stdClass Object ( [id] => 1155545 [title] => Na istoku ništa novo. Filmovi iz Hrvatske i ove su godine skupljali međunarodne nagrade, a srpski gledatelje. Razlike su nevjerojatne. Pročitajte... [alias] => na-istoku-nista-novo-filmovi-iz-hrvatske-i-ove-su-godine-skupljali-medunarodne-nagrade-a-srpski-gledatelje-razlike-su-nevjerojatne-procitajte [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatski film je 2021. osvojio Zlatnu kameru u Cannesu ("Murina"), bosansko-hercegovački EU Oscara ("Quo Vadis, Aida?"), kosovski Sundance ("Košnica"), a srpski Karlovy Vary ("Strahinja Banović").

Regionalna kinematografija bila je, dakle, vidljiva na europskoj i svjetskoj mapi u godini na zalazu. Godina je za regiju počela uzlazno povijesnim trostrukim trijumfom "Košnice" na Sundanceu, odnosno manjinske hrvatske koprodukcije na Berlinaleu ("Baksuzno bubanje ili bezumni pornić").

Natjecanje "Aide" za američkog Oscara u kategoriji međunarodnog filma nastavilo je pozitivan niz do povijesne nagrade za hrvatsku (i regionalnu) kinematografiju koju je u Cannesu zavrijedila "Murina". Zlatna kamera je najveće priznanje nekom hrvatskom filmu u dugo, dugo vremena, ako ne i svih vremena (od osamostaljenja). Zahvaljujući "Murini" vratili smo bolju vidljivost na svjetskoj sceni.

S druge strane, hrvatski film je na domaćoj sceni, u kinima, prilično nevidljiv. Samo su dva filma uspjela prebaciti više od deset tisuća kinoposjetitelja – "Ljubav oko svijeta" (16.674) i "Murina" (10.980), što djeluje respektabilno za trenutne dosege, toliko da ih se gotovo može nazvati hitovima, dok prosječna gledanost iznosi od 4000 do 6000 ("Plavi cvijet", "A bili smo vam dobri", "Zbornica"), ali zna biti i između 1000 i 3000 ("Tereza37", "Zora", "Po tamburi"; potonjem se gubi trag na box-officeu nakon što je zabilježio 3014 gledatelja).

---

image
'Zbornica'
---

Skroman odaziv u totalu je definitivno bolji u odnosu na katastrofalnu 2020., ali rezultati su znatno slabiji od 2019., kad se "General", kakav bio da bio, domogao brojke od 75 tisuća gledatelja, "Koja je ovo država" nešto manje od 60.000, a nekoliko filmova je imalo preko/blizu 30.000 ("Dnevnik Diane Budisavljević", "Moj dida je pao s Marsa", "Posljednji Srbin u Hrvatskoj").

Ispada da je korona odvojila širu publiku od hrvatskog filma i 20.000+ gledatelja izgleda kao čisti SF za naše momentalne domete, kamoli da se prebaci ili dosegne "magičnih" 100 tisuća kao zlatne sezone 2012./2013. ("Svećenikova djeca", "Šegrt Hlapić", "Sonja i bik").

Gledanost je još poraznija ako se usporedi sa srpskim filmovima "Južni vjetar 2" i "Toma" koji su osvojili i hrvatska kina. "Južni vjetar: Ubrzanje" je u hrvatskim kinima dosad, do 29. prosinca, vidjelo 114.216 gledatelja i to je kod nas drugi najveći hit godine iza "Bonda" (zarada 4,7 milijuna kuna), a "Tomu" brojka od 60.688 pozicionira između "Dinastije Gucci" i "Dine" (utržak 2,4 milijuna kuna).

---

image
'Plavi cvijet'
---

Vjerojatno bi i "Toma" prešao 100.000 da kinodistribucija nije kasnila i ispočetka bila limitirana u multipleksima, što je koštalo veće gledanosti i bosansku komediju "Deset u pola" (3511 gledatelja), naročito srpski triler "Jedini izlaz" (1794) koji nije uopće zaigrao u "CineStarima".

To su svejedno brojke o kojima hrvatski film može samo sanjati, posebice ako im se pridodaju rezultati iz Srbije, gdje je "Toma", do 22. prosinca, privukao 675.188 gledatelja (885.910 s Bosnom i Hercegovinom), "Južni vjetar 2" 389.769 (502.060 uključujući BiH), a i "Nečista krv" i "Jedini izlaz" su sasvim solidno gledani za tamošnje pojmove (74.446, 68.481), dok za naše izgledaju kao blockbusteri.

Pa ipak, postoji i druga strana medalje: srpski festivalski filmovi manje su gledani od hrvatskih festivalaca, odnosno njihova gledanost se mjeri u nekoliko tisuća, pri čemu je, primjerice, brojka odlične i nagrađivane "Oaze" napose mršava (1927).

