StoryEditorOCM
PrimorjePOVODOM SV. VLAHA

U Slanome održana svečana misa i procesija kroz mjesto

Piše dv
3. veljače 2023. - 18:53

Kako već nebrojen niz godina na dan Sv. Vlaha, tako se i ove godine u Slanome održala svečana misa i procesija kroz mjesto.

Župa Sv. Vlaha u Slanome postoji već više od 600 godina, a žitelji Dubrovačkog Primorja njeguju tradiciju povodom feste istim žarom kao što su to radile brojne generacije koje su im prethodile.

Dok se u novije vrijeme mnogi župljani okolnih sela, koja gravitiraju Slanome, sa svojim barjacima i u primorskim nošnjama, odlaze pokloniti našemu Parcu u Grad, župljani iz slanjske vale i nekoliko najbližih sela, još uvijek se drže stoljetne tradicije i pohode Sv. Vlaha upravo u Slanome.

Uz župni zbor, koji već godinama uveličaje sve veće crkvene blagdane u mjestu, zatim neizostavne barjaktare i festanjule, ove su godine Primorci odlučili otvoriti stare škrinje i izvući svoje nošnje kako bi obogatili ovogodišnju festu. Inicijativi članova KUD-a "Lijerica" priključila su se i djeca iz "Malog linđa", sekcije folklora pri osnovnoj školi u Slanome. Svakako je vrijedno spomenuti kako obje udruge djeluju neprekidno već gotovo 3 desetljeća.

Iako u puno manjem i skromnijem izdanju, vjerni čuvari običaja i tradicije, članovi "Lijerice" i "Malog linđa", začinili su ovogodišnju festu i učinili je još više nalik festi u Gradu.

Nakon procesije i svečane mise, Primorci su se uhitili u svoje primorsko kolo, svima danas poznato kao "Linđo". Vrtilo se i staro i mlado, baš kako priliči pravoj festi. Po završetku kola, svi su se sudionici mogli počastiti na svečanom domjenku u samostanu Sv. Jeronima.

"Dan ki dohodi nami jednom na godište", ove godine će Primorcima ostati u posebnom sjećanju.

U nadi da će se ova i brojne druge tradicijske vrijednosti sačuvati i održati, nazdravlje vam festa i pozdrav iz Primorja. Živio Sv. Vlaho!

 

 

 

25. travanj 2024 07:48