StoryEditorOCM
PrimorjeNeobična novost u Smokovljanima

Među brojne životinje u Mali raj je stigao i muflon!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. studenog 2022. - 09:42

Novi stanovnik Malog raja u Smokovljanima, odnosno na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Katičić, odnedavno je jedan - muflon. Dojmljiva životinja ima upečatljive rogove, a Mato Katičić kaže da njihovu muflonu još nisu ni dopola narasli.

- Pitom je. Jedan ga je čovjek s Pelješca našao kao maloga, othranio ga i poklonio nama jer više nije u mogućnosti držati životinje. Ne puštamo ga van obora jer će nam pojesti sve što smo posadili - kaže Mato. Ime mu još nisu dali, a boravi u istom ograđenom prostoru s patuljastim kamerunskim kozama.

- Super se slažu. Ne fale mu ‘njegovi’, mužjaci muflona se ni u divljini ne drže u čoporu. Sprijateljio se s kozama. Jede sve isto što i one, sijeno, grm - dodaje naš sugovornik.

Na njihovom ranču, inače, borave brojne životinje, a odnedavno im se stado tovara povećalo za još troje malih magarčića - jedan je star šest mjeseci, drugi mjesec i treći tek pet dana. Zato imaju dosta magarećeg mlijeka, koje još uvijek prodavaju.       

Plah i oprezan, živi do 20 godina

Muflon je vrsta divlje ovce. Ima crveno-smeđu dlaku s tamnim prugama na leđima, a ženke su kestenjasto-smeđe. Mužjaci imaju velike rogove, dok ženke mogu imati roščiće. Žvotni vijek im je do 20 godina. Mufloni se najviše oslanjaju na dobar vid pa mu se teže prikrasti, a uz to je vrlo plah i oprezan.

23. travanj 2024 22:11