StoryEditorOCM
ŽupaNižu se reakcije

Nikola Duper o odluci Hrvatskih cesta: ‘Prva bitka je dobivena, čeka nas rat za novu trasu brze ceste koja će čuvati okoliš...‘

Piše G.B.
11. veljače 2024. - 10:14

Župljanin Nikola Duper, bivši županijski vijećnik komentirao je odluku Hrvatskih cesta o povlačenju Studije utjecaja na okoliš brze ceste Dubrovnik - Zračna luka koja je izazvala veliko negodovanje stanovnika Župe dubrovačke, Šumeta i Komolca.

- Ostat će nam u sjećanju petak, 9. veljače 2024. godine. Naime, tada smo doznali da je Studija o utjecaju na okoliš brze ceste Dubrovnik – Zračna luka Dubrovnik povučena.

image

Simulacija izgleda brze ceste Dubrovnik- Zračna luka Dubrovnik

Dv/

Gospođa Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta kaže:

„Studija je u ovom trenutku povučena kako bi se kvalitetno evaluirala sva pitanja i nedoumice iskazane tijekom javne rasprave od strane građana te napravio daljnji plan razrade u cilju zadovoljstva svih korisnika koji će u konačnici i koristiti infrastrukturu.“

- Dakle, ono što je župan Dobroslavić uporno nazivao „bukom”, netko je ipak ocijenio kao kvalitetno artikulirana pitanja i nedoumice. A nedavne izjave župana o početku projektiranja ceste uz uvažavanje „mikro problema” su se pokazale promašenima kao što je promašena i njegova cjelokupna politika koja se temelji na samovolji i diktatu iz vrha HDZ-a. Ni ovaj put nije propustio priliku za novi „biser”: „Ne znam hoće li i kako ova odluka ubrzati realizaciju projekta. Cesta je projekt Vlade RH, koja je osigurala financiranje, cesta nam treba i treba nam odmah. Očekujemo brzu realizaciju, a način izvedbe je na Hrvatskim cestama - navodi Duper kojemu je zanimljivo što se, kaže, ipak, iako prekasno, zaključilo da bi mišljenje građana bilo vrijedno i korisno za kvalitetno rješenje.

Podsjeća Duper i na riječi glasnogovornice HC-a kako će sva pitanja i prijedlozi proizašli iz javne rasprave služiti za potrebnu evaluaciju i donošenje konačnog zaključka u svezi mogućnosti i varijantnog prijedloga izvedbe ove bitne trase:

image

Trasa brze ceste Dubrovnik - Zračna luka kroz Rijeku dubrovačku razljutila je stanovništvo

Hc/

- Zar se nisu mogli prije uzeti u obzir glasna negodovanja, kao ona u Sheratonu 2018. godine? Ignorirajući tadašnje proteste ogromnog broja ljudi, besmisleno su se potrošili veliki novci i odložilo cestovno rješenje koje nam svima treba - ocjenjuje Nikola Duper:

- Možemo reći da smo sretni jer smo pobijedili u prvoj bitci za spas Rijeke dubrovačke i Župe dubrovačke, ali i ogorčeni jer su bačeni novci te odloženo nužno prometno rješenje. Sada nas čeka rat za novu trasu ceste koja će voditi računa o očuvanju okoliša od kojega kroz turizam živimo. Hvala svima koji su se na bilo koji način pokrenuli i pokazali da kroz zajedništvo možemo postići puno. Neka ovo bude početak jedne nove zajednice, koja se nije prepustila apatiji i beznađu, nego djeluje onako kako to od nas očekuju buduće generacije. Idemo dalje !!! - s entuzijazmiom poručuje ovaj Župljanin.

27. travanj 2024 01:36