Populistički/žanrovski filmovi su veliki hitovi, festivalski uglavnom nisu. No, srpska kinematografija uredno snima populističke/žanrovske filmove, hrvatska baš i ne. Jedini ovogodišnji hrvatski film takvog tipa jest akcijska komedija "Po tamburi", ali ona, nažalost, nije "natamburala" box-office. Uz novogodišnje želje da će se 2022. situacija promijeniti nabolje za gledanost hrvatskog filma, sumirajmo najbolje iz 2021. godine.

Najbolji hrvatski film

Teško se opredijeliti između podjednako dobre "Murine", "Plavog cvijeta" i "Zbornice". "Murina" Antonete Alamat Kusijanović i "Zbornica" Sonje Tarokić ne mogu biti različitiji filmovi (od usamljenog mora do mora ljudi u školi), ali povezuju ih snažni, prkosni ženski likovi, pogled na hrvatsko društvo (patrijarhat, javni sektor) i zaslužuju biti upisani među najbolje hrvatske dugometražne debije, premda jedva da izgledaju kao debitantski. "Plavi cvijet" je rijetko emotivni hrvatski film, ponajbolji i najosjećajniji u opusu nikad zrelijeg Zrinka Ogreste. Cvijet koji kompletira njegov melodramski buket.

Najbolji dokumentarni film

"Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića, precizan (p)ogled na radničko samoupravljanje u kapitalizmu nakon dugotrajnog petogodišnjeg snimanja u ITAS-u u Ivancu. Od srpskih dokumentaraca moraju se istaknuti "Pejzaži otpora" Marte Popivode, iznimno dokumentarno putovanje kroz vrijeme i sjećanja 97-godišnje antifašistkinje Sonje, od Drugog svjetskog rata naovamo, tako potrebno u ova "neotporna" i "fašistička" vremena.

Najbolji eksperimentalni film

"Nulti krajolik" Bruna Pavića, hibridni komad kinematografije (dokumentarni, igrani, performans...) u najboljim trenucima izgleda kao da su Vasko Lipovac i Tarkovski oživjeli da upozore na vranjičku apokalipsu nadomak Splita.

Najbolji animirani film

"Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića, animacija iz šire selekcije za nominacije za ovogodišnjeg Oscara svojevrsni je eksperiment u stilu Godardova "kaleidoskopskog" toka svijesti s daškom "noira".

Najbolji kratki film

"Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, kratkometražni biser društveno je angažiran s pričom o transrodnoj osobi koja je prošla tranziciju iz muškog u ženski spol i izvrsno animiran (scena u klubu), sa simboličnom uporabom crvene boje.

Najbolji srpski film

Svaka čast "Tomi", ali osobno najbolji pogledani srpski film godine su "Kelti", premijerno prikazani na Human Rights FF-u. Izvanredan, gorko-slatki prvijenac Milice Tomović ambijentiran je u Beograd 1993., unutar jedne kuće gdje se slavi dječji rođendan, a odrasli ukućani paralelno organiziraju vlastiti tulum koji će za njih imati otrježnjujući karakter. Svjetovi odraslih i djece ne mogu biti udaljeniji, ali se do kraja filma spajaju. Nove generacije naslijedit će težak život kad izrastu u odrasle godinama nakon odjavne špice.

---

Ostalo...

Častan spomen: "Nebesa", subverzivna crna komedija hitmejkera Srđana Dragojevića, nastala u srpsko-hrvatskoj koprodukciji.

"Feel good" film: "Deset u pola", Tanović je servirao prilično ukusne ćevape.

Ženske uloge: Podjednako dobri dueti Gracija Filipović – Danica Ćurčić ("Murina"), Marina Redžepović – ​Nives Ivanković ("Zbornica") i Vanja Ćirić – ​Anja Šovagović Despot ("Plavi cvijet")

Muške uloge: Apsolutni favorit je Rene Bitorajac ("A bili smo vam dobri"), ali ne smije se zaboraviti i Stojana Matavulja ("Zbornica")

Glumačka otkrića: Gracija Filipović ("Murina"), Tea Harčević ("Plavi cvijet") i Tijana Pečenčić ("Po tamburi")

Posljednji pozdrav: Napustili su nas Mira Furlan, Bogdan Žižić, Žarko Potočnjak...

---

---

'Tereza37' daleko od Oscara

Dosta prijepora izazvala je odluka Hrvatskog društva filmskih djelatnika da naš kandidat za Oscara bude "Tereza37" umjesto "Murine". "Tereza37", koliko god dobra bila, jednostavno nije imala šanse upasti na nedavni "shortlist" za oskarovsku nominaciju u konkurenciji s festivalskim tekašima kao što su "Drive My Car", "Konačna sloboda", "The Hand Of God", "Najgora osoba na svijetu", "Heroj" i "Janje", za razliku od kosovske "Košnice". Kosovo je pogodilo kad je "Hive" postao tamošnji kandidat za Oscara nakon uspjeha na Sundanceu i veće festivalske vidljivosti, neovisno o tome što je, osobno, "Tražeći Veneru" bolji film, najbolji ovogodišnji iz spomenute države, kod nas premijerno prikazan na STFF-u.

