StoryEditorOCM
Primorjeuvid u popise birača

Vlaho Mozara iz Nezavisne liste Dubrovačko primorje: Pronašli smo pravnu ‘minu‘ u izbornom procesu!

Piše dv
17. ožujka 2024. - 11:48

Vlaho Mozara, nositelj Nezavisne liste Dubrovačko primorje na FB stranici objavio je kako su pronašli pravnu "minu" u izbornom procesu.

- U nastojanjima da vlastita iskustva iz organizacije i promatranja procesa izbora prenesemo nadležnim tijelima kako bismo unaprijedili izborni proces, slučajno smo pronašli nevjerojatan propust koji u pitanje dovodi legitimnost nadolazećih izbora.

OVO NIJE SITNICA. Dobro skrivena, tamo gdje nitko ne gleda, ova "mina" može srušiti legitimitet izbora i tako ih poništiti.

Naime, u obvezatnim uputama za provedbu izbora (podzakonski akt koji donosi Državno izborno povjerenstvo na temelju važećih zakona RH) netko je ubacio nezakonit element koji se odnosi na uvid u popise birača. Tako se u tim tehničkim dokumentima promatračima oduzima pravo uvida u popis birača, suprotno svim važećim zakonima.

Što smo poduzeli? Detaljno smo pregledali zakone i svu javno dostupnu dokumentaciju i nismo uspjeli pronaći "jači" zakon kojim bi ovo bilo omogućeno. Uputili smo dopis Državnom izbornom povjerenstvu u kojem tražimo obrazloženje i usklađivanje uputa sa zakonom. Putem društvenih mreža upozorili smo sve sudionike ove izborne utrke. Na DIP-u je sada zadatak da ovu nezakonitost odmah prihvati i ispravi, a na nama da i dalje držimo oči otvorene i dalje svi zajedno neumorno radimo za bolje sutra!- poručuje Mozara

25. travanj 2024 10:28