StoryEditorOCM
PrimorjeUPUTILI PETICIJU, PRIJETE ISPISIVANJEM

Roditelji traže smjenu ravnatelja OŠ Primorje, načelnik Knežić poručuje: ‘I prije je bilo sitnih primjedbi, ali neka Prosvjetna inspekcija odradi svoje! Pozivam roditelje da djecu u ponedjeljak pošalju u školu!‘

Piše Gabrijela Bijelić
1. rujna 2023. - 15:53

- Kao načelnik apeliram na sve roditelje da u ponedjeljak svakako pošalju djecu u školu i da djeca na nastavu dolaze i dalje jer ona ne smiju ispaštati zbog nekakvih proceduralnih i pravnih razloga. A pitanje povjerenja ravnatelju i eventualnih sankcija će odrediti odgovorne županijske službe i prosvjetna inspekcija sve do Ministarstva.

image

OŠ Primorje Smokovljani

Bozo Radic/Cropic

Ali djeca moraju ići u školu, ne podržavam da ne idu! - izjavio je za Dubrovački načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić kojemu su nezadovoljni roditelji učenika OŠ Primorje iz Smokovljana jučer uručili peticiju kojom traže smjenu ravnatelja škole Zlatka Volarevića:

- Roditelje podržavam u njihovim nastojanjima, sigurno nisu sve ovo napamet napisali, ali nisam za to da donosimo neke prijeke sudove prije inspekcijskog nadzora koji će utvrditi je li bilo nepravilnosti. Koliko mi je poznato, roditelji izražavaju nezadovoljstvo odlukama koje ravnatelj provodi po pitanju da ne dolaze učitelji navrijeme u školu, da se neke odluke oko zapošljavanja ne poštuju i stručni kriteriji. Ravnatelju na teret stavljaju nekih sedam, osam stvari, uglavnom da se tamo ne radi sve sukladno zakonu. No, s obzirom da je osnivač škole Dubrovačko-neretvanska županija, mi kao Općina nemamo ingerenciju nad školom, ali sam svejedno danas zamolio Županiju da mi pojasni što se ovdje točno događa i rečeno mi je da će se putem Školskog odbora, kako je to zakonski i predviđeno, provesti daljnja procedura. Školski odbor će vjerojatno tragom ove peticije zatražiti dolazak Prosvjetne inspekcije koja će sve navode pročešljati i provjeriti je li sve tako kako je navedeno. Ako se pokaže da jest, uslijedit će sankcije, a ako ne, dalje će se raditi po starom – poručio je načelnik Knežić na temu tenzija s kojima OŠ Primorje Smokovljani ulazi u novu školsku godinu. Tu školu inače pohađaju osnovci od prvog do osmog razreda, a broj im varira između 30 i 40, ovisno o programima i broju odjeljenja.

image

nacelnik dubrovackog primorja nikola knezic

Tonči Plazibat/ Cropix

Na upit jesu li se roditelji učenika ranije žalili na ravnatelja Volarevića, ističe:

- U prošlim godinama mještani su mi prijavljivali samo neke sitne primjedbe, ali ne po pitanju zapošljavanja i nestručnog rada. Bilo je primjedbi na organizirani prijevoz autobusima i kašnjenje učitelja na posao. Ja sam za te primjedbe znao, pojavljivale bi se pa bi prestajale, ali ovo oko zapošljavanja, natječaja, privremenog zapošljavanje stručnih i nestručnih osoba, to nisam znao niti sam pravnik da mogu komentirati. Međutim, to ne smije utjecati na odlazak djece u školu – zaključio je načelnik.

Podsjetimo, jutros su roditelji osnovaca iz Smokovljana novinarima poslali peticiju kojom su izglasali nepovjerenje ravnatelju škole Zlatku Volareviću te zatražili da ga se smijeni.

Poručili su kako njihova djeca neće više pohađati školu u Smokovljanima ako se ravnatelj ne razriješi dužnosti i da je nezadovoljstvo njegovim vođenjem škole doživjelo vrhunac. Ističu da su odlučni tražiti ispisnice i prebaciti djecu u OŠ Slano ili OŠ Ston ukoliko se vodstvo škole ne promijeni. 

Iz Dubrovačko-neretvanske županije najavili su kako će o nepravilnostima o kojima su ih izvijestili roditelji u peticiji zatražili očitovanje Škole i Školskog odbora, te će proceduru kao osnivač dalje provesti u skladu sa zakonskim propisima.

 

28. travanj 2024 06:10