---

---

Gledanost hrvatskih filmova 2021.

1. "Ljubav oko svijeta" 16.674 gledatelja
2. "Murina" 10.980
3. "Zbornica" 6416
4. "A bili smo vam dobri" 4915
5. "Plavi cvijet" 4599
6. "Po tamburi" 3014
7. "Doba uskoka" 2874
8. "Tereza37" 1333
9. "Zora" 1163
10. "Starac i roda" 423

---

---

Gledanost srpskih filmova 2021.

1. "Toma" 675.188 gledatelja
2. "Južni vjetar: Ubrzanje" 389.769
3. "Nečista krv: Grijeh predaka" 74.446
4. "Jedini izlaz" 68.481
5. "Nebesa" 10.271
6. "Lihvar" 6116
7. "Živ čovjek" 3316
8. "Oaza" 1927
9. "Pucnji u Marseju" 1487
10. "Vampir" 1291

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REGIONALNA KINEMATOGRAFIJA 2021. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => REGIONALNA KINEMATOGRAFIJA 2021. 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-28 17:03:37 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-02 10:21:42 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-12-30 16:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434194.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434202.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434198.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434192.png","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434184.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434204.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434196.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434186.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434200.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434190.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/20434188.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Murina'","'Zbornica'","'Plavi cvijet'","'Ljubav oko svijeta'","'A bili smo vam dobri'","'Zora'","'Nulti krajolik'","'Quo Vadis, Aida?'","'Toma'","'Kelti'","'Ju\u017eni vjetar: Ubrzanje'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1417x945","hd_20434194_1920.jpg":"1920x1080","k_20434194_1280.jpg":"1280x1280","k_20434194_1024.jpg":"1024x1024","k_20434194_640.jpg":"640x640","k_20434194_480.jpg":"480x480","k_20434194_340.jpg":"340x340","k_20434194_220.jpg":"220x220","o_20434194_1280.jpg":"1280x853","o_20434194_1024.jpg":"1024x682","o_20434194_640.jpg":"640x426","o_20434194_480.jpg":"480x320","o_20434194_340.jpg":"340x226","o_20434194_220.jpg":"220x146","h_20434194_1280.jpg":"1280x854","h_20434194_1024.jpg":"1024x683","h_20434194_640.jpg":"640x427","h_20434194_480.jpg":"480x320","h_20434194_340.jpg":"340x227","h_20434194_220.jpg":"220x147","pp_20434194_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434194_1024.jpg":"805x1024","pp_20434194_640.jpg":"503x640","pp_20434194_480.jpg":"377x480","pp_20434194_340.jpg":"267x340","pp_20434194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x804","hd_20434202_1920.jpg":"1920x1080","k_20434202_1280.jpg":"1280x1280","k_20434202_1024.jpg":"1024x1024","k_20434202_640.jpg":"640x640","k_20434202_480.jpg":"480x480","k_20434202_340.jpg":"340x340","k_20434202_220.jpg":"220x220","o_20434202_1280.jpg":"1280x536","o_20434202_1024.jpg":"1024x428","o_20434202_640.jpg":"640x268","o_20434202_480.jpg":"480x201","o_20434202_340.jpg":"340x142","o_20434202_220.jpg":"220x92","h_20434202_1280.jpg":"1280x854","h_20434202_1024.jpg":"1024x683","h_20434202_640.jpg":"640x427","h_20434202_480.jpg":"480x320","h_20434202_340.jpg":"340x227","h_20434202_220.jpg":"220x147","pp_20434202_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434202_1024.jpg":"805x1024","pp_20434202_640.jpg":"503x640","pp_20434202_480.jpg":"377x480","pp_20434202_340.jpg":"267x340","pp_20434202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1275x538","hd_20434198_1920.jpg":"1920x1080","k_20434198_1280.jpg":"1280x1280","k_20434198_1024.jpg":"1024x1024","k_20434198_640.jpg":"640x640","k_20434198_480.jpg":"480x480","k_20434198_340.jpg":"340x340","k_20434198_220.jpg":"220x220","o_20434198_1280.jpg":"1280x540","o_20434198_1024.jpg":"1024x432","o_20434198_640.jpg":"640x270","o_20434198_480.jpg":"480x202","o_20434198_340.jpg":"340x143","o_20434198_220.jpg":"220x92","h_20434198_1280.jpg":"1280x854","h_20434198_1024.jpg":"1024x683","h_20434198_640.jpg":"640x427","h_20434198_480.jpg":"480x320","h_20434198_340.jpg":"340x227","h_20434198_220.jpg":"220x147","pp_20434198_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434198_1024.jpg":"805x1024","pp_20434198_640.jpg":"503x640","pp_20434198_480.jpg":"377x480","pp_20434198_340.jpg":"267x340","pp_20434198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1423x2022","hd_20434192_1920.png":"1920x1080","k_20434192_1280.png":"1280x1280","k_20434192_1024.png":"1024x1024","k_20434192_640.png":"640x640","k_20434192_480.png":"480x480","k_20434192_340.png":"340x340","k_20434192_220.png":"220x220","o_20434192_1280.png":"1280x1818","o_20434192_1024.png":"1024x1455","o_20434192_640.png":"640x909","o_20434192_480.png":"480x682","o_20434192_340.png":"340x483","o_20