StoryEditorOCM
ŽupaAL‘ GA PRAŠI

Oblak prašine širi se iznad kamenoloma na Dupcu: je li zrak u Župi dubrovačkoj zagađen? Evo što kaže načelnik Nardelli

Piše D. M. L./A. H.
26. lipnja 2024. - 13:40

Pisalo se o kamenolomu na Dupcu i prije deset godina, sve zbog istog problema - miniranja i prašine koja okolnim stanovnicima umanjuje kvalitetu života. Obećavala su se rješenja kroz godine više puta, ali se očito - sudeći po fotografijama koje nam šalje čitatelj - ništa nije riješilo.

- Jutros sam vozio prema Gradu i vidio neki veliki oblak na Dupcu. Prvo sam pomislio da je magla, a onda skužio da se praši iz kamenoloma - rekao nam je čitatelj. Godine 2020. vlasnik kamenoloma obećao je da će ‘pogon biti bez prašine‘. No, buka i prašina nastavile su se, a okolnim stanovnicima ostaje samo zatvoriti prozore i sačuvati živce.

image

Al‘ ga praši kamenolom na Dupcu

čitatelj/

Načelnik Općine Župa dubrovačka, Silvio Nardelli poručuje kako će njihove službe odmah reagirati i provjeriti o čemu se radi. - Ako se održava sustav za filtriranje to se ne događa. Već smo ih nekoliko puta upozoravali da moraju održavati sustave filtriranja pri drobljenju kamena. Ova današnja situacija je ili posljedica neodržavanja tog sustava, ili drobljenja kamena na otvorenom u krugu kamenoloma, što ne bi smjeli raditi - ističe Nardelli. 

Podsjetimo, kamenolom PGM Raguse trebao se zatvoriti još 2005. godine, no zbog intenzivne  gradnje na dubrovačkom kamenu eksploatacija kamena na Dupcu i dalje traje. U kolovozu 2020. godine  PGM Ragusa, nakon kritika stanovnika Župe, odlučila je ugraditi sustav filtracije kamene prašine  i bukobrane kojim bi se spriječilo širenje buke.

image

Kamenolom na Dubcu.
 

Tonci Plazibat/Cropix

Inače, moderni kamenolomi smanjuju štetnu emisiju čestica kamene prašine, koja je izražena tijekom suhih atmosferskih uvjeta ili pojave vjetra, smanjuju  sustavima disperzije  vodene pare  koja se u zraku veže na čestice te ih tako otežale spuštaju na zemlju i sprečavaju stvaranje i podizanje oblaka koji se može proširiti izvan granica kamenoloma.

Je li i koliko je danas zrak na tom području Župe dubrovačke onečišćen, nažalost ne može se znati jer jedine dvije mjerne postaje kvalitete zraka nalaze se u Dubrovniku i u konavoskim Čilipima na kojoj se mjeri utjecaj zračnog prometa na kvalitetu zraka. Sasvim sigurno, takve mjerne stanice morale bi biti i u blizini kamenoloma, poput ovog na Dupcu, no ono što je sigurno, od kamene prašine koja može izazvati niz bolesti udisanjem najugroženiji su radnici kamenoloma ako se ne pridržavaju propisanih mjera zaštite na radu. 

image

Al‘ ga praši kamenolom na Dupcu

čitatelj/
image

Al‘ ga praši kamenolom na Dupcu

čitatelj/
28. lipanj 2024 14:02