StoryEditorOCM
Izbori 2021poruke birača

HDZ-ov Milan ‘pomeo‘ Mostovog protukandidata u Metkoviću, ali su zato poljuljane HDZ-ove dugogodišnje utvrde u Opuzenu i Pojezerju

Piše Stanislav Soldo
17. svibnja 2021. - 07:51

Izborna noć u dolini Neretve donijela je i nekoliko iznenađenja. Za razliku od Metkovića, gdje je sve riješeno u korist HDZ-a i Dalibora Milana koji je već u prvom krugu dobio preko 60 posto glasova, potopivši Mostovu listu i njihova kandidata dr. Nikicu Hajvaza, situacija u gradu Opuzenu puno je kompliciranija.

Već se može reći da je HDZ izgubio gradsko vijeće u ovom gradu gdje je osvojio šest vijećničkih mjesta, dok su Mostu pripala četiri vijećnika, Nezavisnoj listi Jure Stanića dva, a SDP-HNS-u jedno vijećničko mjesto. Po prvi put otkako se gradonačelnici biraju izravno aktualni gradonačelnik, Ivo Mihaljević nije pobijedio u prvom krugu. Sa osvojenih 720 glasova (46 posto), mora u drugi krug sa kandidatom grupe birača i Mosta, Ivanom Matagom, koji je dobio 585 glasova (37 posto).

image
Ivan Mataga u drugom krugu sa Ivom MIhaljevićem
 
Privatni album

Dugogodišnja HDZ-ova dominacija u Opuzenu je ozbiljno poljuljana. Ako u drugom krugu i pobjedi Ivo Mihaljević veliko je pitanje kako će funkcionirati izvršna vlast koja nema većinu u Gradskom vijeću.

image
Ivo Mihaljević u drugom krugu sa Ivanom Matagom
 
Privatni album

Za vladajuću stranku HDZ problemi su i u jednoj od najnerazvijenijih općina, Pojezerju, gdje je HDZ na vlasti od osnutka te općine daleke 1993 godine. U drugi izborni krug ide aktualni načelnik Boro Dominiković i bori se protiv mladog „lava“ Mateja Marevića, kandidata grupe birača.

image
Boro Dominiković ide u drugi krug za načelnika Pojezerja
 
Cropix

Dominiković je dobio 214 glasova u Pojezerju, samo dvanaest glasova više od Marevića, dok je treća kandidatkinja Zrinka Antunović Čotić dobila 97 glasova. Za pretpostaviti je ako se njezini glasovi preliju Mareviću da će on biti načelnik u općini Pojezerje. HDZ je prvi put od postojanja općine izgubio općinsko vijeće u kojem imaju većinu ove dvije nezavisne liste.

U Općini Kula Norinska premoćno je pobijedio aktualni načelnik, Nikola Krstičević (HDZ). HDZ je zadržao dominaciju i u općinama Slivno i Zažablje. Smiljan Mustapić ostaje na čelu Slivna a zanimljivo je da je u općini Zažablje za mjesto načelnika i općinsko vijeće bila samo jedna HDZ-ova kandidacijska lista pa načelnica Maja Vrnoga nastavlja četverogodišnji mandat.

image
Matej Marević u drugom izbronom krugu za nečelnika općine Pojezerje
 
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:50