434192_220.png":"220x312","h_20434192_1280.png":"1280x854","h_20434192_1024.png":"1024x683","h_20434192_640.png":"640x427","h_20434192_480.png":"480x320","h_20434192_340.png":"340x227","h_20434192_220.png":"220x147","pp_20434192_1280.png":"1006x1280","pp_20434192_1024.png":"805x1024","pp_20434192_640.png":"503x640","pp_20434192_480.png":"377x480","pp_20434192_340.png":"267x340","pp_20434192_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20434184_1920.jpg":"1920x1080","k_20434184_1280.jpg":"1280x1280","k_20434184_1024.jpg":"1024x1024","k_20434184_640.jpg":"640x640","k_20434184_480.jpg":"480x480","k_20434184_340.jpg":"340x340","k_20434184_220.jpg":"220x220","o_20434184_1280.jpg":"1280x720","o_20434184_1024.jpg":"1024x576","o_20434184_640.jpg":"640x360","o_20434184_480.jpg":"480x270","o_20434184_340.jpg":"340x191","o_20434184_220.jpg":"220x123","h_20434184_1280.jpg":"1280x854","h_20434184_1024.jpg":"1024x683","h_20434184_640.jpg":"640x427","h_20434184_480.jpg":"480x320","h_20434184_340.jpg":"340x227","h_20434184_220.jpg":"220x147","pp_20434184_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434184_1024.jpg":"805x1024","pp_20434184_640.jpg":"503x640","pp_20434184_480.jpg":"377x480","pp_20434184_340.jpg":"267x340","pp_20434184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"957x399","hd_20434204_1920.jpg":"1920x1080","k_20434204_1280.jpg":"1280x1280","k_20434204_1024.jpg":"1024x1024","k_20434204_640.jpg":"640x640","k_20434204_480.jpg":"480x480","k_20434204_340.jpg":"340x340","k_20434204_220.jpg":"220x220","o_20434204_1280.jpg":"1280x533","o_20434204_1024.jpg":"1024x426","o_20434204_640.jpg":"640x266","o_20434204_480.jpg":"480x200","o_20434204_340.jpg":"340x141","o_20434204_220.jpg":"220x91","h_20434204_1280.jpg":"1280x854","h_20434204_1024.jpg":"1024x683","h_20434204_640.jpg":"640x427","h_20434204_480.jpg":"480x320","h_20434204_340.jpg":"340x227","h_20434204_220.jpg":"220x147","pp_20434204_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434204_1024.jpg":"805x1024","pp_20434204_640.jpg":"503x640","pp_20434204_480.jpg":"377x480","pp_20434204_340.jpg":"267x340","pp_20434204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1013","hd_20434196_1920.jpg":"1920x1080","k_20434196_1280.jpg":"1280x1280","k_20434196_1024.jpg":"1024x1024","k_20434196_640.jpg":"640x640","k_20434196_480.jpg":"480x480","k_20434196_340.jpg":"340x340","k_20434196_220.jpg":"220x220","o_20434196_1280.jpg":"1280x675","o_20434196_1024.jpg":"1024x540","o_20434196_640.jpg":"640x337","o_20434196_480.jpg":"480x253","o_20434196_340.jpg":"340x179","o_20434196_220.jpg":"220x116","h_20434196_1280.jpg":"1280x854","h_20434196_1024.jpg":"1024x683","h_20434196_640.jpg":"640x427","h_20434196_480.jpg":"480x320","h_20434196_340.jpg":"340x227","h_20434196_220.jpg":"220x147","pp_20434196_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434196_1024.jpg":"805x1024","pp_20434196_640.jpg":"503x640","pp_20434196_480.jpg":"377x480","pp_20434196_340.jpg":"267x340","pp_20434196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"810x1080","hd_20434186_1920.jpg":"1920x1080","k_20434186_1280.jpg":"1280x1280","k_20434186_1024.jpg":"1024x1024","k_20434186_640.jpg":"640x640","k_20434186_480.jpg":"480x480","k_20434186_340.jpg":"340x340","k_20434186_220.jpg":"220x220","o_20434186_1280.jpg":"1280x1706","o_20434186_1024.jpg":"1024x1365","o_20434186_640.jpg":"640x853","o_20434186_480.jpg":"480x640","o_20434186_340.jpg":"340x453","o_20434186_220.jpg":"220x293","h_20434186_1280.jpg":"1280x854","h_20434186_1024.jpg":"1024x683","h_20434186_640.jpg":"640x427","h_20434186_480.jpg":"480x320","h_20434186_340.jpg":"340x227","h_20434186_220.jpg":"220x147","pp_20434186_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434186_1024.jpg":"805x1024","pp_20434186_640.jpg":"503x640","pp_20434186_480.jpg":"377x480","pp_20434186_340.jpg":"267x340","pp_20434186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20434200_1920.jpg":"1920x1080","k_20434200_1280.jpg":"1280x1280","k_20434200_1024.jpg":"1024x1024","k_20434200_640.jpg":"640x640","k_20434200_480.jpg":"480x480","k_20434200_340.jpg":"340x340","k_20434200_220.jpg":"220x220","o_20434200_1280.jpg":"1280x853","o_20434200_1024.jpg":"1024x682","o_20434200_640.jpg":"640x426","o_20434200_480.jpg":"480x320","o_20434200_340.jpg":"340x226","o_20434200_220.jpg":"220x146","h_20434200_1280.jpg":"1280x854","h_20434200_1024.jpg":"1024x683","h_20434200_640.jpg":"640x427","h_20434200_480.jpg":"480x320","h_20434200_340.jpg":"340x227","h_20434200_220.jpg":"220x147","pp_20434200_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434200_1024.jpg":"805x1024","pp_20434200_640.jpg":"503x640","pp_20434200_480.jpg":"377x480","pp_20434200_340.jpg":"267x340","pp_20434200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1415","hd_20434190_1920.jpg":"1920x1080","k_20434190_1280.jpg":"1280x1280","k_20434190_1024.jpg":"1024x1024","k_20434190_640.jpg":"640x640