StoryEditorOCM
ŽupaZelena ljepotica na pet katova

Ljuta naranča iz Kupara mogla bi se osladiti titulom Hrvatskog stabla godine

Piše Gabrijela Bijelić
1. rujna 2022. - 21:31

- Lagao bih kad bih rekao da nemam velika očekivanja od moje ‘kandidatkinje‘. Atraktivna je, posebna i odskače od konkurencije zato što je kultivirana. Zapravo, toliko dobro izgleda da se pomalo bojim da ljudi ne pomisle kako je posrijedi fotomontaža – biranim riječima opisuje svoju zelenu mezimicu gospar Mato Barišić, vlasnik višekatne ljute naranče koja kroz cijelu godinu plijeni pozornost domaćih i furestih u Kuparima.

Stigla mu je sa Šipana

Matova ljuta naranča, po ljudskim godištima na pragu punoljetnosti, sudjeluje na ovogodišnjem nacionalnom natjecanju Hrvatsko stablo 2022. Za prestižnu titulu konkuriraju još četiri kandidata, od kojih će samo jedan predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2023. godine.

- Siguran sam da nigdje drugdje u Lijepoj našoj nema ovakvog stabla. Donio sam je sa Šipana prije 17 godina, tad je bila mala sadnica od 40 centimetara, a danas je narasla do šest metara, i to na pet katova. A na početku nije izgledalo nimalo obećavajuće. Naranču sam posadio ispred prozora, a kad je uzrasla, zaklonila je pogled pa sam se posvadio sa ženom koja je rekla da joj grane smetaju jer prekrivaju prozor. A onda sam vidio kako je naranča pustila jedan izboj pa sam došao na ideju...otkinut ću svo novo lišće i grane sa strane i uobličiti drvo tako da ide na katove. Uskoro sam dobio lijepo oblikovanu krošnju i počeo ‘graditi‘ zelene pjanove. Ovakav oblik stabla, naravno, traži puno šišanja i orezivanja pa sam morao nabaviti skelu. Prvo sam izgradio drvenu i pao s nje, bio je to pravi show. Zatim sam kupio pravu građevinsku skelu za 5 do 6 tisuća kuna, sve radi moje ljepotice – priča nam ovaj umirovljeni časnik Hrvatske vojske o izazovima s kojima se suočio družeći se sa svojom ‘missicom‘ koja osim osebujnog izgleda iznimno dobro i rađa:

- Bude od nje krcato marmelade i arancina svaku godinu. Stvarno nema tko se kod nje ne zaustavi, napravi selfie i priupita kako sam uspio uzgojit‘ ovo čudo – govori nam Mato koji iza kuće ima još jedno ‘stabalce‘ istog formata, nešto mlađe i niže, tek je dosegnulo treći kat.

Lampice i sok

Njezina starija sestra koja se natječe za ‘lentu‘ naj-stabla posebno je privlačna tijekom adventa kad je Barišići obilato okite božićnim lampicama. Istina, još nisu dostigli brojke kakve za Božić ima obitelj Salaj, no idu korak po korak:

- Supruga Tonka, kći Marija i ja potrudimo se da ljuta naranča figura za blagdane. Na nju stavljamo 18 mreža lampica, a na svaku mrežu dvjestotinjak svjećica. Ispod stabla stavimo Djeda Mraza i saonice i tako postignemo pravi božićni ugođaj – otkriva nam Mato tajne okoliša svog giganta starog četvrt stoljeća, novog božićnog simbola Župe dubrovačke. Ljuta naranča je po prirodi otporna na zimu i ne traži osobitu njegu, ali je zato jako zahtjevna kad je posrijedi kićenje:

Mato je nabavio i posebnu makinju za šišanje, kako bi krošnju izravnao s donje strane, potkresao sa strana i zgodno zaokružio u pet krugova.

Osim za slatke delicije, peterokatnica iz Kupara izvrsna je i za sokove, gospođa Tonka je za njih ekspert. Kad je dobra godina, ljuta naranča donese urod od dvjestotinjak kila – veli naš sugovornik, inače privatni iznajmljivač koji planira uvrstiti naranču kao dodatni mamac za turiste. A pridonosi i očuvanju okoliša jer ne traži prskanje pesticidima.

28. travanj 2024 20:52