StoryEditorOCM
Primorješampion iz Ošljeg

Nikša Šimunović Odak proizveo najbolje maslinovo ulje: "Ovo je kruna onog što radimo dva desetljeća"

Piše D. V.
21. prosinca 2023. - 08:00

U jakoj konkurenciji proizvođača maslinova ulja iz čitave Hrvatske, na manifestaciji " 13. Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji" održanoj u Vodicama, šampion u kategoriji višesortnih ulja postalo je OPG Odakovo ulje koje je u Dubrovačkom primorju proizveo maslinar Nikša Šimunović Odak. Nikša je ove godine u svojim maslinicima imao 40 tona maslina te je napravio pet i pol tisuća litara ulja.

– Urod je bio fantastičan na oko tri tisuće maslina, starih 12 do 13 godina, a plod nevjerojatno zdrav. Tempiranje berbe je bilo onakvo kakvo smo sanjali. Računali smo i odabrali najbolje periode za raditi selekcije i kupaže. Uspjeli smo u tome nakon 20 godina mukotrpnog posla. Sada imamo šampionsko ulje! Ovo je šlag na tortu! Imali smo zlatnu medalju u New Yorku prije dvije godine, bili smo među deset najboljih u Zagrebu prije tri godine, imamo zlato iz Vodica, 2016., pa 2017. i 2018., imamo zlato iz Buja, iz Splita i Zagreba. Ali, ovo je kruna onog što radimo dva desetljeća! Ja sam uvijek govorio – pošteno radite, pustite inspekcije u svoje konobe, da sutra kontroliraju moja ulja, vidjeli biste da su sva obilježena po danima berbe, u 17 bačava. Svaku se može kontrolirati i u svakoj ćete naći ekstra djevičansko ulje najvišeg nivoa kvalitete. Mi radimo kupaže direktno u masliniku, ne u podrumu! Znači deset kašeta ove, četiri kašete one sorte! To je najpoštenije! Masne molekule raznih sorti se u drobljenju, u mlinu, najbrže sjedinjuju! Naravno, sasvim je legitimno i legalno raditi kupaže i u podrumu, ali mi, evo, radimo na terenu, u masliniku, gdje su masline i rasle – kazao je za portal Maslina Šimunović, čiji je familijarni nadimak Odak, pa odatle – logično – i Odakovo ulje. Na koje je silno ponosan. A ima i zašto biti.

Na manifestaciju je pristiglo 240 uzoraka, a zanimljivo je da je na natjecanje u Dalmaciju najviše ulja došlo iz Istarske županije, njih 71.

26. travanj 2024 02:29