","k_20434190_480.jpg":"480x480","k_20434190_340.jpg":"340x340","k_20434190_220.jpg":"220x220","o_20434190_1280.jpg":"1280x1811","o_20434190_1024.jpg":"1024x1448","o_20434190_640.jpg":"640x905","o_20434190_480.jpg":"480x679","o_20434190_340.jpg":"340x481","o_20434190_220.jpg":"220x311","h_20434190_1280.jpg":"1280x854","h_20434190_1024.jpg":"1024x683","h_20434190_640.jpg":"640x427","h_20434190_480.jpg":"480x320","h_20434190_340.jpg":"340x227","h_20434190_220.jpg":"220x147","pp_20434190_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434190_1024.jpg":"805x1024","pp_20434190_640.jpg":"503x640","pp_20434190_480.jpg":"377x480","pp_20434190_340.jpg":"267x340","pp_20434190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"750x493","hd_20434188_1920.jpg":"1920x1080","k_20434188_1280.jpg":"1280x1280","k_20434188_1024.jpg":"1024x1024","k_20434188_640.jpg":"640x640","k_20434188_480.jpg":"480x480","k_20434188_340.jpg":"340x340","k_20434188_220.jpg":"220x220","o_20434188_1280.jpg":"1280x841","o_20434188_1024.jpg":"1024x673","o_20434188_640.jpg":"640x420","o_20434188_480.jpg":"480x315","o_20434188_340.jpg":"340x223","o_20434188_220.jpg":"220x144","h_20434188_1280.jpg":"1280x854","h_20434188_1024.jpg":"1024x683","h_20434188_640.jpg":"640x427","h_20434188_480.jpg":"480x320","h_20434188_340.jpg":"340x227","h_20434188_220.jpg":"220x147","pp_20434188_1280.jpg":"1006x1280","pp_20434188_1024.jpg":"805x1024","pp_20434188_640.jpg":"503x640","pp_20434188_480.jpg":"377x480","pp_20434188_340.jpg":"267x340","pp_20434188_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7721304 Threads: 5 Questions: 1560906735 Slow queries: 4759838 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111497260 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/na-istoku-nista-novo-filmovi-iz-hrvatske-i-ove-su-godine-skupljali-medunarodne-nagrade-a-srpski-gledatelje-razlike-su-nevjerojatne-procitajte-1155545 [printLink] => /kultura/film-tv/na-istoku-nista-novo-filmovi-iz-hrvatske-i-ove-su-godine-skupljali-medunarodne-nagrade-a-srpski-gledatelje-razlike-su-nevjerojatne-procitajte-1155545?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 627287 [name] => CINEMARK SPECIJAL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-04 22:13:14 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-specijal [link] => /tag/cinemark-specijal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611824 [name] => HRVATSKI FILMOVI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-02 19:27:40 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-filmovi [link] => /tag/hrvatski-filmovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 624365 [name] => regionalni filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 22:59:27 [main_article_id] => 0 [alias] => regionalni-filmovi [link] => /tag/regionalni-filmovi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 636318 [name] => srpski filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-17 21:05:05 [main_article_id] => 0 [alias] => srpski-filmovi [link] => /tag/srpski-filmovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 615710 [name] => BIH FILMOVI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-20 22:48:56 [main_article_id] => 0 [alias] => bih-filmovi [link] => /tag/bih-filmovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REGIONALNA KINEMATOGRAFIJA 2021. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na istoku ništa novo. Filmovi iz Hrvatske i ove su godine skupljali međunarodne nagrade, a srpski gledatelje. Razlike su nevjerojatne. Pročitajte... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434194.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => 'Murina' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434194.jpg [title] => 'Murina' ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434202.jpg [title] => 'Zbornica' ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434198.jpg [title] => 'Plavi cvijet' ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434192.png [title] => 'Ljubav oko svijeta' ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434184.jpg [title] => 'A bili smo vam dobri' ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434204.jpg [title] => 'Zora' ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434196.jpg [title] => 'Nulti krajolik' ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434186.jpg [title] => 'Quo Vadis, Aida?' ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434200.jpg [title] => 'Toma' ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434190.jpg [title] => 'Kelti' ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/20434188.jpg [title] => 'Južni vjetar: Ubrzanje' ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Hrvatski film je 2021. osvojio Zlatnu kameru u Cannesu ("Murina"), bosansko-hercegovački EU Oscara ("Quo Vadis, Aida?"), kosovski Sundance ("Košnica"), a srpski Karlovy Vary ("Strahinja Banović").

