StoryEditorOCM
PrimorjeBURNO U DUBROVAČKOM PRIMORJU

Na optužbe predsjednika Općinskog vijeća Vlaha Mozare kako krši ovlasti i zakon, načelnik Nikola Knežić kaže: Izmišljaju priče da skrenu pozornost...

Piše DV
7. srpnja 2023. - 13:30

HDZ-ov načelnik Općine Dubrovačko primorje – iznad ljudi, iznad zakona?, naslov je priopćenja koje je poslao Vlaho Mozara, predsjednik Općinskog vijeća s Nezavisne liste Dubrovačko primorje.

- Do prije par godina jednim jedinim pozivom mogli su dodijeliti pola milijuna kuna vrijedne poslove. Sad se ne mogu naviknuti na zavrnutu špinu? - nastavlja Mozara u svom priopćenju. - Na temelju svog netransparentnog pravilnika o jednostavnim nabavama, HDZ-ova vlast u Općini Dubrovačko primorje je prije nekoliko godina mogla samo jednim telefonskim pozivom dodijeliti poslove do čak pola milijuna kuna - bez ikakve kontrole, bez ikakvih kriterija, jedan telefonski poziv.

- Podsjetimo, Zakon o javnoj nabavi traži da se za sve nabave roba i usluga do 200.000 kuna i nabave radova do 500.000 kuna Općina, Grad ili Županija moraju držati Pravilnika o jednostavnim nabavama kojeg same donose, što otvara velike mogućnosti za netransparentno i moguće koruptivno djelovanje. Za sve iznad tih iznosa, primjenjuju se zakoni o javnoj nabavi.

- Nakon velikog iznenađenja na lokalnim izborima 2021. godine, izbacivanjem HDZ-a iz Općinskog vijeća u Općini Dubrovačko primorje, jedan od prvih zadataka vijećnika Nezavisne liste predvođenih nezavisnim Vlahom Mozarom je bio donošenje novog Pravilnika o jednostavnoj nabavi. Napravljen je novi Pravilnik u suradnji s profesionalcima iz područja javne nabave, a što su vijećnici Nezavisne liste platili iz svog novčanika. Pravilnik je prije donošenja poslan neovisnim agencijama koje su izrazile mišljenje „vrlo dobar“.

- U srpnju 2021. godine, na prvoj sjednici novog saziva Općinskog vijeća, izglasan je i donesen novi Pravilnik o jednostavnim nabavama i tako Općina Dubrovačko primorje pravi golemi korak naprijed u transparentnosti jednostavnih nabava.

- Na žalost, javnost, otvorenost i transparentnost rada ne odgovara svima, a stare navike teško umiru. Tako upravo sad HDZ-ov načelnik Općine Dubrovačko primorje stavlja van snage pravilnik koji je donijelo Općinsko vijeće, donosi svoj vlastiti pravilnik te tako čini neuobičajeni pravni manevar za jednu osobu koja sebe zove legalistom – prekoračuje ovlasti i krši zakone Republike Hrvatske, a sve u pokušaju kako bi mogao nekontrolirano raspolagati javnim sredstvima.

Načelniku smo prije nekoliko dana poslali mail i uputili ga da ispravi ove nedostatke, ali on nije reagirao, zbog čega smo zatražili postupanje institucija RH.

Zatražili smo od Visokog upravnog suda ocjenu zakonitosti ovog načelnikovog pothvata. A nakon što Visoki upravni sud potvrdi naše sumnje, od nadležnog ministarstva ćemo zatražiti inspekciju i provjeru svih provedenih jednostavnih nabava. Naime, u svrhu učinkovitijeg rada Nezavisna lista je dala popriličnu slobodu načelniku i upravi prilikom provođenja ovog pravilnika, a to povjerenje je sada izigrano.

Osim toga, načelnik stavlja u vrlo neugodnu poziciju svoje stranačke kolege iz okolnih općina i županija. Nekako ne vjerujemo da itko od njih želi da se postavljaju neugodna pitanja iz područja javne nabave - stoji u priopćenju, uz napomenu Mozare da je poslao podnesak Visokom upravnom sudu sa svim detaljima i uz najavu da ‘uskoro donose ‘nevjerojatne priče na brojne druge teme, pa i na nacionalnoj razini‘.

Zamolili smo prozvanog načelnika općine Dubrovačko primorje Nikolu Knežića da prokomentira optužbe Vlaha Mozare i Nezavisne liste: 

- Sve je po zakonu! Zbog nedostatka informacija na ovaj način skreću pozornost na sebe. Kada su već prijavili i zatražili mišljenje Visokog upravnog suda zašto nisu sačekali pravorijek. Pokazali su i neznanje  jer se ne može  ići na Visoki upravni sud, postoji procedura. Ocjenu zakonitosti prvenstveno donosi Ministarstvo gospodarstva, tko nije tom ocjenom zadovoljan može ići dalje, ali ne direktno na Visoki upravni sud. Možete na Googlu potražiti i izaći će vam kako načelnik donosi pravilnik o javnoj nabavi. Standardna je to praksa i tako postupaju i ostale općine - kaže načelnik Knežić, dodajući kako je riječ o izmišljenoj priči i kako je očito da dolazi vrijeme kiselih krastavaca.  

 

 

 

27. travanj 2024 06:10