StoryEditor
Film & TVŽIVOT NA DALMATINSKOM OTOKU

‘Marita i Fani žive sretno, i to je jedino bitno‘: pred splitsku premijeru razgovarali smo s redateljicom filma o ljubavi dviju bivših časnih sestara koje su se zaljubile u samostanu

Piše Marko Njegić
19. svibnja 2021. - 21:31

Tajming za splitsku premijeru dokumentarca Ivane Marinić Kragić "Nun Of Your Business" ovog četvrtka u Ljetnom kinu "Bačvice" ne može biti bolji. "Nun Of Your Business" dolazi u Split da otvori ljetnu sezonu na Bačama netom nakon što je osvojio nagradu na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest u Los Angelesu koji se ove godine održao online.

Kakav je bio osjećaj osvojiti ovu nagradu? I koja je to po redu za film?

- Prva nagrada je bila najslađa, i došla je od publike na Zagreb Dox Festivalu u listopadu 2020., gdje je film ujedno imao i svoju svjetsku premijeru.

Sjećam se da sam bila jako napeta, nisam bila sigurna kako će publika prihvatiti film, a najmanje sam se nadala nagradi. Nakon premijerne projekcije uzbuđenje je bilo toliko intenzivno da mi je trebalo tri dana da dođem k sebi.

Druga nagrada, za najbolju fotografiju u dokumentarnom filmu na SEEFest-u, za mene kao autoricu i snimateljicu je posebna na svoj način. Lijep je osjećaj kad dobiješ priznanje struke za svoj dugogodišnji rad. Sjećam se tog jutra, bila je nedjelja rano ujutro, predivan sunčan dan u Paklenici.

Otvorila sam oči iz dubokog sna da pogledam koliko je sati i u tom trenutku iskočila je notifikacija Gmaila s porukom festivala o osvojenoj nagradi.

Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim što se dogodilo u tom ranojutarnjem bunilu. Taj dan u Paklenici sam položila ispit za sportsko penjanje. Nije moglo bolje (smijeh).

Kakav ti je osjećaj kao Splićanki prikazati film u Splitu i otvoriti ovogodišnju sezonu ljetnog kina?

- Splitska premijera se najduže iščekivala i njoj sam se najviše veselila.

Jako sam sretna što je konačno došao i taj dan, a pritom sam još dobila i čast da svojim filmom otvorim sezonu ljetnog kina "Bačvice", jednog od najlijepših ljetnih kina u Hrvatskoj – jel' može bolje?

Kakve reakcije očekuješ u Splitu? Jesu li Splićani spremni prihvatiti "priču o ljubavi na najneočekivaniji način" između dvije časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile, te napustile Crkvu "razočarane seksualnim i psihičkim zlostavljanjem unutar nje"?

- Marita i Fani kroz svoju ispovijest u filmu otvaraju mnoge teme o kojima bi se trebalo javno raspravljati. Jedna o tih tema je svakako pozicija žene u društvu te zlostavljanje od strane onih koji imaju određenu moć unutar neke zajednice ili društva.

Film je već neko vrijeme u kinodistribuciji u Zagrebu i okolici te trenutačno igra u Rijeci. Dosadašnje reakcije publike potaknule su dijalog o tim temama, čemu sam se najviše nadala, pa vjerujem da će i splitska publika jednako reagirati.

Kako je film prihvatio ostali dio Hrvatske unatrag pola godine koliko je prošlo od premijere na Zagreb Doxu?

- Na Zagreb Doxu reakcija publike je bila iznad mojih očekivanja, atmosfera u dvorani bila je jako intenzivna, a Marita i Fani bile su popraćene gromoglasnim pljeskom. Bila sam jako ponosna na njih.

Nakon toga film je krenuo u redovnu kinodistribuciju te su dosadašnje rekacije publike dosta pozitivne.

Ako odemo malo više u povijest, jer film je trebao imati premijeru još u prvoj polovici 2020., ali dogodila se korona, koliko se percepcija jedne ovakve priče promijenila? Je li Hrvatska u proteklih godinu dana postala otvorenija ili zatvorenija?

- Do početka prošle godine bila je nezamisliva mogućnost da cijeli svijet može stati preko noći. Godina 2020. prošla je u velikoj neizvjesnosti i strahu, mislim da su ljudi umorni, frustrirani i žedni pozitivne promjene.

Moja namjera ovim filmom je prikazati priču Marite i Fani kao pozitivan primjer suludih životnih putova dviju žena koje nikad nisu posustale, već su ustrajale u svojim odlukama i željama - da žive sretno, a ne onako kako društvo misli da moraju. Bez obzira na vrijeme u kojem trenutačno živimo još uvijek se nadam da će se publika pronaći u ovoj priči.

"U odnosu na potencijalnu kontroverzu više me zanima koliku će empatiju film izazvati kod ljudi", rekla si nam u intervjuu prije godinu i nešto dana. Koliku je empatiju, a koliku kontroverzu izazvao rušeći stereotipe domaćeg društva koje filmom kao da propituješ i usput otvaraš zatvorena samostanska vrata?

- Marita i Fani odrastale su u sredinama koje su orijentirane konzervativnom stilu života i u kojima prevladava patrijarhalni odgoj.

Fani dolazi iz sela u Slavoniji, a Marita iz malog otočnog mjesta u Dalmaciji. U takvim sredinama gotovo je nemoguće očuvati vlastitu privatnost, a kad se pritom radi o takvoj ljubavi koju okolina osuđuje, onda je, smatram, herojski iskoračiti i boriti se za svoje mjesto u društvu.

Kako osuditi ljubav? Na moja očekivanja publika je ipak pokazala ljudskost i empatiju za njihovu priču.

Kako je film utjecao na akterice koje žive zajednički život na jednom dalmatinskom otoku, među stanovnicima tradicionalnih stavova? Je li njihovu vezu još više osnažio?

- Koliko god su bile hrabre i ustrajne u svojim odlukama, za Maritu i Fani je ipak bilo ključno prihvaćanje od strane vlastite obitelji. Mislim da je za njih to ipak bio najveći teret. Nakon toga više nije bilo bitno što misli okolina.

item - id = 1100021
related id = 0 -> 1127796
related id = 1 -> 1124696
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 12:47