Regionalna kinematografija bila je, dakle, vidljiva na europskoj i svjetskoj mapi u godini na zalazu. Godina je za regiju počela uzlazno povijesnim trostrukim trijumfom "Košnice" na Sundanceu, odnosno manjinske hrvatske koprodukcije na Berlinaleu ("Baksuzno bubanje ili bezumni pornić").

Natjecanje "Aide" za američkog Oscara u kategoriji međunarodnog filma nastavilo je pozitivan niz do povijesne nagrade za hrvatsku (i regionalnu) kinematografiju koju je u Cannesu zavrijedila "Murina". Zlatna kamera je najveće priznanje nekom hrvatskom filmu u dugo, dugo vremena, ako ne i svih vremena (od osamostaljenja). Zahvaljujući "Murini" vratili smo bolju vidljivost na svjetskoj sceni.

S druge strane, hrvatski film je na domaćoj sceni, u kinima, prilično nevidljiv. Samo su dva filma uspjela prebaciti više od deset tisuća kinoposjetitelja – "Ljubav oko svijeta" (16.674) i "Murina" (10.980), što djeluje respektabilno za trenutne dosege, toliko da ih se gotovo može nazvati hitovima, dok prosječna gledanost iznosi od 4000 do 6000 ("Plavi cvijet", "A bili smo vam dobri", "Zbornica"), ali zna biti i između 1000 i 3000 ("Tereza37", "Zora", "Po tamburi"; potonjem se gubi trag na box-officeu nakon što je zabilježio 3014 gledatelja).

---

image
'Zbornica'
---

Skroman odaziv u totalu je definitivno bolji u odnosu na katastrofalnu 2020., ali rezultati su znatno slabiji od 2019., kad se "General", kakav bio da bio, domogao brojke od 75 tisuća gledatelja, "Koja je ovo država" nešto manje od 60.000, a nekoliko filmova je imalo preko/blizu 30.000 ("Dnevnik Diane Budisavljević", "Moj dida je pao s Marsa", "Posljednji Srbin u Hrvatskoj").

Ispada da je korona odvojila širu publiku od hrvatskog filma i 20.000+ gledatelja izgleda kao čisti SF za naše momentalne domete, kamoli da se prebaci ili dosegne "magičnih" 100 tisuća kao zlatne sezone 2012./2013. ("Svećenikova djeca", "Šegrt Hlapić", "Sonja i bik").

Gledanost je još poraznija ako se usporedi sa srpskim filmovima "Južni vjetar 2" i "Toma" koji su osvojili i hrvatska kina. "Južni vjetar: Ubrzanje" je u hrvatskim kinima dosad, do 29. prosinca, vidjelo 114.216 gledatelja i to je kod nas drugi najveći hit godine iza "Bonda" (zarada 4,7 milijuna kuna), a "Tomu" brojka od 60.688 pozicionira između "Dinastije Gucci" i "Dine" (utržak 2,4 milijuna kuna).

---

image
'Plavi cvijet'
---

Vjerojatno bi i "Toma" prešao 100.000 da kinodistribucija nije kasnila i ispočetka bila limitirana u multipleksima, što je koštalo veće gledanosti i bosansku komediju "Deset u pola" (3511 gledatelja), naročito srpski triler "Jedini izlaz" (1794) koji nije uopće zaigrao u "CineStarima".

