca, bogatog udovca Macieja (Mirosław Baka), a ogovaranje s vremenom prerasta u nasilje.

Utjecaji Flaubertova romana "Gospođa Bovary", ali i filmova poput "Preljubnice" s Demi Moore i Von Trierova "Dogvillea" primjetni su u ostvarenju Welchmanovih, kao i to da se zanimljivo nadovezuje na hrvatsku "Svetu obitelj" (protagonistica sličnog imena Janja).

Iako "The Peasants" povremeno graniči s povijesnom sapunicom i animacija znade odvlačiti pozornost od priče, većinski se radi o posebnom, vizualnom i dramski snažnom, pa i proganjajućem gledateljskom doživljaju, impresionistički stiliziranom animiranom filmu koji uspijeva biti lirski, epski i mitski, realističan i bajkovit, romantičan i tragičan, a nadasve poetičan u tekstu i slici.

"Htjela bih se zakvačiti za ove oblake i na njima odletjeti daleko", mašta Jagna u jednoj od predivno animiranih scena filma koji govori o unutarnjoj ružnoći ljudi. Promotrite samo scenu zaljubljivanja na kišom natopljenom polju a la "Završni udarac", vjenčanja i plesa u krčmi, dolaska pokladara, vođenja ljubavi u sijenu... ili sitnih detalja poput Jagninih plavih oči i plave marame.

Kadrovi izgledaju poput starih uokvirenih slika iz muzeja, samo što se čini da su one "oživjele", izašle iz okvira i postale pokretne, sukladno filmu kao umjetnosti pokretnih slika.

Jeste li znali da je...?

- snimanje bilo dvaput prekinuto, zbog pandemije i rata u Ukrajimi

- Kamila Urzedowska odabrana za ulogu između 600 kandidatkinja

- svaki ples u filmu povijesno točan, kao i kostimi likova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:16