StoryEditorOCM
Izbori 2021tanka većina

Nakon lokalnih izbora rošade u saborskim klupama. Može li gubitak fotelje župana u slučaju Radimira Čačića srušiti Vladu Andreja Plenkovića?

31. svibnja 2021. - 11:43

Lokalni izbori donijet će i nove promjene na nacionalnoj razini, između ostaloga i u saborskim klupama gdje će doći do nekoliko rotacija. Nakon što je izgubio fotelju varaždinskog župana u Sabor se može vratiti šef Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić, a iz parlamenta odlazi lider lijevo-zelene platforme Možemo! Tomislav Tomašević, kao i njegova kolegica Rada Borić. Također s Markova trga će otići i HDZ-ov zastupnik Anđelko Stričak koji je postao novi župan Varaždinske županije i Ivan Celjak, koji je izabran za sisačko-moslavačkog župana.

Rada Borić kaže kako je u ovom trenutku posao u Zagrebu važniji.   

„Odlazim iz Sabora, važnije je pokazati kako se upravlja gradom. U zastupničkom Klubu imamo odlične ljude i oni će u Saboru raditi posao oporbe. Ne preuzimam funkciju u gradu, nitko od nas ne preuzima funkciju, idem u Skupštinu. Dogovorit ćemo se tko će umjesto mene u Sabor – izjavila je Rada Borić.

Tomaševića će u Saboru zamijeniti Urša Raukar Gamulin, a Radu Borić psihijatrica i čelnica Nove ljevice Ivana Kekin.  

image
Tomislav Tomasević i Ivana Kekin.
 
Nera Simic

Reaktiviranje mandata može se očekivati od Damira Bajsa koji je u utrci za bjelovarsko-bilogorskog župana izgubio od Marka Marušića (HDZ). Njega u Saboru mijenja SDP-ova Martina Grman Kizivat (SDP) što bi značilo da će njegovim povratkom u Hrvatski sabor SDP imati jednog zastupnika manje.

Mostov Miro Bulj, iako je postao gradonačelnik Sinja neće se napustiti saborske klupe.  

- Naravno da će ostati zastupnik. Sabor je nezamisliv bez Mira Bulja – potvrdio nam je saborski zastupnik i glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Posebno je zanimljiva situacija s Radimirom Čačićem budući se Vlada premijera Andreja Plenkovića održava zahvaljujući glasu Reformista. Čačić je u nedjelju izgubio fotelju varaždinskog župana, kao i Darinko Dumbović gradonačelnika Petrinje, a obojica su izgubila od HDZ-ovih kandidata, odnosno od koalicijskih partnera na nacionalnoj razini. Zanimljivo će stoga biti pratiti Čačićeve poteze idućih tjedana.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

 - Imao sam i pobjeda i poraza. Osam puta sam biran u Sabor, ali imao sam i jedan težak poraz… izjavio je Čačić sinoć, a na pitanje može li predsjednik Vlade računati i dalje na njegovu potporu u Saboru odgovorio je dvosmisleno:

„Mi smo već prije ovih izbora rekli da, ako se vidljivo i jasno prezentiraju projekti za ovu županiju i sjever Hrvatske, mi ćemo te projekte podržati. Ako ne, nemamo niti jedan razlog, kao stranka lijevog centra".

Lider Reformista kazao je kako je izbore izgubio jer birači koji tradicionalno glasaju za njih nisu izašli na izbori.

„U Petrinji je to bilo očekivano, ali ovdje nije. Ankete ovdje nisu bile takve", priznao je Čačić.

U Saboru ga trenutno mijenja Natalija Martinčević, koja navodi kako Čačić zasad ne namjerava  u saborske klupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:22