StoryEditorOCM
Izbori 2021GDJE JE GRADONAČELNICA?

Tankim kvorumom Sinjani odobrili spomenik proljećaru: na sjednicu Gradskog vijeća nije došao nitko od predstavnika predstavnika liste dr. Stipislava Jadrijevića

Piše Toni Paštar
8. travnja 2021. - 16:59

Sinjski vijećnici održali su posljednju sjednicu u ovom sazivu, koja će ostati zabilježena kao jedina kojoj nije nazočio nitko od predstavnika gradske izvršne vlasti, ne računajući službenike koji su "tehnički servis".

Od ukupno 21 lokalnog zastupnika, sjednici je nazočilo njih 12. Među njima nije bilo ni jednog predstavnika Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića, uključujući i dvoje vijećnika koji su napustili tu opciju, a izostala su i trojica HDZ-ovaca. Nazočni su postavljali pitanje zašto se nije pojavila gradonačelnica Kristina Križanac, ali nisu dobili odgovor.

Unatoč činjenici da im nije imao tko odgovarati, četiri vijećnika iz isto toliko političkih opcija na početku zasjedanja postavljali su pitanja. U okviru dnevnog reda, vijećnici su jednoglasno usvojili predložene odluke o izmjenama i dopunama gradskog Statuta i Poslovnika o radu Gradskog vijeća, usklađujući ih s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Glavna izmjena odnosi se na odredbu da će sinjski parlament, umjesto dosadašnjeg 21 vijećnika, ubuduće imati njih 19.

Na inicijativu Kluba Sinjana iz Zagreba i na prijedlog HDZ-ova vijećničkog kluba, na sjednici je dana privola da se, u okviru obilježavanja 50 godina Matice hrvatske i hrvatskog proljeća, na gradskom prostoru postavi portretni spomenik profesoru i akademskom kiparu Anti Župiću. Prerano preminuli Župić bio je 1954. među malom skupinom osnivača Kluba studenata općine Sinj, zajedno sa Stipom Sikiricom, Markom Veselicom, Stipom Milanovićem i Franom Poljakom.

Župić je bio i jedan od glavnih protagonista osnivanja Matice hrvatske u Sinju 1970. godine, da bi ga nakon uklanjanja proljećara s političke scene tadašnja vlast proglasila hrvatskim nacionalistom. Spomen-obilježje Anti Župiću rad je njegova prijatelja Stipe Sikirice, a postavit će se na križanju Vrličke ulice i Ulice Vladimira Nazora, u blizini zgrade gdje je Župić živio s obitelji i nedaleko od Gimnazije Dinka Šimunovića, u kojoj je bio profesor sve do prerane smrti u 45. godini. Planirano je da se spomenik postavi u okviru ovogodišnjih Dana Alke i Velike Gospe. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:38