To su svejedno brojke o kojima hrvatski film može samo sanjati, posebice ako im se pridodaju rezultati iz Srbije, gdje je "Toma", do 22. prosinca, privukao 675.188 gledatelja (885.910 s Bosnom i Hercegovinom), "Južni vjetar 2" 389.769 (502.060 uključujući BiH), a i "Nečista krv" i "Jedini izlaz" su sasvim solidno gledani za tamošnje pojmove (74.446, 68.481), dok za naše izgledaju kao blockbusteri.

Pa ipak, postoji i druga strana medalje: srpski festivalski filmovi manje su gledani od hrvatskih festivalaca, odnosno njihova gledanost se mjeri u nekoliko tisuća, pri čemu je, primjerice, brojka odlične i nagrađivane "Oaze" napose mršava (1927).

Populistički/žanrovski filmovi su veliki hitovi, festivalski uglavnom nisu. No, srpska kinematografija uredno snima populističke/žanrovske filmove, hrvatska baš i ne. Jedini ovogodišnji hrvatski film takvog tipa jest akcijska komedija "Po tamburi", ali ona, nažalost, nije "natamburala" box-office. Uz novogodišnje želje da će se 2022. situacija promijeniti nabolje za gledanost hrvatskog filma, sumirajmo najbolje iz 2021. godine.

Najbolji hrvatski film

Teško se opredijeliti između podjednako dobre "Murine", "Plavog cvijeta" i "Zbornice". "Murina" Antonete Alamat Kusijanović i "Zbornica" Sonje Tarokić ne mogu biti različitiji filmovi (od usamljenog mora do mora ljudi u školi), ali povezuju ih snažni, prkosni ženski likovi, pogled na hrvatsko društvo (patrijarhat, javni sektor) i zaslužuju biti upisani među najbolje hrvatske dugometražne debije, premda jedva da izgledaju kao debitantski. "Plavi cvijet" je rijetko emotivni hrvatski film, ponajbolji i najosjećajniji u opusu nikad zrelijeg Zrinka Ogreste. Cvijet koji kompletira njegov melodramski buket.

Najbolji dokumentarni film

"Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića, precizan (p)ogled na radničko samoupravljanje u kapitalizmu nakon dugotrajnog petogodišnjeg snimanja u ITAS-u u Ivancu. Od srpskih dokumentaraca moraju se istaknuti "Pejzaži otpora" Marte Popivode, iznimno dokumentarno putovanje kroz vrijeme i sjećanja 97-godišnje antifašistkinje Sonje, od Drugog svjetskog rata naovamo, tako potrebno u ova "neotporna" i "fašistička" vremena.

Najbolji eksperimentalni film

"Nulti krajolik" Bruna Pavića, hibridni komad kinematografije (dokumentarni, igrani, performans...) u najboljim trenucima izgleda kao da su Vasko Lipovac i Tarkovski oživjeli da upozore na vranjičku apokalipsu nadomak Splita.

Najbolji animirani film

"Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića, animacija iz šire selekcije za nominacije za ovogodišnjeg Oscara svojevrsni je eksperiment u stilu Godardova "kaleidoskopskog" toka svijesti s daškom "noira".

Najbolji kratki film

"Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, kratkometražni biser društveno je angažiran s pričom o transrodnoj osobi koja je prošla tranziciju iz muškog u ženski spol i izvrsno animiran (scena u klubu), sa simboličnom uporabom crvene boje.

Najbolji srpski film

Svaka čast "Tomi", ali osobno najbolji pogledani srpski film godine su "Kelti", premijerno prikazani na Human Rights FF-u. Izvanredan, gorko-slatki prvijenac Milice Tomović ambijentiran je u Beograd 1993., unutar jedne kuće gdje se slavi dječji rođendan, a odrasli ukućani paralelno organiziraju vlastiti tulum koji će za njih imati otrježnjujući karakter. Svjetovi odraslih i djece ne mogu biti udaljeniji, ali se do kraja filma spajaju. Nove generacije naslijedit će težak život kad izrastu u odrasle godinama nakon odjavne špice.

---

Ostalo...

Častan spomen: "Nebesa", subverzivna crna komedija hitmejkera Srđana Dragojevića, nastala u srpsko-hrvatskoj koprodukciji.

"Feel good" film: "Deset u pola", Tanović je servirao prilično ukusne ćevape.

Ženske uloge: Podjednako dobri dueti Gracija Filipović – Danica Ćurčić ("Murina"), Marina Redžepović – ​Nives Ivanković ("Zbornica") i Vanja Ćirić – ​Anja Šovagović Despot ("Plavi cvijet")

Muške uloge: Apsolutni favorit je Rene Bitorajac ("A bili smo vam dobri"), ali ne smije se zaboraviti i Stojana Matavulja ("Zbornica")

Glumačka otkrića: Gracija Filipović ("Murina"), Tea Harčević ("Plavi cvijet") i Tijana Pečenčić ("Po tamburi")

Posljednji pozdrav: Napustili su nas Mira Furlan, Bogdan Žižić, Žarko Potočnjak...

