StoryEditorOCM
PrimorjePrimorski načelnik Nikola Knežić

Prvi put imamo komunalne vezove, a rješavamo i Primorski ipsilon

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
6. siječnja 2022. - 18:07

U Općini Dubrovačko primorje godina je završila realizacijom puno projekata, koja će se nastaviti i u 2022.

– Godina je bila dinamična i izazovna zbog pandemije koja traje već predugo i zbog provođenja projekata koji su se realizirali, u tijeku su ili su pred nama. Završena je cesta oko ACI marine s nogostupom, hortikulturom i rasvjetom, cesta do Trnovice na dvije trake, zatim cesta od Čepikuća do Rudina uključujući rotor na Rudinama, što su investicije između 35 do 40 milijuna kuna – rekao je načelnik općine Nikola Knežić.

Tri nova investitora

- Odrađeni su prvi put na razini općine komunalni vezovi oko marine za 60 stanovnika, na tri nove rive javnog karaktera. Odrađena je nova kanalizacija u Poslovnoj zoni Banići, u koju su ušla tri nova investitora, jedan s prozvodnjom namještaja, drugi sa servisom u nautici i treći s distribucijom jedne dostavne službe na prostoru županije. Ove godine očekujemo barem još dva investitora u Poslovnoj zoni – najavio je Knežić.

– Ishodovana je građevinska dozvola za vodu i odvodnju naselja Doli i Smokvina, za spajanje Imotica-Topolo novo izvorište i Majkovi faza II prema Grbljavi, za koju je također riješena dozvola i osigurano financiranje. Nabavljen je novi vatrogasni brod i specijalizirano vozilo, preko 100 spremnika za razvrstavanje otpada, uređena je riva u Osminama, napravljena nova ribarnica, uređena streljana u Visočanima. Imamo 50-tak novih parkirališta, a ishodovana je i građevinska dozvola za novi hotel 'Slano' tvrtke Pervanovo, čija se izgradnja očekuje 2022. godine, sa svim sadržajima koji su potrebni Slanomu.

Primorski ipsilon

- U nastupajućoj godini planiramo i širenje interneta prema rubnim naseljima i ruralnom području, očekujemo nastavak radova na cesti za Točionik, trebalo bi doći do izdavanja građevinske dozvole za II fazu vjetroelektrana. U tijeku je projektiranje vatrogasnog doma u Poslovnoj zoni i novog vrtića u bivšem odmaralištu Vračar, a nadamo se financiranju EU fondova. Imamo projekt Spomen sobe u Čepikućima, te projekt centra Crvenog križa u Ošljemu.

- Slijedi nam obilaznica naselja Mravinca gdje bi se riješio tzv. Primorski ipsilon, gdje bi sva naselja u Dubrovačkom primorju imala dvotračne ceste. Ostaje još cesta kroz Dole koja je u projektiranju, te rekonstrukcija magistrale u režiji Hrvatskih cesta – naglasio je Knežić. – Očekuje nas dinamična godina i nadamo se da će ova pandemija polako završavati, a mi se gospodarski vratiti na grane na kojima smo bili 2019. godine.

20. travanj 2024 13:06