StoryEditorOCM
Izbori 2021BITKA ZA SVAKI GLAS

Dojučerašnji Pranićev zamjenik Mile Herceg (NLM) želi postati prvi čovjek grada: Imam spremne projekte, Vrgorac nema vremena da se netko uči na njemu

Piše Mate Primorac
22. travnja 2021. - 08:46

Mile Herceg tijekom protekle četiri godine bio je zamjenik Anti Praniću na čelu Vrgorca, a sad sam u ime Nezavisne liste mladih (NLM) kreće u izbornu utrku.

Upitali smo Hercega hoće li mu dosadašnja dogradonačelnička dužnost biti prednost ili otežavajuća okolnost u aktualnoj kampanji.

– Apsolutno, to je prednost posebno kada se sagleda što je sve napravljeno u ovom mandatu i što je pripremljeno za sljedeće programsko razdoblje, a svi dobro pamte činjenicu da nismo krenuli s nule već iz dubokog minusa, financijskog, projektnog i institucionalnog. Izveli smo Vrgorac iz dugogodišnjeg mraka.

Iza nas ostaju rekonstruirani i novi vrtići, dječja igrališta, povećana transparentnost, uveden red i rad, otvoren poduzetnički centar, puna gospodarska zona s 400 milijuna kuna investicija, riješeni razni komunalni problemi koji su čekali desetljećima, a napravljen je i veliki iskorak u razvoju poljoprivrede. Svakodnevno dobivamo poruke naših sugrađana koji nam kažu kako smo napravili više u ovom mandatu nego svi naši prethodnici u 20 godina.

Povučeno je više od 25 milijuna kuna nepovratnih sredstava za razne projekte, a pomogli smo poljoprivrednicima u realizaciji projekata vrijednih 14 milijuna kuna. Pripremili smo više od 50 milijuna kuna raznih projekata za sljedeće razdoblje. Vrgorac nema vremena za eksperimente i da se netko na funkciji gradonačelnika uči prvom ozbiljnom životnom poslu.

Ako budete izabrani za gradonačelnika, kako ćete riješiti problem odlaganja otpada? Znamo da je "Ajdanovac" na papiru praktički zatvoren, a pored toga nalazi se odmah iznad izvora pitke vode Butina, što utječe na zdravlje ljudi.

– To je kompleksan problem koji ne ovisi samo o nama nego i o izgradnji regionalnog centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice koji kasni cijelo desetljeće. Mi smo napravili veliki iskorak oko otpada, a dočekao nas je minus prema Fondu. Nabavili smo spremnike za miješani komunalni otpad i za odvojeno prikupljanje otpada, servisirali vozila, opremili radnike, uskoro nam dolaze još dva nova vozila. Upravo ćemo dobiti i građevinsku dozvolu za reciklažno dvorište.

Za "Ajdanovac" smo ishodili lokacijsku dozvolu i naručili glavni projekt sanacije. Na Bunini se voda analizira svaki dan i u ovom mandatu smo povećali zaštitu izvora puštanjem u rad pročišćivača otpadnih voda u Vrgorcu. Pred izdavanjem smo lokacijske dozvole za kanalizaciju Dusine i Milošića gdje ćemo dodatno zaštititi sve naše izvore.

Vrgorac je bogat izvorima, a njegovi stanovnici plaćaju možda najskuplju vodu u Hrvatskoj, dok ljeti po nekoliko dana znaju biti i bez nje. Kako te probleme riješiti?

– Uz bogatstvo vode, nažalost, imamo i vrlo nezahvalan reljef zbog čega je potrebna ogromna količina električne energije da bi se omogućila vodoopskrba. Grijehe prošlosti plaćamo sada, posebno grijehe iz dvijetisućitih godina. Riječ je o "najmlađoj" mreži koja ima najveće gubitke (Kljenak, Duge Njive i Rašćane). Čudan "izostanak" propisanih materijala za izgradnju cjevovoda, čudan "izostanak" nadzora, a još čudniji "izostanak" građevinske dokumentacije.

Da bismo došli do kvalitetnog i dugoročnog rješenja ovih problema, tijekom protekle četiri godine su napravljene značajne promjene i ulaganja u vodoopskrbi, ali i odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda. Sve to je napravljeno usporedno s vraćanjem više od sedam milijuna kuna dugova našeg vodovoda.

Za razliku od svih nama susjednih vodovoda, naši prethodnici do 2017. nisu napravili koncepcijsko rješenje smanjenja gubitaka, temeljni dokument koji se sastoji od 14 elaborata u kojima je detaljno analizirano trenutno stanje sustava i potrebne mjere za smanjenje gubitaka i poboljšanje kvalitete vode.

Taj krovni dokument vrijedan milijun i pol kuna napravili smo nakon dvije godine sustavnog rada i tijekom ovog mjeseca ćemo ga prezentirati, a na temelju njega planiramo povući više od 40 milijuna kuna u sljedećem mandatu. Bez ovog dokumenta su blokirana sva nepovratna sredstva za smanjenja gubitaka u vodoopskrbi.

Nedavno je u razgovoru za "Slobodnu" vaš neslužbeni koalicijski partner u Gradskom vijeću, predsjednik SDP-a Saša Šimunović, rekao "Džaba nam sve ulice kada nema ljudi". Imate li plan za demografsku obnovu, kako zadržati ljude i omogućiti im povratak?

– Mi smo zaustavili demografsko propadanje Vrgorca. Sukladno službenim brojkama Državnog zavoda za statistiku Vrgorac je od 2013. do 2016. svake godine imao pad stanovništva od 150 ljudi, a 2017. taj pad iznosi tridesetak ljudi. U 2018. smo imali čak i više rođenih u odnosu na umrle.

Povećali smo izdvajanja za jednokratne naknade za novorođene, redovno isplaćujemo stipendije, aktivno pomažemo mlade poljoprivrednike, uskoro gradimo zgradu POS-a s 12 stanova, a najveća demografska mjera je 400 milijuna kuna investicija u gospodarsku zonu koja jamče nova radna mjesta.

Veliki plus za preporod ovog kraja značio bi tunel Ravča – Drvenik. Taj projekt blokira županijski HDZ, ali odblokirat će ga budući župan, naš Ante Pranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:42