---

---

'Tereza37' daleko od Oscara

Dosta prijepora izazvala je odluka Hrvatskog društva filmskih djelatnika da naš kandidat za Oscara bude "Tereza37" umjesto "Murine". "Tereza37", koliko god dobra bila, jednostavno nije imala šanse upasti na nedavni "shortlist" za oskarovsku nominaciju u konkurenciji s festivalskim tekašima kao što su "Drive My Car", "Konačna sloboda", "The Hand Of God", "Najgora osoba na svijetu", "Heroj" i "Janje", za razliku od kosovske "Košnice". Kosovo je pogodilo kad je "Hive" postao tamošnji kandidat za Oscara nakon uspjeha na Sundanceu i veće festivalske vidljivosti, neovisno o tome što je, osobno, "Tražeći Veneru" bolji film, najbolji ovogodišnji iz spomenute države, kod nas premijerno prikazan na STFF-u.

---

---

Gledanost hrvatskih filmova 2021.

1. "Ljubav oko svijeta" 16.674 gledatelja
2. "Murina" 10.980
3. "Zbornica" 6416
4. "A bili smo vam dobri" 4915
5. "Plavi cvijet" 4599
6. "Po tamburi" 3014
7. "Doba uskoka" 2874
8. "Tereza37" 1333
9. "Zora" 1163
10. "Starac i roda" 423

---

---

Gledanost srpskih filmova 2021.

1. "Toma" 675.188 gledatelja
2. "Južni vjetar: Ubrzanje" 389.769
3. "Nečista krv: Grijeh predaka" 74.446
4. "Jedini izlaz" 68.481
5. "Nebesa" 10.271
6. "Lihvar" 6116
7. "Živ čovjek" 3316
8. "Oaza" 1927
9. "Pucnji u Marseju" 1487
10. "Vampir" 1291

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

'Murina'

'Zbornica'

'Plavi cvijet'

'Ljubav oko svijeta'

'A bili smo vam dobri'

'Zora'

'Nulti krajolik'

'Quo Vadis, Aida?'

'Toma'

'Kelti'

'Južni vjetar: Ubrzanje'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/na-istoku-nista-novo-filmovi-iz-hrvatske-i-ove-su-godine-skupljali-medunarodne-nagrade-a-srpski-gledatelje-razlike-su-nevjerojatne-procitajte-1155545 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fcd41ba4f9d6d733ab4d69867d57ba5e82a647f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+istoku+ni%C5%A1ta+novo.+Filmovi+iz+Hrvatske+i+ove+su+godine+skupljali+me%C4%91unarodne+nagrade%2C+a+srpski+gledatelje.+Razlike+su+nevjerojatne.+Pro%C4%8Ditajte...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fna-istoku-nista-novo-filmovi-iz-hrvatske-i-ove-su-godine-skupljali-medunarodne-nagrade-a-srpski-gledatelje-razlike-su-nevjerojatne-procitajte-1155545 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fna-istoku-nista-novo-filmovi-iz-hrvatske-i-ove-su-godine-skupljali-medunarodne-nagrade-a-srpski-gledatelje-razlike-su-nevjerojatne-procitajte-1155545 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REGIONALNA KINEMATOGRAFIJA 2021. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVREGIONALNA KINEMATOGRAFIJA 2021.

Na istoku ništa novo. Filmovi iz Hrvatske i ove su godine skupljali međunarodne nagrade, a srpski gledatelje. Razlike su nevjerojatne. Pročitajte...

Piše Marko Njegić
30. prosinca 2021. - 17:01

Hrvatski film je 2021. osvojio Zlatnu kameru u Cannesu ("Murina"), bosansko-hercegovački EU Oscara ("Quo Vadis, Aida?"), kosovski Sundance ("Košnica"), a srpski Karlovy Vary ("Strahinja Banović").

Regionalna kinematografija bila je, dakle, vidljiva na europskoj i svjetskoj mapi u godini na zalazu. Godina je za regiju počela uzlazno povijesnim trostrukim trijumfom "Košnice" na Sundanceu, odnosno manjinske hrvatske koprodukcije na Berlinaleu ("Baksuzno bubanje ili bezumni pornić").

Natjecanje "Aide" za američkog Oscara u kategoriji međunarodnog filma nastavilo je pozitivan niz do povijesne nagrade za hrvatsku (i regionalnu) kinematografiju koju je u Cannesu zavrijedila "Murina". Zlatna kamera je najveće priznanje nekom hrvatskom filmu u dugo, dugo vremena, ako ne i svih vremena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:03