StoryEditorOCM
ŽupaBIO JE TO VELIKI DAN ZA ŽUPU DUBROVAČKU

Don Ivan Galjuf slavio je svoju mladu misu u Kuparima na prostorima budućeg Pastoralnog centra

Piše DB
25. lipnja 2024. - 10:10

Novi svećenik Dubrovačke biskupije don Ivan Galjuf slavio je svoju mladu misu u subotu 22. lipnja na igralištu u Kuparima, prostoru budućeg Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca. Koncelebrirao je veliki broj svećenika, a propovjednik je bio katedrali župnik don Marin Lučić, dijete župske vale kao i mladomisnik.

„Gospodin je i danas među nama, živ i prisutan na ovom prostoru“, kazao je katedralni župnik Lučić istaknuvši kako se na ovom mjestu prvi put slavi sveta misa te da će tu niknuti pastoralni centar, novi izvor duhovnosti za cijelu Župu dubrovačku. Uz moći bl. Alojzija Stepinca propovjednik je naveo neke misli blaženika o svećeništvu naglasivši kako je potrebno „da svako svećeničko srce gori od svete ljubavi prema Bogu i prema dušama“.

image
Dubrovačka Biskupija

Propovjednik je isprepleo svetopisamske misli sa životom mladomisnika te kazao kako je Gospodin kroz proteklih devet godina s njim radio, oblikovao ga i oblikuje, pomažući mu u otkrivanju i spoznaji da je ljubljeno dijete Božje kako bi onda tu ljubav u svom svećeništvu prenosio na sve oko sebe.

Govoreći o tome kako se Božje djelovanje može očitovati preko ljudskog, propovjednik je poručio mladomisniku: „Ivane, otkrivaj u svom srcu svoj identitet koji se bitno promijenio svećeničkim ređenjem jer si poslan u ovaj svijet naviještati tu Božju ljubav. Iz dana u dan otkrivaj da si ljubljeno dijete Božje, a isto tako da si pozvan i poslan biti ‘otac’ ovog naroda.“

Katedralni župnik je također govorio o drugim dimenzijama svećeničkog poziva i poslanja te spomenuo i kako ovu misu slave po misnom obrascu Blažene Djevice Marije, Majke lijepe ljubavi. Potaknuo je mladomisnika da otkriva ‘poziv unutar svoga poziva’ odnosno ono po čemu će on na svoj jedinstven način služiti te da na tom putu osluškuje Gospodina.

Uz obitelj, rodbinu i prijatelje na misi su sudjelovali vjernici župe sv. Ilara i oni pristigli iz drugih župa, a koncelebrirali su brojni svećenici. Svećeničko geslo mladomisnika Galjufa glasi: “Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te.“ (Jer 1,5)

image
Dubrovačka Biskupija

Župnik don Miljenko Babaić je zahvalio svima koji su na razne načine pomagali u pripremi mlade mise. Svi sudionici misnog slavlja na kraju su primili mladomisnički blagoslov.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Mješoviti župni zbor i dječji zbor župe, a vjernici su čitanjem, pjevanjem te osobito zahvalom Bogu za mladomisnika aktivno sudjelovali u misnom slavlju.

lvan Galjuf, sin Miša i pok. Helije r. Bodulović, rođen je 1992. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Župi dubrovačkoj, a srednju Turističko-ugostiteljsku školu u Dubrovniku. Nakon završetka školovanja radio je nekoliko sezona u struci, a 2018. godine upisao je Centralno bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu gdje je proveo dvije godine studija. Nakon završene dvije godine prebacio se u Zagreb na Institut Družbe lsusove (Jordanovac), a formaciju je nastavio kod Misionara Krvi Kristove u Misijskoj kući sv. Gašpara u Zagrebu. Službeno je primljen među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije 2. travnja 2021. godine. Službu čitača (lektora) primio je 21. ožujka 2021. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 3. prosinca 2021. godine. Formaciju i studije je završio u rujnu 2023. godine. Đakonski praktikum je obavio u župi Svih svetih u Blatu.

Drugi mladi svećenik Dubrovačke biskupije don Petar Markić svoju mladu misu proslavio je u subotu 15. lipnja u Janjini, a propovjednik je bio don Hrvoje Katušić.

image
Dubrovačka Biskupija

 

25. lipanj 2024 10:19